Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία
Στην έρευνα συμπεραίνεται ότι τόσο ο θερμιδικός περιορισμός όσο και η διαλειμματική νηστεία οδηγούν σε παράταση της διάρκειας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας ανάλογα με τον βαθμό περιορισμού σε κάθε περίπτωση (μέγιστη παράταση στο 40% για τον θερμιδικό περιορισμό και στις 2 μέρες/εβδομάδα για τη διαλειμματική νηστεία). Ωστόσο, η συνολική διάρκεια ζωής είναι κληρονομήσιμη και ενώ ο διατροφικός περιορισμός έχει κάποια επιρροή, τη μεγαλύτερη την έχει ο γενετικός παράγοντας.
Από την άλλη, οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν ποικίλες ανάλογα με τις παρεμβάσεις και δεν είχαν σαφή συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής. Για παράδειγμα, ο θερμιδικός περιορισμός κατά 40% ήταν μεν αποτελεσματικότερος ως προς την παράταση της διάρκειας της «καλής ζωής», αλλά οδήγησε σε απώλεια μυϊκής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Επίσης, η διαλειμματική νηστεία δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών που είχαν υψηλό σωματικό βάρος πριν το ξεκίνημα της νηστείας, ενώ η διήμερη νηστεία ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με διαταραχές στον αριθμό των ερυθροειδών κυττάρων (erythroid cells).
Τέλος, οι μεταβολικές αποκρίσεις στον διατροφικό περιορισμό δεν είχαν ευθεία συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής των ποντικών, κάτι που υποδεικνύει ότι ο διατροφικός περιορισμός (είτε αυτός έχει τη μορφή θερμιδικού περιορισμού είτε διαλειμματικής νηστείας) δεν λειτουργεί με προφανή τρόπο στον οργανισμό και ότι η βελτίωση της υγείας μας με την παράταση της ζωής μας δεν έχουν ευθεία ή προφανή συσχέτιση.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1038/s41586-024-08026-3
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη Γεροντολογία αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου