Θα μπορούσε η ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων να είναι μία ακόμη αναγκαία παράμετρος για την ανθρώπινη ύπαρξη; Αυτό εξετάζεται σε μια επιστημονική έρευνα (προς δημοσίευση στο PNAS) του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου θεωρητικού φυσικού John R. Ellis.
Κυριακή 28 Απριλίου 2024
Είναι τα βαρυτικά κύματα αναγκαία παράμετρος για την ύπαρξή μας;
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
Μια πολύ όμορφη περίπτωση νεφών Kelvin-Helmholtz
Μια πολύ όμορφη περίπτωση νεφών Kelvin-Helmholtz είχαν την ευκαιρία να δουν και να απαθανατίσουν πολλοί, στις 27/3 στην ανατολική πλευρά της πολιτείας της Alabama των ΗΠΑ. Αυτή η κυματοειδής μορφή που έχουν τα νέφη, δημιουργείται όταν υφίσταται διαφορά ταχυτήτων ανάμεσα σε στρώματα του ίδιου ρευστού (εδώ ως ρευστό εννοείται ο αέρας) ή ανάμεσα στη διαχωριστική επιφάνεια δυο διαφορετικών ρευστών. Π.χ. η διαφορά στην ταχύτητα του νερού δημιουργεί τα θαλάσσια κύματα, καθώς τα ανώτερα στρώματα του ρευστού έχουν συγκριτικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τα κατώτερα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, αλλά με τον αέρα. Ο άνεμος ψηλότερα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι χαμηλότερα, δημιουργώντας αυτούς τους κυματισμούς.
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Οι συνέπειες της εγκυμοσύνης
Τι επιπτώσεις έχει η εγκυμοσύνη στον οργανισμό της γυναίκας; Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cell Metabolism” στις 22/3, αναφέρεται πως ναι μεν κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται στο DNA κάποια επιγενετικά μοτίβα που συνήθως απαντώνται σε πιο προχωρημένη ηλικία, ωστόσο μετά τη γέννα οι όποιες μεταβολές στο «βιολογικό ρολόι» φαίνεται να αναιρούνται.
Κυριακή 21 Απριλίου 2024
Οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης
Πόσα γνωρίζουμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης; Η ύπαρξη του αγώγιμου σιδήρου σε υγρή μορφή στο εσωτερικό του πλανήτη μας και η περιστροφική και αδιάκοπη κίνησή του, δημιουργεί ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του το γήινο μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο (ροές ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων – κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια – που εκτοξεύονται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του άστρου μας). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τις φαινομενικά ακανόνιστες διακυμάνσεις αυτού του πεδίου.
Προς τούτο, ένα εγχείρημα της ESA που ξεκίνησε το 2013, με όνομα “Earth Explorer Swarm Mission”, αποτελείται από ένα «σμήνος» τριών ίδιων δορυφόρων που συλλέγουν δεδομένα για το γήινο μαγνητικό πεδίο καθημερινά. Οι πιο αργές διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου, λαμβάνουν χώρα εντός δεκαετιών, επομένως η αποστολή θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία δεδομένων για να μπορέσει να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα για τη συμπεριφορά του. Τα δεδομένα από τους δορυφόρους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή λεπτομερών χαρτών του πεδίου και των μεταβολών του για μια δεκαετία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσάρμοσαν αυτά τα δεδομένα σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, ώστε να διερευνήσουν τη συμπεριφορά του αγώγιμου ρευστού σιδήρου (που θα παρήγαγε το αντίστοιχο πεδίο που παρατηρούμε) στο εσωτερικό της Γης.
Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι και η ύπαρξη αυξημένης ταχύτητας του αγώγιμου σιδήρου, κάτω από τον Βερίγγειο πορθμό. Αν και μια τυπική ταχύτητα για τη ροή του ρευστού είναι γύρω στα 15 km/έτος (περίπου όση ενός σαλιγκαριού), στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν η τριπλάσια. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστασιακές διαταραχές στο γήινο μαγνητικό πεδίο, οι οποίες συνδέονται με παροδικά αυξημένη ανωμεταφορά ρευστού σιδήρου από τον πυρήνα της Γης προς τα ανώτερα στρώματα. Αυτές οι διαταραχές είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλεται το μαγνητικό πεδίο της Γης, και έτσι η κατανόηση του αιτίου τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη των μελλοντικών διακυμάνσεων του πεδίου. Τα μελλοντικά δεδομένα του συνεχιζόμενου εγχειρήματος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s43017-023-00425-w
Περισσότερα: https://earth.esa.int/.../ten-years-of-swarm-data-help...
Μάθετε περισσότερα για το πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως και για πολλά άλλα σπάνια ή/και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (πολλά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό), στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») που μπορείτε να αποκτήσετε και από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Έξυπνα Granulobots
Ερευνητές από το παν/μιο του Σικάγο αλλά και του τεχνολογικού ινστιτούτου του Ιλινόι, σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό “Science Robotics” στις 24/1, παρουσίασαν τα “Granulobots” που αποτελούν υποσυστήματα που μοιάζουν με τροχούς και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους σε μεγαλύτερα συστήματα. Αυτά τα μέρη μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους ή να διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύνολό τους να μπορεί να αλλάζει σχήμα ανάλογα με το περιβάλλον του για να μπορεί να κινείται και να προσπερνά εμπόδια.
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Αξιόνια και συγχώνευση αστέρων νετρονίων
Το ιδιαίτερα βίαιο αστροφυσικό περιβάλλον που απαντάται σε μια συγχώνευση δυο αστέρων νετρονίων, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην αναζήτηση της ονομαζόμενης «σκοτεινής ύλης». Η «σκοτεινή ύλη» αποτελεί μια υποθετική (για την ώρα) μορφή ύλης. Βαρυτικά φαινόμενα (π.χ. στην δημιουργία και εξέλιξη των γαλαξιών, στους βαρυτικούς φακούς, κ.α.) που δεν μπορούν να εξηγηθούν από την υπάρχουσα «συμβατική» ύλη που βλέπουμε, μας ωθούν στην υπόθεση ύπαρξης επιπλέον ύλης η οποία θα εξηγούσε τις παρατηρήσεις μας. Αυτήν την αποκαλούμε «σκοτεινή ύλη» καθώς φαίνεται να μην αλληλεπιδρά με το φως και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
Κυριακή 14 Απριλίου 2024
Οι λεπτομέρειες του υπολείμματος του υπερκαινοφανούς των Ιστίων
Την πιο λεπτομερή φωτογραφία του υπολείμματος του υπερκαινοφανούς των Ιστίων (Vela supernova remnant), έδωσαν πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα οι αστρονόμοι του παρατηρητηρίου Cerro Tololo στη Χιλή. Η έκρηξη του άστρου που προκάλεσε το συγκεκριμένο υπόλειμμα, συνέβη περίπου 11000 έτη πριν το σήμερα, έχει έκταση 100 ετών φωτός και βρίσκεται σε απόσταση 800 ετών φωτός από εμάς.
Σάββατο 13 Απριλίου 2024
Βάδιση και έγκαιρη διάγνωση Alzheimer
Η πρώιμη και ακριβής διάγνωση νόσων όπως το Alzheimer, αποτελεί ακόμη και σήμερα μια πρόκληση, λόγω των πολλαπλών εξετάσεων αλλά και του κόστους και του χρόνου που αυτές απαιτούν. Ωστόσο, μία ερευνητική ομάδα από το Florida Atlantic University, προτείνει μια φθηνή, απλή, μη-επεμβατική μέθοδο που αναλύει υπολογιστικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στη βάδιση του υποκειμένου, ώστε να ανιχνεύσει εγκαίρως σημάδια γνωστικής εξασθένησης που συνδέονται και με την κινητική κατάσταση και υποδηλώνουν πιθανή μελλοντική εκδήλωση ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η Alzheimer. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στις 15/3 στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer's Disease Reports”.
Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
Τρομακτικό βίντεο με κατολίσθηση μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Ταϊβάν
Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από ταινία. Είναι το βίντεο από κάμερα αυτοκινήτου που βρίσκεται στην Ταϊβάν, την ώρα του σεισμού των 7,4 R στις 3/4 το πρωί. Η απόκρημνη πλαγιά στα δεξιά επιφύλασσε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για τους οδηγούς, οι οποίοι ωστόσο αντιλήφθηκαν τον ισχυρό σεισμό εγκαίρως και φαίνεται να κατάφεραν να αποφύγουν τα χειρότερα (δεν υπήρξε αναφορά για τραυματισμούς εδώ).
Πέμπτη 11 Απριλίου 2024
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ! ΩΣ 29/4/2024
Μεγάλη προσφορά από τη σελίδα μας! Τα βιβλία μας που φιλοδοξούν να προσφέρουν γνώση σε όλους για κάθε συναρπαστικό, γνωστό ή άγνωστο φαινόμενο γύρω μας, αλλά και τα φοιτητικά μας βοηθήματα, τώρα και ως τις 29/4, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και μηδενικά έξοδα αποστολής! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και κάντε ένα δώρο γνώσης σε εσάς και όσους αγαπάτε!
Κυριακή 7 Απριλίου 2024
Χρήση κινητού τηλεφώνου και καρκίνος δεν συσχετίζονται
Τελικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου (π.χ. στον εγκέφαλο) από την υπέρμετρη χρήση κινητού τηλεφώνου; Αν και όσες μεγάλες και σοβαρές έρευνες είχαν γίνει μέχρι σήμερα, απαντούσαν αρνητικά, έρχεται και μία μεγάλη διεθνής έρευνα, η οποία ξεκίνησε από το ινστιτούτο Karolinska και το Imperial College, η οποία επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους συστηματικά πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, δεν έχουν υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης κάποιας μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό “Environment International”.
Σάββατο 6 Απριλίου 2024
Θέαμα οπτικών φαινομένων στην Αλαμπάμα
Εντυπωσιακό θέαμα ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων καταγράφηκε στις 12/3 στο Baldwin County, στην Αλαμπάμα των νότιων ΗΠΑ. Ο μικρός πολύχρωμος κύκλος χαμηλά, κοντά στον Ήλιο, είναι η γνωστή ηλιακή άλως των 22 μοιρών (καθώς κάθε σημείο της έχει γωνιακή απόσταση 22 μοιρών από τον Ήλιο, ως προς τον παρατηρητή), ενώ ο μεγαλύτερος λευκός κύκλος, καλύπτει τον ουρανό του παρατηρητή και ονομάζεται παρηλιακός κύκλος.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2024
Distrail στο San Fransisco
Στις αρχές Μαρτίου, αεροπλάνο που απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του San Fransisco στις ΗΠΑ, πέρασε μέσα από νέφος δημιουργώντας ένα ίχνος «αντί-συμπύκνωσης» (distrail στα Αγγλικά, το αντίθετο από το γνωστό contrail που είναι το ίχνος συμπύκνωσης που αφήνουν τα αεροπλάνα πίσω τους υπό κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες στο ύψος πτήσης).