Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Το αίνιγμα με τους κύκλους στην έρημο Ναμίμπ, απαντήθηκε!

Τι είναι όλοι αυτοί οι κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ και ποιος τους έφτιαξε; Είναι και αυτό ένα ακόμη συναρπαστικό φυσικό φαινόμενο, όπως και οι «αυτοκινούμενοι βράχοι» στην «κοιλάδα του θανάτου» (ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο, τελικώς, εξηγήθηκε πριν κάποια χρόνια). Έτσι και αυτό, απασχολούσε τους ερευνητές για σχεδόν μισό αιώνα, όμως τελικώς εξηγήθηκε και η εξήγησή του βρίσκεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 20/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics” από ομάδα ερευνητών του παν/μιου του Göttingen. 

 
Μετά από χρόνια ερευνών, είχαν προκριθεί δυο αιτίες για τη δημιουργία αυτών των κύκλων. Η μία ήταν οι τερμίτες και η άλλη ήταν η «αυτό-οργάνωση» των φυτών απέναντι στην ξηρασία και τελικά είναι το δεύτερο. Μετά από συνεχείς μετρήσεις στην υγρασία του εδάφους για δυο συνεχή έτη, εξέταση των ριζών των φυτών που φύτρωναν εντός και εκτός των κύκλων, κ.α. βρέθηκε ότι το χώμα εντός των κύκλων στέγνωνε γρηγορότερα, με αποτέλεσμα τα φυτά να ξεραίνονται γρήγορα εκεί, σε σχέση με την περιφέρεια. Επίσης, οι ρίζες των φυτών ήταν υγιείς και στις δυο περιοχές, έτσι αποκλείστηκε η επιρροή τερμιτών. Μάλιστα οι ρίζες των φυτών εντός του κύκλου ήταν γενικά μακρύτερες, ένα σημάδι που υποδηλώνει την εντονότερη «προσπάθεια» του φυτού για εύρεση νερού.
 
Όπως εξηγεί ο κύριος ερευνητής της έρευνας, Dr. Stephan Getzin, το έδαφος στην έρημο χάνει ταχύτατα την υγρασία του μέσω εξάτμισης, επομένως τα φυτά έχουν προσαρμοστεί σε κυκλικές ομάδες, οι οποίες είναι εντελώς στεγνές στη μέση, με αποτέλεσμα ό,τι υγρασία υπάρχει να οδηγείται προς τις ρίζες τους που βρίσκονται στην περιφέρεια των κύκλων αυτών. Αυτή η γεωμετρική αυτό-οργάνωση, είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν τα φυτά στην ξηρασία της ερήμου. Εν ολίγοις, δημιουργούν «ξηρές κυκλικές δεξαμενές», με αποτέλεσμα όλο το νερό να οδεύει προς τα εκεί που υπάρχει «ζήτηση», δηλαδή στην κυκλική περιφέρεια. Όποιο φυτό έχει την «ατυχία» να φυτρώσει, μετά από κάποια βροχερή περίοδο, στη μέση αυτών των κύκλων, ξεραίνεται μετά από λίγες μέρες.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.ppees.2022.125698
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την εξήγηση των «αυτοκινούμενων βράχων», όπως και άλλων αντίστοιχων άγνωστων ή γνωστών και σίγουρα εντυπωσιακών φαινομένων, με σχήματα και φωτογραφίες! Αποκτήστε τον με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου