Υπέροχη καταγραφή πράσινης λάμψης, κατά το ηλιοβασίλεμα στις 17/1, στο παραθαλάσσιο Selsey της νότιας Αγγλίας. Η πράσινη λάμψη είναι ένα σχετικά σπάνιο οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, συνέπεια συνδυασμού δυο φυσικών φαινομένων:
α) της διάθλασης που υφίσταται το φως του ήλιου καθώς εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ανάλυσή του στα διάφορα χρώματα (όπως κάνει ένα πρίσμα), με το μπλε να είναι ανεπαίσθητα υψηλότερα στον ορίζοντα από ότι το πράσινο και το κόκκινο, και…
β) της σκέδασης (διασκορπισμού) του φωτός εντός της ατμόσφαιρας, κάτι που οδηγεί στην μεγάλη εξασθένηση του μπλε/ιώδους (λόγω αυτού του διασκορπισμού ο ουρανός φαίνεται μπλε) και πολλές φορές και του πράσινου, με αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει μόνο τον πορτοκαλο-κόκκινο ηλιακό δίσκο καθώς αυτός δύει. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως σε αυτήν της φωτογραφίας, το πράσινο μπορεί να «επιβιώσει» φτάνοντας στον παρατηρητή.
Κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες για να παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο, είναι εκείνες που ευνοούν το α και περιορίζουν το β. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή, ευσταθής, σχετικά ξηρή ατμόσφαιρα βοηθά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη θερμοκρασιακής αναστροφής (στους πόλους συμβαίνει συχνά), ώστε να δημιουργηθεί ένα οπτικά αγώγιμο στρώμα, όπως λέγεται, εντός του οποίου θα πρέπει να βρίσκεται ο παρατηρητής. Σε θαλάσσιες περιοχές, ένα ευνοϊκό περιβάλλον, μετεωρολογικά, θα ήταν η διέλευση θερμότερων αερίων μαζών (π.χ. ενός θερμού μετώπου) ή υψηλών πιέσεων που βοηθούν στη δημιουργία ζώνης αναστροφής της θερμοκρασίας (δηλαδή διατήρηση των ψυχρότερων αερίων μαζών χαμηλά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου