Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους μας! Φυσικά δεν θα σας αφήναμε χωρίς μία "εορταστική" ανάρτηση γνώσης. Πάμε στο διάστημα λοιπόν!
Είναι οι «ερυθροί νάνοι» κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν ζωή, σε πλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη τους; Οι «ερυθροί νάνοι» είναι αστέρια φασματικού τύπου Μ, σε τεχνική ορολογία, και είναι μικρότερα και ψυχρότερα από τον Ήλιο μας. Η σχετικά ψυχρότερη επιφανειακή θερμοκρασία τους, τα κάνει να έχουν ένα χρώμα μετατοπισμένο προς το ερυθρό μέρος του ορατού φάσματος και για αυτό ονομάζονται και «ερυθροί νάνοι». Αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των άστρων, τόσο στην αστρική «γειτονιά» μας αλλά και στον Γαλαξία μας τουλάχιστον.
Η πολύ μεγάλη διάρκεια «ζωής» τους (εκατοντάδες δισεκατομμύρια ως τρισεκατομμύρια έτη), τα κάνει να φαντάζουν ιδανικά, σταθερά και φιλόξενα για την ανάπτυξη ζωής σε κάποιον πλανήτη που τυχόν περιφέρεται στην κατοικήσιμη ζώνη αυτών. Ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτά τα άστρα όμως, είναι η ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητά τους, εν συγκρίσει με τον Ήλιο μας. Οι αστρικές εκλάμψεις και η εκτόξευση στεμματικής μάζας από αυτά τα άστρα, είναι αρκετά εντονότερες από ό,τι στο άστρο μας και απειλούν με απαγορευτικά μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας, τους πλανήτες τους.
Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 28/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, παρουσιάζει αποτελέσματα υπολογιστικών προσομοιώσεων που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλανήτες δίπλα σε ερυθρούς νάνους, αναπτύσσουν παχύ προστατευτικό στρώμα όζοντος στην ατμόσφαιρά τους, ως «αντίδραση» στις επαναλαμβανόμενες αστρικές εκλάμψεις του, ιδιαίτερα ενεργητικού, άστρου τους. Το στρώμα του όζοντος ήταν ως και 20 φορές πιο αποτελεσματικό στην προστασία της επιφάνειας του πλανήτη από την ιονίζουσα υπεριώδη ακτινοβολία του «ερυθρού νάνου», αν και πάλι υψηλή σε σχέση με τα γήινα δεδομένα.
Πάντως, παλαιότερη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί στις 5/8/2021, στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει πώς άστρα όπως οι «ερυθροί νάνοι», είναι πιθανό να παρουσιάζουν αστρικές εκλάμψεις σε μεγάλα πλάτη, κάτι που θα άφηνε τους πλανήτες τους, πρακτικά, στο «απυρόβλητο».
Τέλος, κάτι ακόμη που προκύπτει από αυτήν την έρευνα, είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες αστρικές εκλάμψεις, δημιουργούν και οξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τόσο αυτό όσο και το όζον, θεωρούνται πιθανές ενδείξεις για ζωή. Επομένως, στην αναζήτηση πιθανών ενδείξεων για εξωγήινη ζωή σε εξωπλανήτες, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και αυτούς τους αβιοτικούς τρόπους παραγωγής των συγκεκριμένων αερίων.
Δημοσιευμένη Έρευνα 2022: https://doi.org/10.1093/mnras/stac3105
Δημοσιευμένη Έρευνα 2021: https://doi.org/10.1093/mnras/stab2159
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους εξωπλανήτες, την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, τη διαστημική εξερεύνηση μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, την αστρομηχανική και πολλά άλλα συναρπαστικά θέματα, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου