Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Και δεύτερος μεγάλος κομήτης τον Οκτώβριο!

Και ενώ περιμένουμε την επιστροφή του κομήτη Tsuchinshan-ATLAS στον δυτικό μας ορίζοντα, λίγο μετά τη δύση από τις 12-13/10 και μετά, με το θέαμα να προβλέπεται εξαιρετικό βάσει των φωτογραφιών που κυκλοφορούν από τον ισημερινό και το νότιο ημισφαίριο, όπου ο κομήτης έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή ουρά, ένας νέος κομήτης ανιχνεύθηκε πριν λίγες ημέρες από το παρατηρητήριο ATLAS στην Χαβάη και τώρα έχει το όνομα C/2024 S1 (ATLAS), πρώην A11bP7I.

 
Οι προσδοκίες για αυτόν είναι μεγάλες, ακόμη μεγαλύτερες από τον Tsuchinshan-ATLAS και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματά του στον ουρανό πολύ σύντομα (28/10 είναι το περιήλιό του). Το φαινόμενο μέγεθός του, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να φτάσει ως το -7 στην καλύτερη περίπτωση (αρκετά λαμπρότερος από την Αφροδίτη). Κομήτης που φτάνει σε τέτοια φαινόμενα μεγέθη, είναι ορατός και τη μέρα! Ένα χαρακτηριστικό σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι ο κομήτης C/2006 P1 McNaught που ήταν ορατός και την ημέρα από το βόρειο ημισφαίριο.
 
Ο κομήτης αυτός ανήκει στην «οικογένεια» των κομητών Kreutz οι οποίοι έχουν τροχιά που περνά εξαιρετικά κοντά από τον Ήλιο στο περιήλιο. Εκτιμάται ότι έχουν προκύψει από τη διάσπαση ενός μεγαλύτερου κομήτη στο παρελθόν και έλαβαν το όνομά τους από τον αστρονόμο Heinrich Kreutz που πρώτος παρουσίασε αυτή τη σχέση μεταξύ τους. Η «οικογένεια» αυτή έχει δώσει «ιστορικούς» κομήτες στο παρελθόν οι οποίοι ήταν ορατοί και τη μέρα, με φαινόμενα μεγέθη ως -17 (π.χ. ο «μεγάλος κομήτης του 1882»). Ο τελευταίος «ιστορικός» κομήτης από αυτήν την «οικογένεια» ήταν ο Ikeya-Seki το 1965 με φ.μέγεθος -11, ενώ ένας εξαιρετικός κομήτης από την ίδια «οικογένεια» ήταν και ο σχετικά πρόσφατος C/2011 W3 (Lovejoy) το 2011 με φ.μέγεθος -4.
 
Μόνο «ιστορικούς» κομήτες δίνει αυτή η «οικογένεια»; Όχι. Όπως πάντα, έτσι και τώρα οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να έχουμε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς οι κομήτες είναι εν πολλοίς απρόβλεπτα αστρονομικά αντικείμενα. Οι συγκεκριμένοι, πλησιάζοντας τόσο κοντά στον Ήλιο κατά το περιήλιό τους, μπορεί να διαλυθούν ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πρόκειται για μικρό θραύσμα από την «οικογένεια Kreutz» το οποίο βρίσκεται σε προσωρινή έξαρση φωτεινότητας και στη συνέχεια να μην συναντήσει τις μεγάλες προσδοκίες μας (π.χ. C/1945 X1 και C/2012 E2 είναι δυο παραδείγματα από παλαιότερα). Εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν καλά, θα υπάρξει νεότερη ανάρτηση με λεπτομέρειες για το πού και πώς να τον παρατηρήσετε. Ως τότε, καταναλώστε υπεύθυνα.
 
Παρακολούθηση καμπύλης φωτεινότητας και μετρήσεις: http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2024S1
 
Φωτογραφία από τον τελευταίο «ιστορικό» κομήτη της «οικογένειας Kreutz», τον Ikeya-Seki, στις 30.10.1965.
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, τις διαφορές τους, την πιθανότητα πρόσκρουσής τους με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου