Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

"Προπέλες" στους δακτυλίους του Κρόνου

Γνωρίζατε ότι σε αρκετά σημεία στους παγωμένους δακτυλίους του Κρόνου, υπάρχει συσσωρευμένο υλικό με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται σχηματισμοί που μοιάζουν με «προπέλες», με έκταση της τάξης των εκατοντάδων χιλιομέτρων; Στις φωτογραφίες του Cassini, από το 2017, βλέπουμε δυο τέτοιες περιπτώσεις.

 
Η επικρατούσα θεωρία θέλει να προέρχονται από σταδιακή διάλυση μικρών δορυφόρων (moonlets), εντός των δακτυλίων. Αυτοί οι μικροί δορυφόροι βρίσκονται στο μέσο της «προπέλας» και έχουν μήκος της τάξης του χιλιομέτρου. Το υλικό που σταδιακά αποσπάται από το μικρό δορυφόρο, παίρνει αυτό το σχήμα και λόγω της διαφορικής περιστροφής των δακτυλίων (οι εξωτερικοί δακτύλιοι περιφέρονται πιο αργά από ότι αυτοί που βρίσκονται πλησιέστερα στον Κρόνο). Θυμίζουμε ότι οι δακτύλιοι αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από πάγο νερού της τάξης των μερικών μέτρων το πολύ.
 
Φωτογραφίες: NASA / JPL-Caltech / SSI / CICLOPS / Cassini / Kevin M. Gill -- https://ciclops.org/.../8555/Bleriot-Propeller-Close-up.html και https://ciclops.org/.../Cassini-Targets-a-Propeller-in...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου