Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πανδαισία οπτικών φαινομένων στην Ανταρκτική

Αυτό το υπέροχο θέαμα οπτικών ατμοσφαιρικών φαινομένων, κατέγραψε ένας εκ των ερευνητών στην Ανταρκτική στις 2/2. Πέρα από τη γνωστή άλω, βλέπουμε διάφορα περιφερειακά και εφαπτόμενα τόξα, το περιζενιθιακό τόξο, τόξα Parry, κ.α. Ένα υπερθέαμα που είναι εφικτό χάρη στη διάθλαση του ηλιακού φωτός, με διάφορους τρόπους και γωνίες, στους αιωρούμενους παγοκρυστάλλους.

 
Όλα αυτά τα τόξα και τα διάφορα οπτικά και άλλα φαινόμενα που μπορείτε να δείτε στον ουρανό, είναι εφικτό να τα μάθετε και να τα αναγνωρίζετε ή ακόμη και να τα ψάχνετε για να τα φωτογραφίζετε, με τη βοήθεια των σχημάτων και των φωτογραφιών στον τόμο Ι του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα».
 
Φωτογραφία: D.J. Jennings. 
 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου από την πλατφόρμα πάγου Brunt στην Ανταρκτική

Ένα τεράστιο παγόβουνο με έκταση περίπου 1300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε χτες (26/2) από την πλατφόρμα πάγου Brunt (Brunt ice shelf) στην Ανταρκτική. Στο βίντεο, φαίνεται το σχίσμα στη συγκεκριμένη περιοχή, λίγες μέρες (16/2) πριν την αποκόλληση.

 
Η συγκεκριμένη αποκόλληση συνέβη κοντά στο βρετανικό ερευνητικό σταθμό Halley VΙ, οι επιστήμονες του οποίου μελετούν αυτή τη δυναμική κατάσταση στην Ανταρκτική. Ο σταθμός έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι εφικτό να μετακινείται συχνά για να αποφεύγει αυτά τα επικίνδυνα ρήγματα.
 
Βίντεο: British Antarctic Survey -- https://twitter.com/BAS_News
 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Οι διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup

Στην εικόνα βλέπουμε τις διαδοχικές οπισθοχωρήσεις του παγετώνα Sverdrup, στη βορειοδυτική Γροιλανδία, από το 2000 ως και τον Σεπτέμβριο του 2020, ως αντίδραση στην διαρκή θέρμανση των ωκεανών. 

 
Το εντυπωσιακό είναι πως, για μια 15ετία (από τα μέσα της δεκαετίας του 80 ως και το 2000), τα όρια του παγετώνα δεν μεταβλήθηκαν πολύ. Ωστόσο η ταχεία οπισθοχώρηση ξεκίνησε στο διάστημα 1998-2007, καθώς εκείνο το διάστημα η θερμοκρασία της θάλασσας στην περιοχή γύρω από τη Γροιλανδία, αυξήθηκε απότομα κατά 2 βαθμούς. Παρόλο που στη συνέχεια, ο ρυθμός θέρμανσης δεν ήταν ανάλογος, ο παγετώνας αποσταθεροποιήθηκε και συνέχισε να χάνει πάγο με ταχύ ρυθμό ως και σήμερα.
 
Ο συγκεκριμένος παγετώνας, είναι αντιπροσωπευτικός πολλών παραθαλάσσιων παγετώνων της περιοχής. Οι παγετώνες που βρίσκονται σε βαθιά φιόρδ, όπως αυτός, χάνουν πάγο ευκολότερα. Στο 1/3 των παγετώνων της Γροιλανδίας, το οποίο βρίσκεται σε βαθιά φιόρδ, οφείλονται οι μισές από τις συνολικές απώλειες πάγου της περιοχής. Από την άλλη, όσοι είναι σε ρηχά φιόρδ, χάνουν πάγο πιο αργά.
 
Φωτογραφίες και δεδομένα: LandSat 7, 8 και USGS.
 

 

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από το Perseverance στον Άρη

Η πρώτη πανοραμική φωτογραφία, η οποία ελήφθη στις 20/2, από το σημείο που βρίσκεται το rover “Perseverance” στον Άρη. Η φωτογραφία αποτελεί συρραφή 6 μικρότερων φωτογραφιών. Περί της αποστολής Mars 2020 της NASA στον Άρη, με το rover «Επιμονή» και το ελικόπτερο «Ευφυΐα», έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτησή μας (βλέπε εδώ: https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/928050234668402)

 
Φωτογραφία: NASA / JPL-Caltech
 

 

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η ευεργετική επίδραση του καφέ και του πράσινου τσαγιού

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, στις 4/2/2021, γίνεται λόγος για την πιθανή καλή επίδραση της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού και του καφέ σε υγιείς ανθρώπους αλλά και σε όσους επέζησαν από εγκεφαλικό η καρδιακό. Ως καλή επίδραση, νοείται η μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης ενός (νέου) θανατηφόρου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έλαβε χώρα στην Ιαπωνία με 46000 συμμετέχοντες (ηλικίας 40-79 ετών). Ένα τυπικό φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 100 mL ροφήματος, χωρίς ζάχαρη, ενώ ως τυπικό φλιτζάνι καφέ στην έρευνα νοείται ένα φλιτζάνι με περίπου 150 mL ροφήματος συνήθως σκέτου (περιστασιακά συνοδευόμενου από γάλα ή/και μικρή ποσότητα ζάχαρης).
 
Η στατιστική ανάλυση, έδειξε ότι όσοι (από αυτούς που πέρασαν εγκεφαλικό) έπιναν τουλάχιστον 7 δόσεις πράσινου τσαγιού τη μέρα (ήτοι 700 mL με βάση τα παραπάνω), παρουσίασαν 62% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με το δείγμα των συμμετεχόντων που έπιναν ελάχιστα ή καθόλου πράσινο τσάι. Από την άλλη, όσοι (από αυτούς που πέρασαν καρδιακό) έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ τη μέρα, παρουσίασαν 22% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς που έπιναν ελάχιστα ή καθόλου. Όσο αφορά το δείγμα εκείνων που δεν είχαν ιστορικό κάποιου επεισοδίου, η συστηματική κατανάλωση καφέ μέσα στην εβδομάδα τους οδήγησε να έχουν 14% μειωμένη την πιθανότητα θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν.
 
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως η έρευνα είναι παρατηρησιακή. Δηλαδή, τα παραπάνω παρατηρήθηκαν στατιστικά αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια χαμηλότερης θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν καφέ και τσάι.
 
 

 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι χάρτες της παγκόσμιας θέρμανσης ως και το 2020

Στους χάρτες της πρώτης εικόνας, παρατηρούμε τη μεταβολή της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ανά δεκαετία, από το 1961 ως και το 2020. Η σύγκριση γίνεται με τον κλιματικό μέσο όρο θερμοκρασίας της 30ετίας 1951-1980. Η μέγιστη απόκλιση προς το θερμότερο, παρατηρείται κυρίως στον Αρκτικό κύκλο, υπερβαίνοντας και τους 4 βαθμούς Κελσίου.

 
Στη δεύτερη εικόνα, παρατηρούμε τα 6 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις αντίστοιχες θερμοκρασιακές αποκλίσεις τους από τον κλιματικό μέσο όρο 1951-1980. Το γεγονός ότι αυτά τα 6 θερμότερα έτη είναι τα 6 τελευταία (2015-2020) με το 2020 να είναι το θερμότερο όλων, είναι ενδεικτικό της τάσης προς το θερμότερο.
 
Πηγή: Zack Labe -- https://twitter.com/ZLabe
 


 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η «Επιμονή» στον Άρη

Αυτή η εικόνα από τον πλανήτη Άρη, όπως και ο όρος “Perseverance” (Επιμονή), επικράτησαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Τι είναι όμως όλα αυτά; 

 
Perseverance είναι το όνομα του rover της αποστολής Mars 2020 (της ΝASA), που είναι εφοδιασμένο με διάφορους αισθητήρες και όργανα, έχοντας, εκτός των άλλων, ως στόχο να αναζητήσει σημάδια παλαιότερης μικροβιακής ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει 1 Αρειανό έτος (2 Γήινα έτη). Το rover τροφοδοτείται ενεργειακά από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που λαμβάνει θερμότητα από τις διασπάσεις ραδιενεργού πλουτωνίου.
 
Το rover «Επιμονή», έχει ένα τρυπάνι για να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους του Άρη, τα οποία θα αποθηκεύσει σε σφραγισμένους σωλήνες για παραλαβή από μια μελλοντική αποστολή (αναμένεται να εκκινήσει το 2026), που θα τους μεταφέρει πίσω στη Γη (προβλέπεται το 2031) για λεπτομερή ανάλυση. Η «Επιμονή» θα δοκιμάσει επίσης τεχνολογίες (π.χ. δοκιμή συστήματος παραγωγής οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα στον Άρη) που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του Άρη.
 
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της αποστολής, είναι το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity” (ευφυΐα), που θα μπορεί να απογειώνεται από την πλατφόρμα της «Επιμονής», και να πετά σε ύψος ως 10 m και σε αποστάσεις ως 600 m από το rover, τροφοδοτώντας το με χρήσιμες πληροφορίες για τη γύρω περιοχή και για την καλύτερη/ασφαλέστερη δυνατή διαδρομή. Αυτό θα είναι μία ακόμη τεχνολογία που θα χρησιμεύσει σε μελλοντικές αποστολές (επανδρωμένες ή μη) στον Άρη.
 
Πέρα από την αμερικανική αποστολή, υπάρχει και η αποστολή των κινέζων (της CNSA) με όνομα “Tianwen-1” (ουράνια ερωτήματα) και έχει μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη από τις 10/2, ενώ ως τον Ιούνιο αναμένεται να προσεδαφιστεί και το rover της αποστολής, που είναι μία από τις βαρύτερες που έχουν σταλεί στον Άρη (συνολικό βάρος 5 τόνοι).
 
Τέλος, υπάρχει και η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (με τη βοήθεια και αμερικανικών πανεπιστημίων), η οποία έθεσε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον δικό της δορυφόρο με το όνομα “Hope” (ελπίδα) στις 9/2, και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. 
 
Γιατί όλοι τώρα; Υπάρχουν κάποιες περίοδοι που προκύπτουν κάθε περίπου 26 μήνες, οπότε και η σχετική θέση του Άρη ως προς τη Γη, είναι κατάλληλη για τη διενέργεια ενός διαστημικού ταξιδιού προς τον κόκκινο πλανήτη, με το μικρότερο δυνατό ενεργειακό κόστος. Η επόμενη τέτοια περίοδος είναι το 2023, οπότε και έχει προγραμματιστεί η αποστολή Mars Orbiter Mission 2, από την Ινδία. (Δείτε αυτό το γράφημα όπου η καμπύλη παρουσιάζει την απόσταση του Άρη από την Γη με το πέρασμα των ετών. Στις ελάχιστες αποστάσεις, προγραμματίζονται και οι αποστολές, βλ. τριγωνάκια: https://upload.wikimedia.org/.../2560px-Mars_distance...)
 
Φωτογραφία και περισσότερα: https://mars.nasa.gov/mars2020/
 
Περισσότερα για την εξερεύνηση του διαστήματος, τα διαστημικά ταξίδια, τις προκλήσεις, την επιβίωση στο διάστημα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, στον τόμο ΙΙΙ του έργου μας «Τα φυσικά φαινόμενα»!
 

 

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Το εντυπωσιακό morning glory στο Γιβραλτάρ

Εντυπωσιακό και σπάνιο σύννεφο αυτό στην φωτογραφία, στις 28/1 κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ. Ονομάζεται “morning glory” (πρωινή δόξα, σε ελεύθερη μετάφραση) και πρόκειται για ένα οριζόντιο περιστρεφόμενο νέφος, με βάση που βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ύψος 1-2 km συνήθως και μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μπορεί να δημιουργηθούν παραπάνω από ένα, με διαφορά μερικών χιλιομέτρων μεταξύ τους.

 
Δημιουργείται τα πρωινά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας του ακόμη ερευνάται, καθώς δεν έχει μελετηθεί αρκετά το συγκεκριμένο (σπάνιο) φαινόμενο. Ωστόσο εικάζεται πως είναι συνδυασμός συγκεκριμένης γεωμορφολογίας (π.χ. χερσόνησος με συγκεκριμένη διάμετρο) και θερμοκρασιακής αναστροφής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κυματοειδών νεφών (wave clouds) τα οποία «εγκλωβίζονται» κάτω από το στρώμα αναστροφής τις πρώτες πρωινές ώρες. Αν υπάρχει και αρκετή υγρασία, τότε αυτοί οι οριζόντιοι στρόβιλοι συμπυκνώνονται σε εντυπωσιακά ορατά νέφη τα οποία διαλύονται μόλις «σπάσει» το στρώμα αναστροφής από την άνοδο της θερμοκρασίας, όσο οδεύουμε προς το μεσημέρι.
 
Φωτογραφία: Jose Rambaud -- https://twitter.com/jrambaud
 

 

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Το Σέλας εν πτήσει

Παρέα με το βόρειο σέλας ταξίδεψε ο Vincent Ledvina, οδεύοντας προς τη βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, στις 26/1. Η φωτογραφία ελήφθη από ύψος 11 km περίπου.

 
Το Σέλας προκύπτει από διέγερση και ιονισμό των ατόμων οξυγόνου και αζώτου της ανώτερης γήινης ατμόσφαιρας, καθώς αυτή αλληλεπιδρά με τον ηλιακό άνεμο. Αυτός είναι μία συνεχής ροή σωματιδίων που αποτελείται από ελεύθερα ηλεκτρόνια και θετικά ιόντα, δημιουργείται στο εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία 2000000 Κ. Στα ανώτερα στρώματα της Γης, φτάνει με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. 
 
Όταν τα άτομα οξυγόνου και αζώτου αποβάλλουν την «περίσσεια» ενέργειας που δέχθηκαν από τον ηλιακό άνεμο, το κάνουν εκπέμποντας φωτόνια, δηλαδή φως, το οποίο έχει διαφορετικό μήκος κύματος, που σημαίνει διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το ποσό ενέργειας που «αποβάλλεται». Αυτό εξαρτάται από την ενεργειακή διαφορά ανάμεσα στη διεγερμένη κατάσταση (στάθμη) και στη χαμηλότερη ενεργειακή στάθμη, στην οποία καταλήγει το άτομο μετά την εκπομπή φωτός. Για αυτό το λόγο εμφανίζονται διάφορα χρώματα στις «κουρτίνες» του σέλαος.
 
Φωτογραφία: Vincent Ledvina -- https://twitter.com/Vincent_Ledvina
 

 

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Εντυπωσιακή χιονοστιβάδα στο Νεπάλ

Εντυπωσιακά πλάνα από χιονοστιβάδα που κατευθύνεται προς την κοιλάδα Langtang, στο Νεπάλ, στις 26/1. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή απώλειες. Οι χιονοστιβάδες εκκινούν όταν το βάρος ενός στρώματος χιονιού, ιδιαίτερα σε απότομες πλαγιές, είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να συγκρατηθεί (π.χ. συμπαγές στρώμα χιονιού πάνω σε ασθενέστερο, υετός, μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ύψος στο στρώμα χιονιού, μηχανικές δονήσεις από σεισμική ή ανθρώπινη δραστηριότητα, κ.α. ή συνδυασμός αυτών). Οι μεγαλύτερες από αυτές, μπορούν, καθώς αποκτούν μεγάλη ταχύτητα κατερχόμενες, να συμπαρασύρουν πέτρες, βράχους ακόμη και δέντρα στο διάβα τους.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Συσχέτιση τηγανισμένων τροφών με ιατρικά προβλήματα

Σε μια μετά-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart στις 19.01.2021, διευκρινίζεται η σύνδεση της ποσότητας τηγανισμένων τροφών που καταναλώνονται με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, κ.α.
 
Η μετά-ανάλυση, έλαβε υπόψη της 17 παλαιότερες έρευνες όπου συμμετείχαν συνολικά 754873 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία κατά μέσο όρο. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι, η κατηγορία ανθρώπων που κατανάλωνε τη μεγαλύτερη ποσότητα τηγανισμένων τροφών ανά εβδομάδα, είχε περίπου 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση κάποιας σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου (σε σχέση με την κατηγορία εκείνων που κατανάλωναν ελάχιστη ή καθόλου τηγανισμένη τροφή). Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για κάτι τέτοιο, αυξάνεται κατά 3% για κάθε 114 γραμμάρια επιπλέον τηγανισμένης τροφής ανά εβδομάδα στη διατροφή μας.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://heart.bmj.com/.../2021/01/07/heartjnl-2020-317883
 

 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ανίχνευση καφέ νάνων στην αστρική γειτονιά μας

Οι «καφέ νάνοι» είναι «παραλίγο άστρα». Δηλαδή, έχουν οριακά χαμηλότερες μάζες από αυτές που απαιτούνται για να αναπτύξουν θερμοκρασίες στο πυρήνα τους, οι οποίες είναι ικανές να εκκινήσουν και να διατηρήσουν θερμοπυρηνική σύντηξη υδρογόνου προς ήλιο, ώστε να λάμπουν ως άστρα. Έχουν μάζες μικρότερες από 0.07 – 0.08 ηλιακές μάζες. Η μικρή τους λαμπρότητα τα καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμα.

 
Το εγχείρημα Backyard Worlds: Planet 9, αποτελεί μια ομάδα ερασιτεχνών (περίπου 100000 μέλη σε όλο τον κόσμο) αλλά και επαγγελματιών αστρονόμων υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της NASA. Η ομάδα αυτή, βοήθησε στο να κατασκευαστεί ένας 3D χάρτης με όλους τους καφέ νάνους σε απόσταση 65 ετών φωτός από τον Ήλιο μας. Τελικά ανιχνεύθηκαν 525 τέτοιοι νάνοι, 38 εκ των οποίων βρέθηκαν από τηλεσκόπια της ομάδας των ερασιτεχνών αστρονόμων. Η συνεργασία αυτή βοήθησε στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος πολύ γρηγορότερα.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν στις 13/1/2021 στη 237η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας (AAS), ενώ αναμένεται να δημοσιευτούν και στο The Astrophysical Journal Supplement. Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και εδώ: https://arxiv.org/abs/2011.11616
 
Στην εικόνα βλέπετε τους «καφέ νάνους» που βρίσκονται στην αστρική μας γειτονιά / Credits: NASA / Jacqueline Faherty / OpenSpace
 

 

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Υπέροχο τόξο ομίχλης σε παγωμένο τοπίο

Υπέροχη λήψη με τόξο ομίχλης στο βουνό Schweitzer στο Idaho των ΗΠΑ στις 7/1/2021. Θυμίζουμε ότι το τόξο ομίχλης προκύπτει με την ύπαρξη ομίχλης, φυσικά, και συνήθως είναι λευκό με μία αμυδρή κόκκινη λωρίδα στην άνω/εξωτερική ζώνη του και μία αμυδρή ιώδη λωρίδα στην κάτω/εσωτερική ζώνη. Τα χρώματα αυτών των λωρίδων είναι ασθενή κατά κανόνα. Τα σταγονίδια ομίχλης που προκαλούν αυτό το φαινόμενο, έχουν μικρή διάμετρο ~0.05 mm σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες σταγόνες που προκαλούν το γνωστό χρωματιστό «ουράνιο τόξο». Το πάχος των ζωνών των διαφόρων χρωμάτων στο τόξο ομίχλης, είναι μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να επικαλύπτονται τα διάφορα χρώματα και να απομένει το άθροισμα τους (το λευκό) και ένα τμήμα των ακραίων λωρίδων (κόκκινης και ιώδους όπως αναφέρθηκε πριν).

 
Φωτογραφία: Paula Lee – Πηγή: https://twitter.com/KrisCrockerKXLY
 

 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Αποτελεσματικότερη πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο σε τροποποιημένες μύγες

Ο εγκέφαλός μας, καταναλώνει πολλή ενέργεια για να λειτουργεί. Χρειάζεται περίπου το 1/5 του οξυγόνου που προσλαμβάνουμε και το ¼ της γλυκόζης. Όσο περνάνε τα χρόνια όμως, η πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο γίνεται όλο και πιο προβληματική. Κάποιος θα υπέθετε πως, αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης από τον οργανισμό μας, θα έλυνε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, θα δημιουργούσε άλλα, χωρίς να προσφέρει και αποτελεσματική λύση.

 
Μια ερευνητική ομάδα στο μητροπολιτικό πανεπιστήμιο του Τόκιο, κάνοντας πειράματα σε ηλικιωμένες μύγες, τις τροποποίησε ώστε να κάνει αποδοτικότερη τη μεταφορά γλυκόζης στον εγκέφαλό τους. Συγκεκριμένα, τις τροποποίησε με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη hGut3 που μεταφέρει γλυκόζη. Αυτή η τροποποίηση είχε ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση από τις συνέπειες του γήρατος στην πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο. Μάλιστα, σε συνδυασμό με προσεγμένη διατροφή, παρατηρήθηκε και αύξηση του προσδόκιμου ζωής (το τελευταίο έχει παρατηρηθεί ευρέως, σε πολλούς οργανισμούς).
 
Εν ολίγοις, η αποτελεσματικότερη πρόσληψη γλυκόζης, στοχευμένα από τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, τείνει να εξαλείψει τις γνωστικές δυσλειτουργίες του γήρατος και να αυξήσει το προσδόκιμο μιας ζωής με πολύ καλύτερη ποιότητα.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1016/j.isci.2020.101979
 
Φωτογραφία: Tokyo Metropolitan University



Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Εκτόξευση του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου Falcon 9 για 5η φορά

Εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή τοποθέτησης ακόμη 60 δορυφόρων Starlink από την SpaceX, στις 4/2. Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 έχει μειώσει αισθητά το κόστος των διαστημικών αποστολών. Ο συγκεκριμένος πύραυλος στις φωτογραφίες, χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς (καθώς μετέπειτα προσγειώθηκε με ασφάλεια) για 5η φορά!

 
Φωτογραφίες: SpaceX -- https://twitter.com/SpaceX
 




 

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Εντυπωσιακά πλάνα από κοντινό υδροσίφωνα

Εντυπωσιακό βίντεο με υδροσίφωνα (σίφωνας θαλάσσης), πολύ κοντά σε τουριστικό πλοίο, στα νησιά Cayman το 2019. Είναι από τις λίγες φορές που έχει καταγραφεί αυτό το φαινόμενο τόσο κοντά στον παρατηρητή.

 
Ο υδροσίφωνας (ή σίφωνας θαλάσσης) είναι ασθενέστερος από τον σίφωνας ξηράς, ενώ ο μηχανισμός δημιουργίας του είναι λίγο διαφορετικός. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση δημιουργίας του, σπανιότερα όμως, με τον ίδιο μηχανισμό με το σίφωνα ξηράς, οπότε ένας τέτοιος υδροσίφωνας είναι ισχυρότερος (και τότε λέγεται tornadic waterspout).
 
Δημιουργείται κάτω από νέφη TCu (Towering Cumulus, πυργοειδείς σωρείτες), Cb (Cumulonimbus, σωρειτομελανίες) αλλά έχει καταγραφεί και με Cu (Cumulus, σωρείτες). Είναι μικρότερος σε διαστάσεις σε σχέση με εκείνον της ξηράς και συνοδεύεται από αρκετά μικρότερες ταχύτητες ανέμου.
 
Συμβαίνουν και στις θάλασσες της χώρας μας και σε σχετικά μεγάλη συχνότητα καταγράφονται σε Ρόδο, Κέρκυρα και βόρεια Κρήτη.
 
Βίντεο: Mariya Telepova – Πηγή: https://twitter.com/NashWX