Νευροεπιστήμονες από το παν/μιο Johns Hopkins, κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 2/10. Σε αυτήν αναφέρουν ότι προσδιόρισαν τον τρόπο με τον οποίο, ένα συγκεκριμένο μόριο (υποδοχέας CP-AMPA) στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων προσδιορίζει τον τρόπο αντίδρασης συγκεκριμένων νευρώνων. Η γενικότερη κατηγορία αυτών των υποδοχέων (AMPA) εμπλέκεται στην ταχεία μεταφορά πληροφορίας και δημιουργίας μνήμης (π.χ. σε περιπτώσεις που ακούμε και απομνημονεύουμε το όνομα ενός προσώπου). Τα πειράματα έγιναν σε ποντικούς.
Το συγκεκριμένο μόριο καταστέλλει την ικανότητα συγκεκριμένων νευρώνων να αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, κάποιοι νευρώνες γίνονται περισσότερο «επιλεκτικοί» σε αυτά. Ελέγχοντας αυτό το μόριο, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν την κατάσταση ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια, επιληψία ή αυτισμό, καθώς εκεί συμβαίνει εσφαλμένη επεξεργασία των εξωτερικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο και προβληματική ή υπερβολική «πυροδότηση» νευρώνων.
Όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής I. Hong, «Κάνοντας τους νευρώνες λιγότερο επιλεκτικούς, οδηγεί το νευρωνικό μας δίκτυο να είναι πιο αποτελεσματικό και σταθερό, σε σχέση με είδη ζώων που δεν έχουν αυτό το μοριακό χαρακτηριστικό. Επίσης, αυτή η έρευνα θα επηρεάσει και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, καθώς εκεί οι τεχνητοί νευρώνες «μαθαίνουν» στο πόσο επιλεκτικοί να είναι σε εξωτερικά ερεθίσματα πριν «πυροδοτηθούν»».
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-024-08027-2
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου