Η βολίδα, όσο αφορά τα εισερχόμενα, στη γήινη ατμόσφαιρα, μετέωρα, αποτελεί είτε ένα πολύ λαμπρό μετέωρο (με φαινόμενο μέγεθος -14 και χαμηλότερο, δηλαδή πρόσκαιρα λαμπρότερο από την πανσέληνο) είτε μεγάλο μετέωρο που συνοδεύεται και από έκρηξη. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας ορισμοί, όμως σίγουρα αναφερόμαστε σε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή/και μεγάλο, σε σχέση με τα συνήθη μετέωρα που παρατηρούμε να αφήνουν το ίχνος τους στον νυχτερινό ουρανό, ως αποτέλεσμα της τριβής με την πυκνή γήινη ατμόσφαιρα.
Φυσικά, βολίδες εισέρχονται οποιαδήποτε στιγμή. Τα κύρια όργανα καταγραφής των βολίδων είναι επίγεια και καταγράφουν μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών. Ωστόσο, στη «μάχη» για την καταγραφή αυτή, μπήκαν και μετεωρολογικοί δορυφόροι όπως οι GOES-16 και GOES-17. Αυτοί οι δορυφόροι καταγράφουν λάμψεις από την ηλεκτρική δραστηριότητα στις καταιγίδες. Όμως, αποδείχθηκε ότι μπορούν καταγράφουν και λάμψεις από τις εκρήξεις των βολίδων, καθώς η ταχύτητα καταγραφής βίντεο των δορυφόρων αυτών, φτάνει τα 500 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Μάλιστα, αναπτύχθηκε και ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (είδος «στενής» τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχουμε δει και σε άλλες αναρτήσεις μας), ώστε τα δεδομένα από τους δορυφόρους να αναλύονται, και να αναγνωρίζονται οι λάμψεις που προέρχονται από βολίδες.
Ως τώρα, από τον Ιούλιο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2022, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 3000 βολίδες (βλέπε εικόνα όπου κάθε τελεία είναι και μια καταγραφή, με τις μπλε να είναι από τον GOES-16 και τις ροζ από τον GOES-17). Το ποσοστό επιτυχούς αυτόματης αναγνώρισης από τον αλγόριθμο, φτάνει στο 80% και χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για να απορριφθεί το 20% που αφορά false positives, ωστόσο ο στόχος είναι να φτάσει στο 100% και να μην χρειάζεται ανθρώπινη επιτήρηση.
Γράφημα: GOES — GLM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου