Πόσα γνωρίζουμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης; Η ύπαρξη του αγώγιμου σιδήρου σε υγρή μορφή στο εσωτερικό του πλανήτη μας και η περιστροφική και αδιάκοπη κίνησή του, δημιουργεί ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του το γήινο μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο (ροές ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων – κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια – που εκτοξεύονται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του άστρου μας). Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τις φαινομενικά ακανόνιστες διακυμάνσεις αυτού του πεδίου.
Προς τούτο, ένα εγχείρημα της ESA που ξεκίνησε το 2013, με όνομα “Earth Explorer Swarm Mission”, αποτελείται από ένα «σμήνος» τριών ίδιων δορυφόρων που συλλέγουν δεδομένα για το γήινο μαγνητικό πεδίο καθημερινά. Οι πιο αργές διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου, λαμβάνουν χώρα εντός δεκαετιών, επομένως η αποστολή θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία δεδομένων για να μπορέσει να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα για τη συμπεριφορά του. Τα δεδομένα από τους δορυφόρους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή λεπτομερών χαρτών του πεδίου και των μεταβολών του για μια δεκαετία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσάρμοσαν αυτά τα δεδομένα σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, ώστε να διερευνήσουν τη συμπεριφορά του αγώγιμου ρευστού σιδήρου (που θα παρήγαγε το αντίστοιχο πεδίο που παρατηρούμε) στο εσωτερικό της Γης.
Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι και η ύπαρξη αυξημένης ταχύτητας του αγώγιμου σιδήρου, κάτω από τον Βερίγγειο πορθμό. Αν και μια τυπική ταχύτητα για τη ροή του ρευστού είναι γύρω στα 15 km/έτος (περίπου όση ενός σαλιγκαριού), στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν η τριπλάσια. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστασιακές διαταραχές στο γήινο μαγνητικό πεδίο, οι οποίες συνδέονται με παροδικά αυξημένη ανωμεταφορά ρευστού σιδήρου από τον πυρήνα της Γης προς τα ανώτερα στρώματα. Αυτές οι διαταραχές είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο μεταβάλλεται το μαγνητικό πεδίο της Γης, και έτσι η κατανόηση του αιτίου τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη των μελλοντικών διακυμάνσεων του πεδίου. Τα μελλοντικά δεδομένα του συνεχιζόμενου εγχειρήματος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s43017-023-00425-w
Περισσότερα: https://earth.esa.int/.../ten-years-of-swarm-data-help...
Μάθετε περισσότερα για το πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως και για πολλά άλλα σπάνια ή/και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα (πολλά από αυτά άγνωστα στο ευρύ κοινό), στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος») που μπορείτε να αποκτήσετε και από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου