Στη φωτογραφία αυτή που ελήφθη από το Mars Express της ESA, σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 4/4/2018, φαίνεται ο κρατήρας Korolev, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον βόρειο πόλο του πλανήτη. Ο κρατήρας έχει δημιουργηθεί από πρόσκρουση μετεωρίτη στην επιφάνειά του και τώρα περιέχει πάγο νερού. Το βάθος του πάγου εκτιμάται στα 1.8 km και ο όγκος του από 1400 ως 3500 κυβικά χιλιόμετρα.
Το βάθος του μπορεί να βρεθεί με την εκπομπή ραδιοκυμάτων, από τον δορυφόρο προς τον κρατήρα. Αυτά ανακλώνται στον πυθμένα και επιστρέφουν στον δορυφόρο. Έτσι, μετράμε το χρόνο που έκαναν για να διανύσουν αυτήν την απόσταση, ενώ η ταχύτητά τους είναι γνωστή, οπότε βρίσκουμε και την απόσταση που διήνυσαν (και, κατά συνέπεια, το βάθος του κρατήρα).
Ο πάγος νερού (αλλά και πάγοι άλλων ουσιών όπως μεθανίου, αμμωνίας κ.λπ.) είναι κάτι που βρίσκεται σχετικά εύκολα σε διάφορα μέρη του ηλιακού μας συστήματος (όπως έχουμε δει και σε άλλες αναρτήσεις μας). Η ανεύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη (π.χ. υπογείως) θα αύξανε τις πιθανότητες εύρεσης, έστω μικροβιακής, ζωής εκεί.
Ο κρατήρας αυτός, δεν είναι ο μόνος που περιέχει πάγο νερού στον Άρη (π.χ. άλλος ένας εδώ: https://www.esa.int/.../Colour_view_of_crater_with_water_ice).
Δημοσιευμένη Έρευνα για τα χαρακτηριστικά του κρατήρα Korolev: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/.../2015GL066440
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου