Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Άνοιξης;

Μια ευχάριστη έκπληξη φαίνεται να μας επιφυλάσσει η φετινή Άνοιξη όσο αφορά το μέτωπο των κομητών. Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks πλησιάζει στην αστρική μας «γειτονιά» και το περιήλιό του (το κοντινότερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του) αναμένεται στις 21/4. Πιο πριν όμως, μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, η φωτεινότητά του αναμένεται να φτάσει στα όρια της θέασης δια γυμνού οφθαλμού (εκτιμώμενο φαινόμενο μέγεθος από +4 ως +6). 

 
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι λόγω της απρόβλεπτης δυναμικής των κομητών, η εκτίμηση της μέγιστης φωτεινότητας που αναμένεται να έχει, είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη. Πάντως ήδη αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αντικείμενο για τους αστροφωτογράφους που τον απαθανατίζουν με τηλεσκόπια (π.χ. https://twitter.com/Komet123Jager/status/1758917926524989550), ενώ και φωτογράφοι με συμβατικές μηχανές σε αστροστάτη χρησιμοποιώντας έναν καλό τηλεφακό θα μπορούν να έχουν πολύ όμορφες φωτογραφίες του.
 
Θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο. Είναι ήδη ορατός (εδώ και αρκετές μέρες) από νωρίς τα ξημερώματα στον ανατολικό ορίζοντα (με φωτογραφίες μακράς έκθεσης, ως μια νεφελώδης τελεία που ξεχωρίζει από τα άστρα γύρω του), όμως καλύτερα να δοκιμάσετε να τον αναζητήσετε αργότερα (βλέπε χάρτη), μέσα στον Μάρτιο, μετά τη δύση του Ηλίου προς τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα.
 
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κομήτη, όχι μόνο στο τωρινό πέρασμά του από τη «γειτονιά» μας αλλά και στα παλαιότερα καταγεγραμμένα το 1884 και το 1954, δείχνουν τις απότομες εξάρσεις που παρουσιάζει στη φωτεινότητά του (βλέπε και διάγραμμα φωτεινότητας). Αυτές, αν και σημειώνονται όσο ο κομήτης είναι ακόμη σχετικά μακριά από τον Ήλιο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και στη συνέχεια, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτα εντυπωσιακό σκηνικό στον νυχτερινό ουρανό. Ο λόγος για αυτές τις απότομες εξάρσεις πιθανολογείται ότι είναι ρωγμές στον πυρήνα του κομήτη, λόγω της συσσώρευσης αερίου (μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα) από το εσωτερικό του. Αυτό το αέριο διαπερνά την επιφάνεια και καταλήγει σε αιφνίδιες εκτοξεύσεις μεγάλων ποσοτήτων σκόνης και πάγου. Δεδομένου ότι η σκόνη και ο πάγος είναι εξαιρετικοί ανακλαστήρες του ηλιακού φωτός, ο κομήτης φαίνεται ξαφνικά πολύ πιο φωτεινός.
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου