Οι διακυμάνσεις στην δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, και η σύνδεσή τους με τα επίπεδα ντοπαμίνης, επηρεάζουν εν μέρει την πιθανότητα να πάρουμε ριψοκίνδυνες ή ασυνήθιστες αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα του UCL (University College London), η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, όταν εμείς βρισκόμαστε σε ηρεμία (αλλά ξύπνιοι), φαίνεται πως συνδέεται με τις αποφάσεις που παίρνουμε, ιδιαίτερα όταν αυτές ενέχουν και κάποιο ρίσκο.
Οι ερευνητές εστίασαν στην περιοχή που περιέχει τους περισσότερους νευρώνες που εκκρίνουν ντοπαμίνη, και διαπίστωσαν πως το δείγμα των 43 ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκε, ήταν πιθανότερο να λάβει μια ριψοκίνδυνη απόφαση όταν η δραστηριότητα σε εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου ήταν χαμηλή.
Ο εγκέφαλός μας, έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζει διακυμάνσεις στην δραστηριότητά του, σε περιοχές-κλειδιά, κάνοντάς μας πιο απρόβλεπτους αλλά και πιο εύκολα προσαρμόσιμους σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Μάλιστα, ένας από τους ερευνητές του άρθρου, συμπυκνώνει τα ευρήματα λέγοντας: «Η έρευνα υπογραμμίζει την σημασία του να έχουμε στην διάθεσή μας τον απαιτούμενο χρόνο πριν πάρουμε μια σημαντική απόφαση, καθώς αν περιμένουμε λίγη ώρα μπορεί να αλλάξουμε άποψη».
Δημοσιευμένη Έρευνα (Ανοιχτή):
https://www.pnas.org/content/early/2019/08/20/1900872116
Εικόνα από την παραπάνω έρευνα με δικαιώματα χρήσης CC BY 4.0