Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Νευρομορφικοί υπολογιστές με ηλεκτροχημικές μνήμες RAM

Οι νευρομορφικοί υπολογιστές με ηλεκτροχημικές μνήμες RAM (οι συγκεκριμένες λέγονται ECRAM, από το ElectroChemical Random Access Memory), με πολύ μεγαλύτερες παράλληλες υπολογιστικές δυνατότητες και κατανάλωση ενέργειας κατά 3 τάξεις μεγέθους (ήτοι χιλιάδες φορές) χαμηλότερη από ότι ένας σημερινός μέσος υπολογιστής, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά.

 
Ερευνητές από το ινστιτούτο τεχνολογίας KTH της Στοκχόλμης αλλά και το Stanford, ανέπτυξαν ηλεκτροχημικές μνήμες ECRAM, οι οποίες μιμούνται τη λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων (και για αυτό οι υπολογιστές που θα έχουν τέτοια ή ανάλογα εξαρτήματα, ονομάζονται νευρομορφικοί, με την έννοια ότι η κατασκευή τους εμπνέεται από τον τρόπο που λειτουργεί το νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου). Σε αντίθεση με τους συμβατικούς υπολογιστές, όπου η πληροφορία θα πρέπει να μεταδίδεται ανάμεσα στη μνήμη και τον επεξεργαστή κάθε φορά, στους νευρομορφικούς υπολογιστές μπορούν να γίνονται υπολογισμοί απευθείας στη μνήμη, αυξάνοντας την ταχύτητα και μειώνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις.
 
Το υλικό της συγκεκριμένης μνήμης ECRAM αποτελείται από καρβίδιο του τιτανίου και είναι δυο διαστάσεων (με πάχος μόλις μερικά άτομα). Το συγκεκριμένο αλλά και άλλα ανάλογα υλικά (τα οποία, η ερευνητική ομάδα τα αποκαλεί MXenes), είναι ιδανικά, καθώς συνδυάζουν την ταχύτητα με τη θερμοκρασιακή σταθερότητα που απαιτείται για την ενσωμάτωσή τους με άλλα, συμβατικά, ηλεκτρονικά μέρη. Η νευρομορφική αρχιτεκτονική στους υπολογισμούς, είναι απαραίτητη στα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (ΤΝΔ), τα οποία έχουμε γνωρίσει από τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (είδος «στενής» τεχνητής νοημοσύνης).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202109970
 
Φωτογραφία: Μία ECRAM από τον Mahiar Hamedi (ένας εκ των ερευνητών της δημοσιευμένης έρευνας).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου