Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αξιόνια και συγχώνευση αστέρων νετρονίων

Το ιδιαίτερα βίαιο αστροφυσικό περιβάλλον που απαντάται σε μια συγχώνευση δυο αστέρων νετρονίων, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην αναζήτηση της ονομαζόμενης «σκοτεινής ύλης». Η «σκοτεινή ύλη» αποτελεί μια υποθετική (για την ώρα) μορφή ύλης. Βαρυτικά φαινόμενα (π.χ. στην δημιουργία και εξέλιξη των γαλαξιών, στους βαρυτικούς φακούς, κ.α.) που δεν μπορούν να εξηγηθούν από την υπάρχουσα «συμβατική» ύλη που βλέπουμε, μας ωθούν στην υπόθεση ύπαρξης επιπλέον ύλης η οποία θα εξηγούσε τις παρατηρήσεις μας. Αυτήν την αποκαλούμε «σκοτεινή ύλη» καθώς φαίνεται να μην αλληλεπιδρά με το φως και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. 

 
Η «συμβατική» ύλη που αποτελείται από ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια, αποτελεί μόλις το 15% της συνολικής μάζας του Σύμπαντος, με το υπόλοιπο 85% να αποτελείται από την υποθετική «σκοτεινή ύλη», κάτι που κάνει επιτακτικό να βρούμε από τι αποτελείται και περί τίνος πρόκειται. Ένα από τα υποψήφια σωματίδια της «σκοτεινής ύλης», θα μπορούσε να είναι το αξιόνιο. Τα αξιόνια είναι υποθετικά σωματίδια, καθώς δεν έχουν ανιχνευτεί ακόμη, και εμφανίζονται σε πολλά «εκτεταμένα» φυσικά μοντέλα που επιχειρούν να εξηγήσουν τον Κόσμο μας, πέρα από το “Standard Model”, δηλαδή το Καθιερωμένο Μοντέλο που αποτελεί την καλύτερη περιγραφή της Φύσης (των στοιχειωδών σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεών τους) που διαθέτουμε ως σήμερα.
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθά και μια συγχώνευση αστέρων νετρονίων που συνέβη 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχει την ονομασία GW170817. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 5/3 στο επιστημονικό περιοδικό “Physical Review Letters”, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τις παρατηρήσεις από αυτή τη συγχώνευση για να θέσουν όρια στα χαρακτηριστικά που αναμένεται να έχουν τα αξιόνια. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει μια μικρή χρονική περίοδος κατά τη συγχώνευση των αστέρων νετρονίων, η οποία θα μπορούσε να είναι ιδανική για τη δημιουργία αξιονίων. Στη συνέχεια αναμένεται μετατροπή των αξιονίων σε διάφορα άλλα σωματίδια και φωτόνια. Η ανίχνευση των συγκεκριμένων φωτονίων θα μπορούσε να γίνει από τηλεσκόπια ακτίνων γ (π.χ. το τηλεσκόπιο Fermi της NASA) και θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος έμμεσης ανίχνευσης αξιονίων.
 
 
Σχήμα: Προσομοίωση συγχώνευσης αστέρων νετρονίων (https://flic.kr/p/9xQt2o - CC BY)
 
Περισσότερα για την Αστροφυσική και την Κοσμολογία αλλά και τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου