Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Νήμα πιο ανθεκτικό και από το Kevlar με διαγονιδιακό μεταξοσκώληκα

Το νήμα της αράχνης είναι ανθεκτικό και δυνατό. Μπορεί να έχει πολλές χρήσεις όμως δεν είναι εύκολη η παραγωγή του από αράχνες, καθώς έχουν την τάση να είναι ιδιαίτερα επιθετικές όταν βρίσκονται μαζί με άλλες στον ίδιο χώρο. Από την άλλη ο μεταξοσκώληκας είναι αρκετά πιο ήρεμος, όμως το πολύτιμο νήμα του είναι αρκετά εύθραυστο με αποτέλεσμα να μην έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα.

 
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό “Matter”, αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας/τροποποίησης CRISPR ώστε να ληφθούν γονίδια από αράχνη του είδους “Araneus ventricosus” (η οποία παράγει δυνατό και ανθεκτικό νήμα) και να τοποθετηθούν σε κύτταρα αυγών μεταξοσκώληκα. Αν και αυτή η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο, αυτή τη φορά πέτυχε καθώς οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που τους οδήγησε στο να εστιάσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο και απαραίτητο (για τον σκοπό τους) τμήμα του γονιδιώματος του μεταξοσκώληκα προς τροποποίηση.
 
Το αποτέλεσμα από αυτόν τον διαγονιδιακό* μεταξοσκώληκα, ήταν η παραγωγή νήματος 6 φορές ανθεκτικότερου από το Kevlar και 10 φορές ισχυρότερου από το νάιλον. Καθώς το 60% των ρούχων μας παράγεται από συνθετικά υλικά όπως το νάιλον και άλλα αντίστοιχα υλικά τα οποία δημιουργούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει μια εξαιρετική και φθηνή λύση καθώς φέρνει στο προσκήνιο ένα προϊόν που είναι φυσικό και οικολογικό, ανθεκτικότερο και δυνατότερο, ενώ μπορεί να έχει αναρίθμητες χρήσεις (πέρα από τα ρούχα που αναφέρθηκαν ως ένα παράδειγμα). Επίσης, η ίδια η τεχνική που παρουσιάζεται εδώ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «οδηγός» για τη δημιουργία και άλλων φυσικών «υπέρ-υλικών» με τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 
 
*Διαγονιδιακός είναι ο οργανισμός που έχει υποστεί σκόπιμη τροποποίηση του γονιδιώματός του (εδώ ο μεταξοσκώληκας).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385(23)00421-6
 
Σχήμα από την παραπάνω έρευνα, σχετικά με τη διαδικασία γενετικής τροποποίησης των αυγών του μεταξοσκώληκα.
 
Περισσότερα για το CRISPR αλλά και τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, όπως και τα όρια του πολιτισμού μας, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου