Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Πώς θα φαινόταν η Γη σε έναν εξωγήινο πολιτισμό;

Πώς θα φαινόταν η ανθρώπινη δραστηριότητα στη Γη, σε έναν εξωγήινο πολιτισμό μερικά έτη φωτός μακριά από εμάς; Αυτή αποτελεί «αντίστροφη» ερώτηση από αυτή που κάνουμε συνήθως όταν αναζητάμε πιθανά σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς και μπορεί να μας βοηθήσει ως ένα βαθμό στο τι να αναζητάμε και ποια είναι τα όρια των σημάτων που θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

 
Στην έρευνα αυτή, γίνεται μία προσομοίωση των ραδιοσημάτων (οφειλόμενων κυρίως σε βάσεις κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα σε επικοινωνιακές υποδομές), που διαφεύγουν από τη Γη και πώς θα ανιχνεύονταν από έναν υποθετικό εξωγήινο πολιτισμό παρόμοιο με τον δικό μας, στην αστρική μας γειτονιά (π.χ. στο άστρο Barnard) μόλις μερικά έτη φωτός μακριά από εμάς. Το γράφημα (Smith et al., 2021) παρουσιάζει τις συχνότητες στις οποίες εκπέμπουμε περισσότερο, όπως θα φαινόταν από έναν εξωγήινο πολιτισμό, όπως και οι πηγές τους (π.χ. δορυφορικές, internet, τηλεφωνία). Η μέγιστη ισχύς των ραδιοσημάτων που διαφεύγουν από τον πλανήτη μας προς το διάστημα, αγγίζει τα 4 GW (4 δισεκατομμύρια Watt) σύμφωνα με την έρευνα.
 
Ο Μ. Garrett, ένας εκ των ερευνητών, αναφέρει πως αν και σήμερα έχουμε λιγότερους ισχυρούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς πομπούς, αυτό που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι η αθροιστική συνεισφορά των δισεκατομμυρίων συσκευών που εμπλέκονται στην κινητή τηλεφωνία. Εκτός αυτού, ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας αναμένεται να έχουμε περί τους 100000 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Ήδη η Γη παρουσιάζει μια «ανωμαλία» στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, στο οποίο θα εμφανίζεται αρκετά «φωτεινή» σε έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.
 
Η ομάδα των ερευνητών αναμένεται να συμπεριλάβει σε μελλοντική έρευνα και άλλες συσκευές εκπομπής (π.χ. στρατιωτικά radar, δίκτυα Wi-Fi, δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, κ.α.), ώστε να μπορεί να αναλυθεί με λεπτομέρεια το πιθανό αποτύπωμα της «ανθρωπογενούς τεχνόσφαιρας» στην αστρική μας «γειτονιά».
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1093/mnras/stad378
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση αλλά και στην Επιστήμη και την Τεχνολογία γενικότερα, τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου