Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

"Σβήνει" ένα ακόμη όργανο στο "Voyager 2" για να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας του

Με ανακοίνωσή της την 1η Οκτωβρίου, η NASA ενημερώνει ότι «σβήνει» άλλο ένα επιστημονικό όργανο στο “Voyager 2”, ώστε να παρατείνει την αποστολή του στον διαστρικό χώρο όπου βρίσκεται τώρα. Το “Voyager 2” ξεκίνησε την αποστολή του το 1977 (δηλαδή πριν 47 έτη) και αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από την ηλιόσφαιρα (ο χώρος του διαστήματος που βρίσκεται υπό την μαγνητική/σωματιδιακή επιρροή του Ήλιου), το όριο της οποίας πέρασε το 2018. Η απόστασή του από τη Γη είναι σχεδόν 21 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 138 AU (αστρονομικές μονάδες, όπου 1 AU είναι η απόσταση Γης – Ήλιου) ή 19 ώρες φωτός (δηλαδή το φως κάνει 19 ώρες για να φτάσει το “Voyager 2”, επομένως αν θέλουμε να στείλουμε εντολές ή να λάβουμε δεδομένα από εκείνο, θα χρειαστεί να περιμένουμε 19 ώρες στην τρέχουσα θέση του). Η τρέχουσα ταχύτητά του είναι γύρω στα 15 km/s ή 55000 km/h. 

 
Η ενέργειά του παρέχεται από θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων όπου χρησιμοποιείται οξείδιο του πλουτωνίου ως πηγή. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι η συγκεκριμένη πηγή θα παρέχει ενέργεια στη διαστημική συσκευή ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της ως το 2020 και με 5 όργανα ως το 2023. Ωστόσο, επειδή το “Voyager 2” (όπως και το “Voyager 1”) βρίσκεται σε μια περιοχή του διαστήματος όπου δεν έχει φτάσει ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα κάποια διαστημική μας συσκευή, τα δεδομένα που συλλέγονται από εκεί είναι μοναδικά και η συνέχιση της αποστολής με κάθε τρόπο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι, οι μηχανικοί της αποστολής κρίνουν ποιο όργανο θα πρέπει να «θυσιαστεί» πριν από άλλα. Τώρα κρίθηκε ότι το όργανο που αφορά μετρήσεις πλάσματος, ήταν αυτό που έπρεπε να κλείσει ώστε να μείνει επαρκής ενέργεια για τα υπόλοιπα 4 όργανα. Το “Voyager 2” εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Το «δίδυμο» των “Voyagers”, αφού ολοκλήρωσε την κύρια αποστολή του στους «γίγαντες» του ηλιακού μας συστήματος (Δία και Κρόνο), τη δεκαετία του 1980, πήρε εντολή απενεργοποίησης αρκετών επιστημονικών οργάνων που δεν θα χρειάζονταν στην διαδρομή τους μέσα στον διαστρικό χώρο που βρίσκονται τώρα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια από τότε.
 
Φωτογραφία: Ο Κρόνος όπως τον είχε φωτογραφίσει το “Voyager 2” τον Αύγουστο του 1981.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου