Ήδη ήταν γνωστό, από παλαιότερες έρευνες, ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να εκδηλώσει διαβήτη. Ωστόσο δεν ήταν γνωστός ο μηχανισμός για αυτό. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cell” στις 7/7, αναφέρεται πως ένας πιθανός μηχανισμός ξεκινά από τα εγκεφαλικά κύματα βαθέος ύπνου, τα οποία ρυθμίζουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, κάτι που βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα την επόμενη μέρα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου (φάση NREM, Non-REM), ξεκινά ένα «ντόμινο» στο σώμα μας, από τα συγχρονισμένα εγκεφαλικά κύματα που λαμβάνουν χώρα τότε. Αυτός ο συγχρονισμός επιδρά στην καρδιά και τους καρδιακούς παλμούς, οδηγώντας σε μία λιγότερο στρεσογόνα κατάσταση. Αυτή με τη σειρά της, οδηγεί το σώμα σε μια κατάσταση μεγαλύτερης ευαισθησίας στην ινσουλίνη, «δίνοντας εντολή» στα κύτταρα να απορροφούν γλυκόζη από το αίμα.
Η έρευνα έγινε πάνω σε 600 ανθρώπους και οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύματα και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επαναβεβαιώθηκαν σε ύστερη μελέτη πάνω σε 1900 ανθρώπους. Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, υποδεικνύουν ότι η μελλοντική ασφαλής τροποποίηση των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, θα μπορούσε να βοηθήσει με απλό και μη-επεμβατικό τρόπο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.xcrm.2023.101100
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου