Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτέμβρη στο επιστημονικό περιοδικό “BMC Medicine”, γίνεται σύγκριση της απόδοσης μιας τυπικής σύγχρονης Μεσογειακής διατροφής με μια «πράσινη» εκδοχή της, όσο αφορά τη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός, αποτελεί λίπος γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα και είναι πολύ πιο επικίνδυνος από το λίπος που συσσωρεύεται στην περιφέρεια της μέσης. Το σπλαχνικό λίπος, συσσωρευόμενο με την πάροδο του χρόνου, παράγει ορμόνες και δηλητήρια που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια και πρόωρο θάνατο.
Στην έρευνα αυτή, η «πράσινη» τροποποίηση της Μεσογειακής δίαιτας, μείωνε το σπλαχνικό λίπος κατά 14% (ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο), έναντι μόλις 7% της σύγχρονης τυπικής Μεσογειακής δίαιτας και μόλις 4.5% για μια υγιή μη-Μεσογειακή δίαιτα. Η έρευνα κράτησε 18 μήνες και συμμετείχαν 294 άτομα.
Η «πράσινη» Μεσογειακή δίαιτα είχε τροποποιήσεις σε σχέση με την «τυπική», όπως αυξημένη πρόσληψη τροφών με διαιτητικές πολυφαινόλες (π.χ. φρούτα, δημητριακά), μείωση κόκκινων/επεξεργασμένων κρεάτων, κατανάλωση καρυδιών (28 g ανά ημέρα), 3-4 φλυτζάνια πράσινο τσάι ανά ημέρα, και 100 g πράσινου λιμνοειδούς ποτού το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και μεταλλικά στοιχεία και χρησιμοποιήθηκε για να αναπληρώσει τη μειωμένη πρόσληψη κρέατος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου