Τελικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου (π.χ. στον εγκέφαλο) από την υπέρμετρη χρήση κινητού τηλεφώνου; Αν και όσες μεγάλες και σοβαρές έρευνες είχαν γίνει μέχρι σήμερα, απαντούσαν αρνητικά, έρχεται και μία μεγάλη διεθνής έρευνα, η οποία ξεκίνησε από το ινστιτούτο Karolinska και το Imperial College, η οποία επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους συστηματικά πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, δεν έχουν υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης κάποιας μορφής καρκίνου στον εγκέφαλο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό “Environment International”.
Πιο αναλυτικά, στη συγκεκριμένη έρευνα (με το όνομα “COSMOS” - Cohort Study on Mobile Phones) εξετάστηκαν και παρακολουθήθηκαν περισσότεροι από 260000 άνθρωποι (ενήλικες από Αγγλία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία) για ως και 15 έτη. Από το δείγμα που εξετάστηκε, το 10% των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ το κινητό τους, δεν παρουσίασε υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με εκείνο το τμήμα των ανθρώπων που το χρησιμοποιούσαν πολύ λιγότερο.
Στην παρούσα έρευνα, όλα τα υποκείμενα δεν είχαν καρκίνο όταν ξεκίνησε η έρευνα. Παλαιότερες έρευνες, είχαν μεθοδολογικά σφάλματα (π.χ. είχαν προσμετρηθεί άνθρωποι που είχαν ήδη καρκίνο πριν την έναρξη της έρευνας). Το IARC (κλάδος του WHO, δηλαδή του ΠΟΥ – Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), είχε κατατάξει τις ραδιοσυχνότητες ως «πιθανώς καρκινογόνες» (αν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς εκεί κατατάσσεται π.χ. και ο καφές, ο ΠΟΥ τονίζει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη να υπάρξουν έρευνες για να δοθεί μια οριστική απάντηση σχετικά με αυτά τα θέματα). Η συγκεκριμένη έρευνα δίνει οριστική απάντηση. Οι έρευνες ωστόσο δεν σταματούν, καθώς στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες διαρκώς.
Να θυμίσουμε εδώ πως οι ραδιοσυχνότητες δεν αποτελούν ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως οι υπεριώδεις, οι ακτίνες Χ και γ). Επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς ιονισμούς στον οργανισμό μας. Δυστυχώς και στη χώρα μας, πολλοί συμπολίτες μας έπεσαν θύματα ανθρώπων με υπερβολικά μεγάλη προβολή αλλά και με περιορισμένο επιστημονικό υπόβαθρο ή/και αλλότριους σκοπούς. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από εκείνες τις διαφημίσεις που πουλούσαν δήθεν «αντικαρκινικές» θήκες για τα κινητά σε τιμές… χρυσού, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη κοινής λογικής και βασικών αρχών Φυσικής από το ευρύ κοινό.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.envint.2024.108552
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου