Σε έρευνα του παν/μίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, αναλύθηκαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο Άγγλους ηλικίας 40-70 ετών, ώστε να διαπιστωθεί η σχέση ανάμεσα στη διατροφή τους και τον καρκίνο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν κατά 2% μειωμένη για όσους είχαν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό τους κρέας 5 φορές ή λιγότερες, 10% μειωμένη για όσους έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 14% μειωμένη για όσους ακολουθούσαν χορτοφαγικό (vegan) διαιτολόγιο. Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με την «ομάδα αναφοράς» που έτρωγε κρέας περισσότερες από 5 φορές τη βδομάδα.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς. Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος για τους άνδρες που έτρωγαν ψάρι και όχι κρέας και 31% χαμηλότερος για εκείνους που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σχέση με την ομάδα αναφοράς.
Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από την ομάδα αναφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου