Ερευνητές από το παν/μιο του Σικάγο αλλά και του τεχνολογικού ινστιτούτου του Ιλινόι, σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό “Science Robotics” στις 24/1, παρουσίασαν τα “Granulobots” που αποτελούν υποσυστήματα που μοιάζουν με τροχούς και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους σε μεγαλύτερα συστήματα. Αυτά τα μέρη μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους ή να διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύνολό τους να μπορεί να αλλάζει σχήμα ανάλογα με το περιβάλλον του για να μπορεί να κινείται και να προσπερνά εμπόδια.
Οι μικροί τροχοί μπορούν να συνδέονται μαγνητικά μεταξύ τους ώστε να συσσωματώνονται σε μεγαλύτερα συστήματα, τμήμα των οποίων μπορεί να χρησιμοποιείται για την μετακίνησή τους προς κάθε κατεύθυνση (εικόνα Α). Επίσης με την εφαρμογή ροπής μεταξύ τους, τα υποσυστήματα (οι μικρότεροι τροχοί – τα “Granulobots”) μπορούν να κινηθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μεταβληθεί το σχήμα του συστήματος (εικόνα Β). Αν η ροπή που ασκείται μεταξύ κάποιων υποσυστημάτων ξεπερνά την ελκτική μαγνητική δύναμη μεταξύ τους, τότε γίνεται διαχωρισμός με αποτέλεσμα δυο διαφορετικά αυτόνομα ρομποτικά συστήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επανενωθούν αργότερα αν χρειαστεί (εικόνα C).
Οι ερευνητές του συγκεκριμένου εγχειρήματος προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που απαρτίζεται από μικρότερα μέρη – ενότητες και παρουσιάζει «έξυπνη» συμπεριφορά με απλό τρόπο, μεταβάλλοντας το σχήμα του με τρόπο βασισμένο αποκλειστικά σε φυσικές αρχές και όχι σε μηχανική μάθηση και περίπλοκους υπολογισμούς ή ασύρματα δεχόμενα εντολές από απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα μπορεί να ξεπερνά εμπόδια, να αυτό-οργανώνεται ώστε να κινείται σε γλιστερές επιφάνειες ή να έρπει σε τραχιές επιφάνειες. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα και ως προς την κατανάλωση ενέργειας.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/scirobotics.adh4130
Φωτογραφία, από την παραπάνω έρευνα (Baudouin Saintyves – ο κύριος ερευνητής).
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου