Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Τεχνητός νευρώνας σε σαρκοφάγο φυτό

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22/2 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ερευνητές για πρώτη φορά, παρουσιάζουν τη λειτουργία ενός συστήματος τεχνητού οργανικού νευρώνα και σύναψης (αποτελούμενα από τυπωμένα οργανικά ηλεκτροχημικά τρανζίστορ) συνδεδεμένα με έναν ζωντανό οργανισμό όπως το σαρκοφάγο φυτό Διωναία (Venus flytrap), το οποίο κλείνει τα φύλλα του όταν εισέλθει μια μύγα ή ένα έντομο.

 
Με χρήση του τεχνητού νευρώνα, το φυτό έκλεινε τα φύλλα του αντιδρώντας στους ηλεκτρικούς παλμούς του νευρώνα. Ο νευρώνας αυτός μπορεί να άγει τόσο ηλεκτρόνια όσο και ιόντα, μιμούμενος τη (βασισμένη σε ιόντα) διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρικών παλμών ζωντανών οργανισμών όπως τα φυτά. 
 
Επίσης, η σύνδεση ανάμεσα στον νευρώνα και τη σύναψη, γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική με τον καιρό, καθώς πληροφορία αποθηκεύεται στη σύναψη. Αυτό ονομάζεται «κανόνας του Hebb» και αναφέρει πως νευρώνες που ενεργοποιούνται συνεχώς κατά τη διαδικασία μάθησης, δημιουργούν δίκτυο μεταξύ τους, με στόχο την αποτελεσματικότητα. Κάποια απλά παραδείγματα αυτού, είναι το ποδήλατο και η οδήγηση. Τις πρώτες φορές χρειάζεται προσπάθεια. Μετά από καιρό πρακτικής εξάσκησης όμως, τα κάνουμε αποτελεσματικά, χωρίς προσπάθεια, αυτόματα, μηχανικά.
 
Το σύστημα τεχνητού νευρώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσθετικά ανθρώπινα μέλη, όπου χρειάζεται ευαισθησία στις κινήσεις (κάτι ανάλογο είχαμε δει εδώ: https://fkp2100.blogspot.com/2022/01/blog-post_7.html) ή να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από νευρολογικές παθήσεις αλλά και στη ρομποτική βεβαίως.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41467-022-28483-6
 
Φωτογραφία από τον Thor Balkhed: Οργανικά τρανζίστορ τυπωμένα σε ένα λεπτό πλαστικό φύλλο.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου