Η αποστολή “BepiColombo”, αποτελεί το εγχείρημα της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) σε συνεργασία με την JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος), για την εξερεύνηση του πλανήτη Ερμή. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, το όχημα που φέρει δυο δορυφόρους και ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη το 2018, θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2026 με τους δορυφόρους να συλλέγουν πολλές και αναλυτικές πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο και την εσωτερική και εξωτερική δομή του πλησιέστερου στον Ήλιο πλανήτη.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία προήλθε από την κάμερα του διαστημικού οχήματος (μέρη του οποίου φαίνονται σε αυτήν – το μαγνητόμετρο δεξιά και η κεραία πάνω) στις 5/9, καθώς βρισκόταν σε απόσταση ~3500 km από την επιφάνεια του Ερμή.
Το όνομα της αποστολής προέρχεται από τον μηχανικό Giuseppe "Bepi" Colombo ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη μανούβρα της «βαρυτικής υποβοήθησης» για τις διαστημικές αποστολές, κάτι που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1974 στην αποστολή “Mariner 10” και τώρα πλέον χρησιμοποιείται ευρέως. Εξοικονομώντας χρόνο και καύσιμα, ένα διαστημικό όχημα μπορεί να επιταχυνθεί (ή να επιβραδυνθεί) και να αλλάξει ελεγχόμενα κατεύθυνση, περνώντας κοντά από κάποιο αστρονομικό αντικείμενο (π.χ. πλανήτη ή άστρο) «χρησιμοποιώντας» τη βαρυτική του έλξη. Κάποια διαφωτιστικά γραφήματα μπορούν να βρεθούν εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist
Πηγή: https://www.esa.int/Science.../Space_Science/BepiColombo (ESA / BepiColombo / MTM)
Περισσότερα για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου