Σοβαροί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε διακοπή των ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προς το σώμα και τα κάτω άκρα, καταλήγουν σε παράλυση που, συνήθως, είναι μη-αναστρέψιμη. Ωστόσο οι κινητικοί νευρώνες κάτω από το σημείο του τραυματισμού, πολλές φορές παραμένουν άθικτοι. Για αυτό, πολλές ερευνητικές ομάδες στοχεύουν στη χρησιμοποίησή τους, για να επαναφέρουν, τουλάχιστον ένα μέρος της κινητικότητας στον παθόντα.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 7/2 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, ο νευροεπιστήμονας Grégoire Courtine και οι συνεργάτες του στο EFPL (Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας), ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα που είχε το πρώτο εμφύτευμα αποκλειστικά σχεδιασμένο για να ελέγχει τις κινήσεις του σώματος, μιμούμενο τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει το άνω τμήμα του νωτιαίου μυελού και ο εγκέφαλος, στο κατώτερο τμήμα του σώματος.
Η ομάδα του Courtine χρησιμοποίησε MRI και υπολογιστική τομογραφία για να χαρτογραφήσει το μέγεθος και τη διάταξη των νευρώνων στο νωτιαίο μυελό 27 ατόμων δημιουργώντας ένα μοντέλο για το νωτιαίο μυελό. Αυτό βοήθησε τους χειρούργους ώστε να τοποθετήσουν με ακρίβεια τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος σε 3 λήπτες των οποίων ο νωτιαίος μυελός είχε κοπεί εντελώς, προκαλώντας παράλυση στο κάτω μέρος του σώματος.
Από την πρώτη μέρα, οι λήπτες του εμφυτεύματος μπορούσαν να περπατήσουν, έστω και με μερική υποβοήθηση, υποστηρίζοντας το βάρος του σώματός τους, ενώ μπορούσαν να ελέγξουν επαρκώς τις κινήσεις τους ώστε να πάρουν μέρος και σε άλλες δραστηριότητες όπως ποδήλατο και κανό, χρησιμοποιώντας το εμφύτευμα για να καθοδηγούν τους μύες τους μέσω προγραμματισμένων κινήσεων.
Η ομάδα έχει πάρει έγκριση από τον FDA για δοκιμή σε περισσότερους ασθενείς σε κλινικές στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επικεντρωθούν σε άτομα με πρόσφατους τραυματισμούς, επειδή οι δοκιμές σε ποντίκια έχουν δείξει ότι τα ζώα τείνουν να ανακτούν μεγαλύτερο ποσοστό της κινητικότητάς τους, όταν η διέγερση ξεκινά αμέσως μετά τον τραυματισμό τους. Δοκιμάζουν επίσης ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα δίνει απευθείας εντολές στο εμφύτευμα του νωτιαίου μυελού. Ένας τέτοιος συμπληρωματικός μηχανισμός, θα μπορεί να αποκαταστήσει και άλλες λειτουργίες που συχνά χάνονται λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01663-5
Η ομάδα των ερευνητών: https://www.neurorestore.swiss/our-team
Εικόνα, από το βίντεο της ομάδας, σχετικά με την ανάπτυξη του νέου εμφυτεύματος: https://youtu.be/4wUADfnCMdc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου