Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς.
Οι υπερκατασκευές Dyson αποτελούν θεωρητικές κατασκευές αστρονομικού μεγέθους (π.χ. η «σφαίρα Dyson» η οποία έχει κέντρο τον Ήλιο και ακτίνα της τάξης της μίας αστρονομικής μονάδας, δηλαδή ίσης με την απόσταση Γης-Ήλιου) οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός πολύ πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού (π.χ. βαθμίδα 2 στην κλίμακα Kardashev). Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν πιο πρακτικές, είναι η μεταφορά πλανητών στην «κατοικήσιμη ζώνη» του ηλιακού συστήματος με τη χρήση laser μεγάλης ισχύος ή ακόμη και η «σύλληψη» αστεροειδών ή πλανητοειδών.
Αυτά τα δυο τελευταία είναι εντός των δυνατοτήτων ενός προηγμένου πολιτισμού. Η χρήση laser τέτοιας ισχύος για αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς από έναν υποθετικό ανεπτυγμένο πολιτισμό στον Γαλαξία μας, θα ήταν εντός των δικών μας ικανοτήτων ανίχνευσης.
Έρευνα: https://arxiv.org/abs/2309.06562
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, τις υπερκατασκευές Dyson, την αστρομηχανική, όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου