Ομίχλη πάνω από το δέλτα του Νείλου, στις 7/1 το πρωί, όπως το κατέγραψε ο δορυφόρος Terra της NASA. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παν/μίου στο Κάιρο, το 10 % των ημερών του τριμήνου από τον Νοέμβριο ως και τον Ιανουάριο, εμφανίζεται ομίχλη η οποία σχηματίζεται συνήθως τις πρωινές ώρες και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
Ομίχλη στον Νείλο και συγκέντρωση νερού στις ξηρές περιοχές της Αιγύπτου
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024
Ακόμη ένας αστεροειδής ανιχνεύεται πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
Απόρριψη προωθητικών πυραύλων στο έδαφος
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
Τα βουνά του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko
Αυτό που μοιάζει με βουνό με ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων, δεν βρίσκεται ούτε στη Γη, ούτε σε κάποιον άλλον πλανήτη ή φεγγάρι, αλλά στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko και φωτογραφήθηκε από την ευρυγώνια κάμερα του διαστημικού οχήματος “Rosetta” στις 14/10/2014, όταν βρισκόταν μόλις 8 km μακριά από τον κομήτη. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στον κομήτη αυτόν, είναι τουλάχιστον 100000 φορές μικρότερη από αυτήν στη Γη, κάτι που δεν θα έκανε μοιραία μια πτώση από την κορυφή αυτού του βουνού (βλέπε διάφορα στοιχεία για τον κομήτη και εδώ: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1612176114).
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
Υπερθέαμα οπτικών φαινομένων στη Utah των ΗΠΑ
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024
Καμένοι πάπυροι διαβάζονται για πρώτη φορά με υπολογιστική τομογραφία ακτίνων Χ
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79, εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσε στην Πομπηία και σε άλλες πόλεις όπως το «Αρχαίο Ηράκλειο» (Herculaneum, σημερινό Ερκολάνο) το οποίο θάφτηκε κάτω από 20 μέτρα στάχτης, κατέστρεψε και πολλούς παπύρους από τη μόνη βιβλιοθήκη που είχε διασωθεί από την Ελληνορωμαϊκή εποχή. Οι πάπυροι μοιάζουν με τυλιγμένες καρβουνιασμένες στήλες όπως αυτή στη φωτογραφία, οπότε κάθε απόπειρα να ανοιχτούν και να διαβαστούν ήταν τουλάχιστον μάταιη αν όχι καταστροφική. Έτσι θεωρήθηκε πως αυτά τα κείμενα θα ήταν αδύνατον να διαβαστούν.
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024
Το cryobot της NASA στην Ευρώπη και τον Εγκέλαδο
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024
Περιζενιθιακό τόξο σε "νέφος - οπή"
Σε αυτήν την σπάνιας ομορφιάς φωτογραφία που ελήφθη στις 20/12 στο Dollywood των ΗΠΑ, βλέπουμε δυο φυσικά φαινόμενα ταυτόχρονα. Το ένα είναι το «νέφος – οπή» και το άλλο είναι το πολύχρωμο περιζενιθιακό τόξο που δημιουργήθηκε χάρη στους κατακρημνιζόμενους παγοκρυστάλλους της «οπής».
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024
Τα εγκεφαλικά οργανοειδή ως μέρος συστήματος τεχνητής νοημοσύνης
Τα «εγκεφαλικά οργανοειδή» τα οποία είχαμε δει μερικούς μήνες πριν, αν και παρουσιάζονται ως «μίνι εγκέφαλοι», στην πραγματικότητα είναι μια περίπου σφαιρική μάζα εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο. Αν και είναι πολύ απλούστερα από έναν κανονικό εγκέφαλο, ωστόσο παρουσιάζουν αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024
Ηλεκτροδιάτρηση και μεταφορά DNA
Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράπλευρη συνέπεια που έχει το κυνήγι ψαριών από ηλεκτροφόρα χέλια, δημοσιεύτηκε σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό “Peer J: Life and Environment” στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
Το σπάνιο τόξο Moilanen
Στις 6/12 το πρωί, οι κάτοικοι στο Granby του Colorado στις ΗΠΑ, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα ιδιαίτερα σπάνιο οπτικό φαινόμενο, μέσα σε όλα αυτά που φαίνονται σε αυτή τη φωτογραφία. Το τόξο Moilanen (είναι το φαινόμενο με το σχήμα “V” λίγο πάνω από τον Ήλιο ο οποίος είναι χαμηλά κρυμμένος από τα σύννεφα και μέσα στην άλω), αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια οπτικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα.
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024
Σύνδεση γήρατος θηλαστικών και εποχής των δεινοσαύρων;
Σε δημοσίευση στις 28/11/2023 στο επιστημονικό περιοδικό “BioEssays”, παρουσιάζεται μία νέα υπόθεση σχετικά με το γήρας και την πιθανότητα να το έχουμε «κληρονομήσει» εξαιτίας της κυριαρχίας των δεινοσαύρων για πάνω από 100 εκατομμύρια έτη πάνω στη Γη.
Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
Αιωρούμενοι παγοκρύσταλλοι και ύπο-ήλιος
Ξεκινάμε την καινούρια χρονιά με φως και τη «μαγεία» των ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων, αυτή τη φορά από το Bouřňák στην Τσεχία, με τους αμέτρητους αιωρούμενους παγοκρυστάλλους, να δημιουργούν αυτό το όμορφο φαινόμενο που ονομάζεται «υπό-ήλιος» και εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τον Ήλιο στον ουρανό του παρατηρητή.