«Σπάνια βλέπουμε παρήλια, τόσο χαμηλά στον ορίζοντα του νοτίου πόλου, όταν ο ήλιος είναι μόλις 3 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα», όπως αναφέρει ο ερευνητής Aman Chokshi που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στις 12/3. Εκεί, τώρα βρίσκονται στην χειμωνιάτικη, χωρίς ήλιο, περίοδο, που διαρκεί 6 μήνες.
Κάτοπτρα, ως μέρος του Event Horizon Telescope (EHT), τα οποία τοποθετήθηκαν εκείνη τη μέρα (12/3), φαίνονται χαμηλά στη φωτογραφία. Λεπτομέρειες για το EHT, το οποίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό για τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στον γαλαξία M87, πριν 3 χρόνια, μπορούν να βρεθούν εδώ: https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/04/eht.html.
Στο βάθος, δεξιά από το δεξί παρήλιο, διακρίνεται το ραδιοτηλεσκόπιο BICEP 3 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), το οποίο στοχεύει στη μέτρηση της πόλωσης της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Αυτή η ασθενική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βρίσκεται παντού στο χώρο και προέρχεται από μία εποχή που το Σύμπαν είχε ηλικία «μόλις» 380000 ετών. Είναι η παλαιότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μπορούμε να ανιχνεύσουμε. Επομένως, έχει τεράστια σημασία η έρευνά της και η κάθε πληροφορία που εξάγουμε από αυτήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου