Ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών, ανέπτυξαν έναν συνθετικό τύπο ενζύμου ο οποίος μπορεί να διαλύσει τα τοξικά χημικά που υπάρχουν στα εξερχόμενα λύματα των βιομηχανιών. Τα ένζυμα γενικότερα, αποτελούν πρωτεΐνες που έχουν ρόλο καταλύτη σε διάφορες βιολογικές διεργασίες ζωντανών οργανισμών.
Για αυτούς τους λόγους, οι ερευνητές δημιούργησαν συνθετικά νανο-ένζυμα (NanoPtA) με λευκόχρυσο (Pt), τα οποία υπερβαίνουν τις προαναφερθείσες δυσκολίες, καθώς μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες, έχουν αντοχή σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και pH, ενώ υπό την παρουσία ηλιακού φωτός προκαλούν αντιδράσεις που μειώνουν την τοξικότητα του νερού μέσα σε λίγα λεπτά. Η ερευνητική ομάδα θα προσπαθήσει να βρει και φθηνότερο εναλλακτικό υλικό για τον λευκόχρυσο.
Τέλος, τα συγκεκριμένα νανο-ένζυμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην Ιατρική, καθώς η ικανότητά τους να οξειδώνουν νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η συγκέντρωσή τους. Αυτό διότι οι νευροδιαβιβαστές, όταν οξειδώνονται και βρίσκονται σε διάλυμα, αλλάζουν χρώμα και μπορούν να ανιχνευτούν ευκολότερα. Η μέτρησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα διαγνωστικό εργαλείο για νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Δημοσιευμένη Έρευνα (περιοδικό “Nanoscale” 14.08.2023): https://pubs.rsc.org/.../articlelanding/2023/NR/D3NR02081A
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου