Αυτό το υπέροχο θέαμα οπτικών ατμοσφαιρικών φαινομένων, κατέγραψε ένας εκ των ερευνητών στην Ανταρκτική στις 2/2. Πέρα από τη γνωστή άλω, βλέπουμε διάφορα περιφερειακά και εφαπτόμενα τόξα, το περιζενιθιακό τόξο, τόξα Parry, κ.α. Ένα υπερθέαμα που είναι εφικτό χάρη στη διάθλαση του ηλιακού φωτός, με διάφορους τρόπους και γωνίες, στους αιωρούμενους παγοκρυστάλλους.
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Πανδαισία οπτικών φαινομένων στην Ανταρκτική
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
Αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου από την πλατφόρμα πάγου Brunt στην Ανταρκτική
Ένα τεράστιο παγόβουνο με έκταση περίπου 1300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε χτες (26/2) από την πλατφόρμα πάγου Brunt (Brunt ice shelf) στην Ανταρκτική. Στο βίντεο, φαίνεται το σχίσμα στη συγκεκριμένη περιοχή, λίγες μέρες (16/2) πριν την αποκόλληση.
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
Οι διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup
Στην εικόνα βλέπουμε τις διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup, στη βορειοδυτική Γροιλανδία, από το 2000 ως και τον Σεπτέμβριο του 2020, ως αντίδραση στην διαρκή θέρμανση των ωκεανών.
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021
Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από το Perseverance στον Άρη
Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία, η οποία ελήφθη στις 20/2, από το σημείο που βρίσκεται το rover “Perseverance” στον Άρη. Η φωτογραφία αποτελεί συρραφή 6 μικρότερων φωτογραφιών. Περί της αποστολής Mars 2020 της NASA στον Άρη, με το rover «Επιμονή» και το ελικόπτερο «Ευφυΐα», έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτησή μας (βλέπε εδώ: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/928050234668402)
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021
Η ευεργετική επίδραση του καφέ και του πράσινου τσαγιού
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, στις 4/2/2021, γίνεται λόγος για την πιθανή καλή επίδραση της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού και του καφέ σε υγιείς ανθρώπους αλλά και σε όσους επέζησαν από εγκεφαλικό η καρδιακό. Ως καλή επίδραση, νοείται η μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης ενός (νέου) θανατηφόρου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021
Οι χάρτες της παγκόσμιας θέρμανσης ως και το 2020
Στους χάρτες της πρώτης εικόνας, παρατηρούμε τη μεταβολή της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ανά δεκαετία, από το 1961 ως και το 2020. Η σύγκριση γίνεται με τον κλιματικό μέσο όρο θερμοκρασίας της 30ετίας 1951-1980. Η μέγιστη απόκλιση προς το θερμότερο, παρατηρείται κυρίως στον Αρκτικό κύκλο, υπερβαίνοντας και τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021
Η «Επιμονή» στον Άρη
Αυτή η εικόνα από τον πλανήτη Άρη, όπως και ο όρος “Perseverance” (Επιμονή), επικράτησαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Τι είναι όμως όλα αυτά;
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021
Το εντυπωσιακό morning glory στο Γιβραλτάρ
Εντυπωσιακό και σπάνιο σύννεφο αυτό στην φωτογραφία, στις 28/1 κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ. Ονομάζεται “morning glory” (πρωινή δόξα, σε ελεύθερη μετάφραση) και πρόκειται για ένα οριζόντιο περιστρεφόμενο νέφος, με βάση που βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ύψος 1-2 km συνήθως και μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μπορεί να δημιουργηθούν παραπάνω από ένα, με διαφορά μερικών χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021
Το Σέλας εν πτήσει
Παρέα με το βόρειο σέλας ταξίδεψε ο Vincent Ledvina, οδεύοντας προς τη βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, στις 26/1. Η φωτογραφία ελήφθη από ύψος 11 km περίπου.
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021
Εντυπωσιακή χιονοστιβάδα στο Νεπάλ
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021
Συσχέτιση τηγανισμένων τροφών με ιατρικά προβλήματα
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021
Ανίχνευση καφέ νάνων στην αστρική γειτονιά μας
Οι «καφέ νάνοι» είναι «παραλίγο άστρα». Δηλαδή, έχουν οριακά χαμηλότερες μάζες από αυτές που απαιτούνται για να αναπτύξουν θερμοκρασίες στο πυρήνα τους, οι οποίες είναι ικανές να εκκινήσουν και να διατηρήσουν θερμοπυρηνική σύντηξη υδρογόνου προς ήλιο, ώστε να λάμπουν ως άστρα. Έχουν μάζες μικρότερες από 0.07 – 0.08 ηλιακές μάζες. Η μικρή τους λαμπρότητα τα καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμα.
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021
Υπέροχο τόξο ομίχλης σε παγωμένο τοπίο
Υπέροχη λήψη με τόξο ομίχλης στο βουνό Schweitzer στο Idaho των ΗΠΑ στις 7/1/2021. Θυμίζουμε ότι το τόξο ομίχλης προκύπτει με την ύπαρξη ομίχλης, φυσικά, και συνήθως είναι λευκό με μία αμυδρή κόκκινη λωρίδα στην άνω/εξωτερική ζώνη του και μία αμυδρή ιώδη λωρίδα στην κάτω/εσωτερική ζώνη. Τα χρώματα αυτών των λωρίδων είναι ασθενή κατά κανόνα. Τα σταγονίδια ομίχλης που προκαλούν αυτό το φαινόμενο, έχουν μικρή διάμετρο ~0.05 mm σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες σταγόνες που προκαλούν το γνωστό χρωματιστό «ουράνιο τόξο». Το πάχος των ζωνών των διαφόρων χρωμάτων στο τόξο ομίχλης, είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να επικαλύπτονται τα διάφορα χρώματα και να απομένει το άθροισμα τους (το λευκό) και ένα τμήμα των ακραίων λωρίδων (κόκκινης και ιώδους όπως αναφέρθηκε πριν).
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021
Αποτελεσματικότερη πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο σε τροποποιημένες μύγες
Ο εγκέφαλός μας, καταναλώνει πολλή ενέργεια για να λειτουργεί. Χρειάζεται περίπου το 1/5 του οξυγόνου που προσλαμβάνουμε και το ¼ της γλυκόζης. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, η πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο γίνεται όλο και πιο προβληματική. Κάποιος θα υπέθετε πως, αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης από τον οργανισμό μας, θα έλυνε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, θα δημιουργούσε άλλα, χωρίς να προσφέρει και αποτελεσματική λύση.
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021
Εκτόξευση του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Falcon 9 για 5η φορά
Εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή τοποθέτησης ακόμη 60 δορυφόρων Starlink από την SpaceX, στις 4/2. Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 έχει μειώσει αισθητά το κόστος των διαστημικών αποστολών. Ο συγκεκριμένος πύραυλος στις φωτογραφίες, χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς (καθώς μετέπειτα προσγειώθηκε με ασφάλεια) για 5η φορά!
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
Εντυπωσιακά πλάνα από κοντινό υδροσίφωνα
Εντυπωσιακό βίντεο με υδροσίφωνα (σίφωνας θαλάσσης), πολύ κοντά σε τουριστικό πλοίο, στα νησιά Cayman το 2019. Είναι από τις λίγες φορές που έχει καταγραφεί αυτό το φαινόμενο τόσο κοντά στον παρατηρητή.