Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ο δακτύλιος της Γης

Ο πλανήτης μας είναι πιθανό να είχε κάποτε δακτύλιο γύρω από τον ισημερινό του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Earth and Planetary Science Letters”. Ο δακτύλιος αυτός φαίνεται πως δημιουργήθηκε από αστεροειδή με εκτιμώμενη διάμετρο της τάξης των 10 km, ο οποίος πέρασε αρκετά κοντά από τη Γη, εντός του ορίου Roche (είναι η απόσταση από ένα ουράνιο σώμα – εδώ η Γη – στην οποία ένα δεύτερο σώμα – εδώ ο αστεροειδής – θα διαλυθεί επειδή οι παλιρροϊκές δυνάμεις του πρώτου επικρατούν της «βαρυτικής συνοχής» του δεύτερου), διαλύθηκε και τα θραύσματά του περιφέρονταν γύρω από τον πλανήτη μας για τουλάχιστον 22 εκατομμύρια έτη. Το γεγονός τοποθετείται χρονικά στα 466 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα. 

 
Αυτήν την υπόθεση υποστηρίζουν οι κρατήρες μετεωριτών που εκείνη την περίοδο, όλοι βρίσκονται σε μια στενή ζώνη γύρω από τον ισημερινό (κάτι που θα είχε πιθανότητα 1 στα 25 εκατομμύρια αν οι μετεωρίτες προέρχονταν τυχαία από τη ζώνη των αστεροειδών και σε εκείνη την περίπτωση θα περίμενε κάποιος να διασκορπιστούν σε όλο τον πλανήτη). Επίσης, τα ιζηματογενή πετρώματα εκείνης της περιόδου περιέχουν κατά 99% L χονδρίτη (που είναι 2-3 τάξεις μεγέθους πάνω από τον μέσο όρο του υποβάθρου). Η υπόθεση του δακτυλίου από θραύσματα αστεροειδούς, τα οποία σταδιακά κατακρημνίζονται πέφτοντας στη Γη για δεκάδες εκατομμύρια έτη, μπορεί να ερμηνεύσει τα παραπάνω ευρήματα.
 
Εκτός αυτού, η υπόθεση του δακτυλίου πιθανότατα ερμηνεύει και την απότομη ψύξη του πλανήτη μας και τη βύθισή του σε μια παγετώδη περίοδο τότε (463-444 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα). Ο ισημερινός δακτύλιος θα παρείχε σκιά στο χειμερινό ημισφαίριο, ενώ η σκόνη στην ατμόσφαιρα από τη διάλυση του αστεροειδή θα συνεισέφερε επίσης στην ψύξη. Η σταδιακή αποσύνθεση του δακτυλίου θα οδηγούσε στην παύση των αιτίων της ψύξης και θα εξηγούσε την μετέπειτα απότομη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας (444-437 εκατομμύρια έτη πριν το σήμερα).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.epsl.2024.118991
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου