Στις 28/2/2021, μετεωρίτης με εκτιμώμενη διάμετρο 20 εκ., αφού φώτισε τον ουρανό της βόρειας Αγγλίας για περίπου 8’’, έπεσε στο έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρέθηκε σε έναν δρόμο της πόλης Winchcombe. Ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές συλλέγουν μετεωρίτη τόσο γρήγορα, καθώς βρέθηκε μόλις 12 ώρες μετά την πτώση του (βλέπε φωτογραφία). Το βάρος όλων των κομματιών του μετεωρίτη, που ανακτήθηκαν και από γειτονικές περιοχές (εντός λίγων ημερών), είναι σχεδόν μισό κιλό.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του μετεωρίτη, ανακοινώθηκαν σε δημοσίευση στις 16/11 στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances. Η ανάλυση έδειξε ότι ο μετεωρίτης προήλθε από τη ζώνη των αστεροειδών, κοντά στην τροχιά του Δία και περιέχει νερό το οποίο είναι χημικά παρόμοιο με εκείνο στη Γη, υποστηρίζοντας έτσι τη θεωρία που λέει ότι οι αστεροειδείς έφεραν το πολύτιμο αυτό στοιχείο για τη ζωή, στον πλανήτη μας.
Τα μικρά σώματα που αρχικά συσσωρεύτηκαν στις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος (πέρα από την τροχιά του Δία) και απέφυγαν τις υψηλές θερμοκρασίες και την τήξη, είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της αρχικής σύνθεσης του πρωτοπλανητικού δίσκου του ηλιακού μας συστήματος. Αυτά τα μικρά σώματα, στη συνέχεια, ωθήθηκαν βαρυτικά από τους γιγάντιους πλανήτες (π.χ. Δίας, Κρόνος), προς αυτήν την ζώνη που σήμερα αποκαλούμε «κύρια ζώνη των αστεροειδών» (ανάμεσα στον Άρη και στον Δία). Οι μετεωρίτες που περιέχουν ανθρακούχο χονδρίτη, όπως αυτός του Winchcombe, είναι πιθανά θραύσματα αυτών των αστεροειδών και η σύνθεσή τους υποδεικνύει ότι έπαιξαν βασικό ρόλο στη μεταφορά νερού, αμινοξέων και οργανικών υλικών (βασικά συστατικά για τη ζωή) στη Γη και σε άλλους πλανήτες.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq3925
Φωτογραφία από τον ερευνητή R. Wilcock: Το μεγαλύτερο κομμάτι του μετεωρίτη, διαλυμένο κατά την πρόσκρουσή του με το έδαφος, στην τοπική επαρχιακή οδό “Rob and Cathryn Wilcock’s driveway”.
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου