Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Τα ηφαίστεια της Ιούς

Σε αυτήν την υπέρυθρη φωτογραφία που τράβηξε η διαστημική συσκευή JUNO της NASA τον Μάιο του 2023 (PJ 51, δηλαδή perijove 51, που αποτελεί την 51η φορά που το JUNO πέρασε από το κοντινότερο, στον Δία, σημείο της τροχιάς του κατά την διάρκεια της αποστολής του), βλέπουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς (ενός εκ των, τουλάχιστον 95, φυσικών δορυφόρων του πλανήτη Δία). Η Ιώ εκτιμάται πως έχει περίπου 400 ενεργά ηφαίστεια (οι λαμπρές κηλίδες στην αριστερή φωτογραφία, ενώ στη δεξιά έχει προσαρμοστεί και η φωτογραφία στο ορατό φάσμα, μαζί με τα ονόματα κάποιων ηφαιστείων). 

 
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του 3ου μεγαλύτερου φυσικού δορυφόρου του Δία, προέρχεται από την ισχυρή βαρυτική αλληλεπίδρασή της με τον Δία και τους δυο γειτονικούς δορυφόρους της (την Ευρώπη και τον Γανυμήδη). Έτσι, η κίνησή της συμβαίνει σε ένα έντονα ανομοιόμορφο βαρυτικό πεδίο. Συνέπεια αυτού είναι η παλιρροϊκή δύναμη που εξασκείται πάνω στην Ιώ, η οποία προκαλεί διαρκώς παραμορφώσεις (συμπίεση και τάνυση) σε αυτήν, με αποτέλεσμα την επαρκή, για την ύπαρξη ηφαιστείων, θέρμανσή της.
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση αλλά και ευρύτερα στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου