Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η "έξυπνη" ινσουλίνη

Στον πλανήτη μας κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με διαβήτη και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στην αποτροπή μακροχρόνιων συνεπειών (π.χ. καρδιαγγειακών, εγκεφαλικών, τύφλωσης). Ωστόσο, είναι μια απαιτητική διαδικασία καθώς μεγάλη δόση ινσουλίνης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου αρκετά, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία η οποία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπλοκές. 

 
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 16/10, παρουσιάζεται ένα κατάλληλα τροποποιημένο μόριο ινσουλίνης με όνομα NNC2215, το οποίο είναι ευαίσθητο στα επίπεδα γλυκόζης (το πρώτο στο είδος του με αυτήν την «ευαισθησία» - μια παλιότερη εκδοχή του είχε «ευαισθησία» στην φρουκτόζη) στο αίμα και αποτελείται από έναν μοριακό «διακόπτη» με δύο μέρη: μια δακτυλιοειδή μοριακή δομή (μακρόκυκλος) και την γλυκοσίδη (μόριο που προέρχεται από τη γλυκόζη). Όταν οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλές, η γλυκοσίδη συνδέεται με τον δακτύλιο, διατηρώντας την ινσουλίνη σε κλειστή, ανενεργή κατάσταση, ενώ όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, το σάκχαρο εκτοπίζει τη γλυκοσίδη και αλλάζει το σχήμα της ινσουλίνης έτσι ώστε να ενεργοποιείται.
 
Τόσο η συγκεκριμένη ομάδα όσο και άλλες ερευνητικές ομάδες, συνεχίζουν ώστε να παραχθούν ανάλογα χάπια τροποποιημένης «έξυπνης» ινσουλίνης με ποικιλία ορίων ενεργοποίησης όσο αφορά τα επίπεδα γλυκόζης, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εξειδικεύουν την αγωγή για τον κάθε ασθενή με τις δικές του ιδιαιτερότητες.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-024-08042-3
 
Φωτογραφία: Κρύσταλλοι ινσουλίνης
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου