Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Κυματοειδή νέφη από αερολάνο, στην Iowa των ΗΠΑ

Ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, δημιουργούν κυματοειδή νέφη στην Iowa των ΗΠΑ στις 30/3. Λήψη από αεροπλάνο. 

 
Τα ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας δημιουργούνται από εξαναγκασμένη ανύψωση μιας αέριας μάζας (π.χ. επειδή συναντά ένα εμπόδιο, όπως ένα βουνό ή από ηφαίστειο (όπως εδώ https://fkp2100.blogspot.com/2021/10/la-palma.html) ή από μεγάλες φωτιές ή από τις ανοδικές κινήσεις σε ισχυρές καταιγίδες (όπως εδώ https://flic.kr/p/2hF1QQF)) η οποία, μετά, εκτελεί ταλάντωση με απόσβεση. Αν η αέρια μάζα έχει επαρκή υγρασία, τότε καθώς ανέρχεται και ψύχεται, συμπυκνώνεται σε ορατό νέφος (οι ζώνες νεφών που βλέπουμε στη φωτογραφία) ενώ προχωρά. Μετά κατέρχεται και θερμαίνεται οπότε εκεί δεν υπάρχουν νέφη (οι ανέφελες ζώνες στη φωτογραφία).
 
Φωτογραφία: Thomas Rouleau -- Πηγή: https://twitter.com/WxKanost
 
Περισσότερα για τα ατμοσφαιρικά κύματα βαρύτητας, το airglow όπως και πολλά άλλα εντυπωσιακά ή/και άγνωστα φυσικά φαινόμενα, μπορείτε να βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», ενώ για τα βαρυτικά κύματα της Γενικής Σχετικότητας, μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες στον τόμο ΙΙ του ίδιου έργου. Το έργο μπορείτε να το προμηθευτείτε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα!
 

 

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Οι παγετώνες του Αρκτικού κύκλου υποχωρούν στην ξηρά

Οι παγετώνες του Αρκτικού κύκλου οπισθοχωρούν σταθερά τα τελευταία 20 έτη, όπως απεικονίζεται και στον συγκεκριμένο χάρτη, ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα. Το 85% των παγετώνων παρουσιάζει οπισθοχώρηση (πορτοκαλί και κόκκινοι κύκλοι) και το υπόλοιπο 15% επέκταση (πράσινοι κύκλοι). Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στη Γροιλανδία. 

 
Η οπισθοχώρηση συμβαίνει, κατά κανόνα, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του αέρα και του νερού που «λεπταίνει» το στρώμα πάγου τόσο από πάνω όσο και από κάτω. Από τους 123 παγετώνες του Αρκτικού κύκλου που κατέληγαν στη θάλασσα, πλέον όλοι έχουν οπισθοχωρήσει στην ξηρά.
 
Δεδομένα: Landsat 5 – TM, Landsat 7 – ETM+, Landsat 8 – OLI, Terra – ASTER.
 
Περισσότερα για την παγκόσμια θέρμανση και τις επιπτώσεις της, με διαγράμματα, χάρτες, δεδομένα κ.α., στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, από τη σελίδα μας, με ένα μήνυμα!
 

 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Πολύχρωμες λίμνες στην Ισπανία

Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη στις 7/6/2021 από αστροναύτη του ISS, βλέπουμε την παραθαλάσσια πόλη Torrevieja στην Ισπανία. Ξεχωρίζουν οι λίμνες La Mata (πράσινη, δεξιά) και Torrevieja (κόκκινη, αριστερά). 

 
Οι αναγνώστες μας θα γνωρίζουν από παλαιότερες ανάλογες αναρτήσεις μας, ότι το ιδιαίτερο χρώμα σε αυτές τις λίμνες, εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες μικροοργανισμών που υπάρχουν σε τόσο αλμυρά νερά. Σε γενικές γραμμές, τα πορτοκαλί-κόκκινα άλγη απαντώνται σε ύδατα μεσαίας ως μεγάλης αλατότητας ενώ τα γαλάζια-πράσινα σε ύδατα μικρότερης αλατότητας. Υπάρχουν συγκεκριμένα άλγη (π.χ. Dunaliella Salina) που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι πράσινα, όμως όταν αυξηθεί αρκετά η φωτεινότητα στο περιβάλλον ή η αλατότητα, τότε παράγουν χρωστικές ουσίες όπως η πορτοκαλοκόκκινη β-καροτίνη.
 
Όπως αντιλαμβάνεστε, η αριστερή, κόκκινη λίμνη, έχει μεγαλύτερη αλατότητα, ενώ η δεξιά μικρότερη λόγω της εισροής φρέσκου ύδατος από τα γύρω βουνά. Και οι δυο λίμνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εκατοντάδων τόνων άλατος εδώ και αιώνες, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.
Το λευκό σε τμήμα της αριστερής κυρίως λίμνης, οφείλεται στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός στην υδάτινη επιφάνεια.
 
Περισσότερα για τις πολύχρωμες αυτές λίμνες και τις αλυκές, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, από τη σελίδα μας, με ένα μήνυμα!
 

 

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Ο Εγκέλαδος και ο δακτύλιος Ε του Κρόνου

Ο Εγκέλαδος, μικρός δορυφόρος του Κρόνου, «συλλαμβάνεται» να εκτοξεύει πάγο και υδρατμούς (κυρίως) από το νότιο πόλο του. Ενώ ο λευκός μεγάλος δακτύλιος είναι ο «δακτύλιος Ε» του Κρόνου. Οι εκτοξεύσεις αυτές γίνονται από πίδακες (έχουν μετρηθεί πάνω από 100 τέτοιοι στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου), που θυμίζουν τα geyser στην Ισλανδία. Το υλικό από αυτούς, συνεισφέρει στο δακτύλιο Ε του Κρόνου.

 
Να θυμίσουμε εδώ, ότι ο Εγκέλαδος είναι ένας μικρός δορυφόρος του Κρόνου με διάμετρο ~500 km και αποτελεί έναν υδάτινο κόσμο, καθώς κάτω από το ιδιαίτερα ανακλαστικό στρώμα πάγου (πάχους 30-40 km) με την επιφανειακή θερμοκρασία των -200 βαθμών Κελσίου, υπάρχει ο ωκεανός (βάθους τουλάχιστον 10 km στο νότιο πόλο του φυσικού δορυφόρου του Κρόνου).
 
O ωκεανός αυτός υφίσταται, όχι μόνο στο νότιο πόλο αλλά παντού. Μάλιστα, η ανίχνευση μορίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και η αμμωνία, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εκεί να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.
 
Η μαγευτική αυτή φωτογραφία, ελήφθη από το διαστημικό όχημα Cassini στις 15/9/2006 ενώ αυτό βρισκόταν περίπου 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Εγκέλαδο.
 
Φωτογραφία: NASA / JPL / Space Science Institute.
 

 

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Εντυπωσιακό οριζόντιο τόξο στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ

Οριζόντιο τόξο στη βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, κατέγραψαν αρκετοί κάτοικοι εκεί στις 15/4. Παρατηρήστε το μεγάλο μήκος του και τα έντονα χρώματά του.

 
Για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, οι ακτίνες του Ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους παγοκρυστάλλους των νεφών με μεγάλη γωνία. Για να συμβεί το τελευταίο, ο Ήλιος θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, άνω των 55 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή (κάτι που εδώ συμβαίνει, χάρη και στο σχετικά μικρό γεωγραφικό πλάτος της περιοχής, που είναι γύρω στις 33-35 μοίρες). Οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας από τα τέλη Απριλίου ως και τον Αύγουστο. 
 
Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι έχει ξεχωριστά και πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει μικρή καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο). 
 
1η φωτογραφία από το γήπεδο: Caleb Bryan
 
2η φωτογραφία με τα δέντρα και το σπίτι μπροστά, όπου διακρίνεται και άλως (ψηλότερα από το οριζόντιο τόξο): Heather Powell
 
3η φωτογραφία: April Childress
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με αυτά και άλλα φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πως δημιουργούνται αλλά και πως να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής!
 



 

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Μοτίβα χιονόστρωσης και θερμοχωρητικότητα

Στις φωτογραφίες αυτές που ελήφθησαν αρχές Απριλίου στην Ολλανδία, βλέπουμε αυτό το ιδιαίτερο μοτίβο χιονόστρωσης στο έδαφος, όπου το χιόνι παραμένει στις ακάλυπτες χωμάτινες επιφάνειες, ενώ έχει λιώσει εκεί όπου υπάρχει τσιμέντο. Αυτό συμβαίνει διότι το ακάλυπτο έδαφος (χώμα) ψύχεται γρηγορότερα από ότι το τσιμέντο. Τεχνικά, λέμε πως το έδαφος έχει μικρότερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το τσιμέντο. Δηλαδή, αποκρίνεται γρηγορότερα σε θερμοκρασιακές μεταβολές του περιβάλλοντος.

 
Την έννοια της θερμοχωρητικότητας, την συναντάμε και όταν εξηγούμε τον λόγο για τον οποίο οι ηπειρωτικές περιοχές έχουν, κατά κανόνα, μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος μέσα σε ένα 24ωρο σε σχέση με τις παραθαλάσσιες. Το έδαφος έχει μικρότερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το νερό και έτσι αποκρίνεται γρηγορότερα στις θερμοκρασιακές μεταβολές (ψύχεται γρηγορότερα τη νύχτα και θερμαίνεται γρηγορότερα την ημέρα). Από την άλλη, η θάλασσα (και οι περιοχές κοντά σε αυτήν) απαιτεί μεγαλύτερα ποσά θερμότητας για να μεταβάλει τη θερμοκρασία της και έτσι «αργεί» (σε σχέση με την ξηρά) να θερμανθεί τη μέρα και να ψυχθεί τη νύχτα.
 
Φωτογραφίες: Δυο πρώτες από Maarten Stam (https://twitter.com/StamMaarten) / Τρίτη από Olaf Winkel (https://twitter.com/oawinkel) --- Πηγή: Wouter van Bernebeek (https://twitter.com/StormchaserNL)
 



 

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Εντυπωσιακή χιονοστιβάδα στην Αλάσκα

Βίντεο από drone, μετά από χιονοστιβάδα, στην περιοχή Eagle River στην Alaska στις 27/3. 

 
Παρατηρήστε τον όγκο του χιονιού σε σχέση με το δρόμο. Επίσης, παρατηρήστε τα ισοπεδωμένα δέντρα στις άκρες, στη συνέχεια του βίντεο. Ευτυχώς κανένα σπίτι δεν χτυπήθηκε από αυτήν και δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες στην περιοχή.
 
Οι χιονοστιβάδες εκκινούν όταν το βάρος ενός στρώματος χιονιού, ιδιαίτερα σε απότομες πλαγιές, είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να συγκρατηθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν π.χ. υφίσταται συμπαγές στρώμα χιονιού πάνω σε ασθενέστερο ή υετός ή μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ύψος στο στρώμα χιονιού ή μηχανικές δονήσεις από σεισμική ή ανθρώπινη δραστηριότητα, κ.α. ή συνδυασμός αυτών. Οι μεγαλύτερες από αυτές, μπορούν, καθώς αποκτούν μεγάλη ταχύτητα κατερχόμενες, να συμπαρασύρουν πέτρες, βράχους ακόμη και δέντρα στο διάβα τους.
 
 

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η θέα στον Άρη

Η θέα που είχε το rover “Mars Perseverance”, στον Άρη, στις 25/3, το οποίο βρίσκεται στον κρατήρα Jezero. Ο κρατήρας αυτός έχει διάμετρο 45 km περίπου και εκτιμάται ότι κάποτε ήταν γεμάτος με νερό. 

 
Παρόλο που τώρα πλέον έχουμε αρκετές φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη, κάθε φωτογραφία από έναν άλλο κόσμο, μαγεύει τον θεατή και εξιτάρει τη φαντασία για το πώς θα μοιάζουν άλλοι πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Πέρα από τον Άρη, διαθέτουμε φωτογραφίες και από την επιφάνεια της Αφροδίτης, του Τιτάνα και φυσικά της Σελήνης αλλά και από τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (https://fkp2100.blogspot.com/2020/03/blog-post.html).
 
Περί της αποστολής Mars 2020: https://fkp2100.blogspot.com/2021/02/blog-post_19.html
 
Φωτογραφία: NASA / JPL-Caltech.
 
Διαδραστικός χάρτης της NASA, με τη θέση του rover τώρα: https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/
 

 

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Κεραυνός πέφτει σε αμάξι στην Iowa

Κεραυνός πέφτει σε αυτοκίνητο στην Iowa των ΗΠΑ, στις 12/4 και καταγράφεται από κάμερα διπλανού αυτοκινήτου (φίλου του παθόντα). Παρατηρήστε ότι το ηλεκτρικό φορτίο από το (αγώγιμο) αμάξωμα οδηγείται στο έδαφος μέσω των τροχών. Επίσης, το αγώγιμο αμάξωμα, δρώντας ως κλωβός Faraday, προστατεύει από τον κεραυνό, όποιον βρίσκεται εντός του οχήματος. Μάθετε περισσότερα για τους κεραυνούς και την προστασία από αυτούς, εδώ: https://antisimvatikos.blogspot.com/2019/02/blog-post_3.html

 
Πηγή: C. Riske (Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCGpPbdVAtTUgW_w98lXC9nw
 
 
Περισσότερα για τους κεραυνούς, τα διάφορα είδη ηλεκτρικών εκκενώσεων και τις καταιγίδες, με φωτογραφίες, σχήματα κ.α., στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, από τη σελίδα μας, με ένα μήνυμα!

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Πράσινη λάμψη στη βόρεια Γερμανία

Ηλιοβασίλεμα από την περιοχή Nordfriesland της βόρειας Γερμανίας στις 26/3. Στον ηλιακό δίσκο διακρίνονται ηλιακές κηλίδες, ενώ πάνω από αυτόν διακρίνεται και μια πράσινη λάμψη (green flash).

 
Οι ηλιακές κηλίδες είναι μικρές (σε σύγκριση με την υπόλοιπη επιφάνεια), σχετικά σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια (λέγεται φωτόσφαιρα) του Ήλιου, με μαγνητικό πεδίο πολύ ισχυρότερο απ’ αυτό που επικρατεί γύρω τους και συγκριτικά, περίπου 2500 φορές ισχυρότερο από εκείνο της Γης. Είναι προσωρινές (διαρκούν από ώρες ως μερικούς μήνες) ενώ η συγκεκριμένη δραστηριότητα με την εμφάνιση αυτών των κηλίδων, είναι περιοδική με περίοδο 11 ετών (ο λεγόμενος εντεκαετής κύκλος του Ήλιου). Εντός αυτής της χρονικής περιόδου ξεκινούν από ένα ελάχιστο στον αριθμό τους, φτάνουν σε έναν μέγιστο αριθμό κάπου στη μέση της περιόδου, για να καταλήξουν εκ νέου σε ελάχιστο με την πάροδο των 11 ετών.
 
Από την άλλη, η πράσινη λάμψη είναι ένα σχετικά σπάνιο οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, συνέπεια δυο φυσικών φαινομένων:
 
α) της διάθλασης που υφίσταται το φως του Ήλιου καθώς εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ανάλυσή του στα διάφορα χρώματα (όπως κάνει ένα πρίσμα), με το μπλε να είναι ανεπαίσθητα υψηλότερα στον ορίζοντα από ότι το πράσινο και το κόκκινο, και…
 
β) της σκέδασης (διασκορπισμού) του φωτός εντός της ατμόσφαιρας, κάτι που οδηγεί στη μεγάλη εξασθένηση του μπλε/ιώδους (για αυτό και ο ουρανός φαίνεται μπλε) και πολλές φορές και του πράσινου (με αποτέλεσμα, ο παρατηρητής να βλέπει μόνο τον πορτοκαλο-κόκκινο ηλιακό δίσκο καθώς αυτός δύει). Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως σε αυτήν της φωτογραφίας, το πράσινο μπορεί να «επιβιώσει» φτάνοντας στον παρατηρητή. 
 
Κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες για να παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο, είναι εκείνες που ευνοούν το α και περιορίζουν το β.
 
Φωτογραφία: Marco Rank --- https://twitter.com/marcorank_de --- https://marcorank.com/
 

 

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πανοραμική λήψη του τελευταίου ηλιοβασιλέματος πριν τον χειμώνα στην Ανταρκτική

Ο νότιος πόλος «βυθίζεται» σταδιακά στο 6μηνο σκοτάδι του χειμώνα. Πανοραμική λήψη 360 μοιρών, στις 26/3, με το τηλεσκόπιο του νοτίου πόλου σε πρώτο πλάνο. 

 
Αριστερά, το λυκόφως από το ένα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα της χρονιάς, που μπορεί να απολαύσει κάποιος όντας εκεί. Για να σκοτεινιάσει εντελώς, θα πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας ακόμη.
Δεξιά φαίνεται η αποκαλούμενη «ζώνη της Αφροδίτης». Είναι αυτή η ροζ ζώνη που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος οπουδήποτε στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος (ή του λυκαυγούς), στο διαμετρικό ως προς τον Ήλιο, σημείο, σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα. 
 
Προέρχεται από τον ίδιο μηχανισμό που ευθύνεται για τις πιο ερυθρές αποχρώσεις τις οποίες παρατηρούμε στον ηλιακό δίσκο, όταν βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα (δηλαδή κατά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα) και είναι η σκέδαση Rayleigh (δηλαδή, ο διασκορπισμός του ηλιακού φωτός από τη γήινη ατμόσφαιρα, ο οποίος είναι εντονότερος για το μπλε και για τα μικρότερα μήκη κύματος γενικότερα). Για την ακρίβεια, προέρχεται από την ανάκλαση (από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα) του ερυθρού χρώματος του ηλιοβασιλέματος (που προκαλείται μέσω του προαναφερθέντος μηχανισμού της σκέδασης).
 
Η σκοτεινή ζώνη, κάτω από τη «ζώνη της Αφροδίτης» είναι η σκιά της Γης.
 
Φωτογραφία: Aman Chokshi -- https://twitter.com/aman_chokshi
 

 

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ξεπεράσαμε τους 5000 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες

Τον περασμένο Μάρτιο, περάσαμε και το φράγμα των 5000 ανακαλυφθέντων (και επιβεβαιωμένων) εξωπλανητών, δηλαδή πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα, έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο πρώτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε το 1992 και από τότε (χάρη και στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler 2009-2018, και στον διάδοχό του, το TESS, από το 2018 και μετά), έχουν επιβεβαιωθεί παραπάνω από 5000 εξωπλανήτες, ενώ υπάρχουν ακόμη 8700 «υποψήφιοι» προς επιβεβαίωση. Τα εξωπλανητικά συστήματα που έχουν βρεθεί ως σήμερα, ξεπερνούν τα 3700.

 
Από αυτούς τους 5000 εξωπλανήτες, το 35% προσομοιάζει στον δικό μας Ποσειδώνα («παγωμένοι γίγαντες» ή και λιγότερο κρύοι, αν και η θερμή εκδοχή αυτών είναι σπανιότερη), το 30% προσομοιάζει στον δικό μας Δία (αέριοι «γίγαντες»), το 31% αποτελεί «υπέρ-γαίες» (είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη –διπλάσια ακτίνα, πενταπλάσια μάζα τουλάχιστον–, πιθανόν βραχώδεις και δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα στο ηλιακό μας σύστημα), ενώ ένα 4% είναι σχεδόν ακριβώς όπως η Γη (βραχώδεις με ίδιες ή ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις σε σχέση με τη Γη).
 
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ανίχνευσης εξωπλανητών, όμως πάνω από το 90% έχει βρεθεί με δυο μεθόδους: α) Τη μέθοδο φωτομετρίας διέλευσης (77%) και β) Τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας / Doppler (18%). 
 
Στη β, όταν το άστρο διανύει εκείνο το τμήμα της τροχιάς του (γύρω από το κέντρο μάζας του συστήματος άστρο-εξωπλανήτης), κατά το οποίο απομακρύνεται σε σχέση με έναν γήινο παρατηρητή, τότε οι γραμμές του φάσματος απορρόφησής του, μετατοπίζονται προς το ερυθρό (το μήκος κύματος μεγαλώνει, επομένως η συχνότητα μικραίνει, έτσι οι φασματικές γραμμές μετατοπίζονται προς μεγαλύτερα μήκη κύματος). Το αντίστροφο συμβαίνει όταν το άστρο διανύει το άλλο μισό τμήμα της τροχιάς του, οπότε πλησιάζει τον γήινο παρατηρητή και έτσι οι φασματικές γραμμές, μετατοπίζονται προς το ιώδες, δηλαδή προς μικρότερα μήκη κύματος.
 
Στην α, μετριέται η (περιοδική) πτώση στη φωτεινότητα ενός άστρου, όπως καταγράφεται από τη Γη, καθώς ο εξωπλανήτης εκείνου του συστήματος περνά από μπροστά του, κρύβοντας ένα (μικρό) τμήμα του. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως, το επίπεδο της τροχιάς του πλανήτη θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τη διέλευση του πλανήτη μπροστά από το άστρο.
Σελίδα καταμέτρησης και πληροφοριών για εξωπλανήτες (NASA): https://exoplanets.nasa.gov/discovery/discoveries-dashboard/
 
Πολλά περισσότερα για τους εξωπλανήτες, τις μεθόδους ανίχνευσης, τα χαρακτηριστικά τους, τις ατμόσφαιρές τους, τα «φιλόξενα», «αφιλόξενα» και «εξωτικά» περιβάλλοντα που έχουν, την πιθανότητα ζωής «σαν τη δική μας» ή εντελώς διαφορετική από τη δική μας σε αυτά, αλλά και σχέδια για μη επανδρωμένες αποστολές εκεί στο… όχι τόσο μακρινό μέλλον, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα!
 

 

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Πανδαισία οπτικών φαινομένων στη Regina του Καναδά

Ένα υπέροχο βίντεο με μια πανδαισία ατμοσφαιρικών οπτικών φαινομένων στην περιοχή Regina, στο Saskatchewan του Καναδά, την 1/2, όπου διακρίνονται το περιζενιθιακό τόξο (πάνω πάνω), περιφερειακά τόξα (ο μεγάλος κύκλος), η κλασική άλως (ο μικρότερος «εσωτερικός» κύκλος), ανώτερο εφαπτόμενο τόξο (ακουμπάει στην κορυφή της άλω), παρηλιακό τόξο (η λευκή οριζόντια γραμμή) και άλλα πιο αμυδρά φαινόμενα. Επίσης φαίνονται και οι αιωρούμενοι παγοκρύσταλλοι που δημιουργούν αυτό το υπερθέαμα.

 
Βίντεο: Mont Brennan --- Πηγή: https://twitter.com/weathernetwork
 
Περισσότερα για κάθε οπτικό φαινόμενο που μπορείτε να δείτε στον ουρανό, τον τρόπο δημιουργίας τους και φωτογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και χάρτες για να τα αναγνωρίζετε, αλλά και οδηγίες για το πώς και πότε να τα αναζητάτε, θα βρείτε, εκτός πολλών άλλων, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα. Ρωτήστε μας!

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Μελέτη για τη ρύπανση στις πόλεις την τελευταία 20ετία

Ερευνητές σε συνεργασία με τη NASA, διεξήγαγαν για πρώτη φορά, έρευνες σχετικά με την επίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των μεγάλων πόλεων στην υγεία των πολιτών. Παρά τη βελτίωση, την τελευταία 20ετία, σε συγκεκριμένους δείκτες και σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε συνεχίζει να είναι μη-ικανοποιητική και να αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασθενειών (π.χ. άσθματος στα παιδιά, όπως και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού).

 
Οι έρευνες εστίασαν στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) και αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα (PM2.5). Το πρώτο παράγεται κυρίως από τις μετακινήσεις (αυτοκίνητα, φορτηγά, ΜΜΜ) και τις βιομηχανίες και συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης παιδικού άσθματος. Το δεύτερο εξετάζεται καθώς, τα σωματίδια με τόσο μικρή διάμετρο, μπορούν να εισέλθουν από τους αεραγωγούς του σώματος στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, και αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτά τα σωματίδια παράγονται από εργοτάξια, καπνοδόχους, φωτιές, και από πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις μορίων όπως το NO2.
 
Βελτίωση (μείωση) στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές εκτός από τη νότια Ασία, την υποσαχάρια και βόρεια Αφρική όπως και τη Μέση Ανατολή. Παγκοσμίως, ο δείκτης (του συνδεδεμένου με τις συγκεντρώσεις ΝΟ2) παιδικού άσθματος, σε αστικές περιοχές, έπεσε από το 20% το 2000, στο 16% το 2019. Αλλά και στις συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2.5, η νοτιοανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση την τελευταία 20ετία.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (NO2): https://www.thelancet.com/.../PIIS2542-5196(21.../fulltext
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (PM2.5): https://www.thelancet.com/.../PIIS2542-5196(21.../fulltext
 
1ος χάρτης: Μεταβολή στις συγκεντρώσεις ΝΟ2 σε μέρη ανά δισεκατομμύριο μορίων αέρα (ppb), το διάστημα 2000-2019. Οι πράσινες αποχρώσεις σημαίνουν βελτίωση, οι κόκκινες επιδείνωση. 
2ος χάρτης: Μεταβολή στις συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2.5 σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το διάστημα 2000-2019. Οι πράσινες αποχρώσεις σημαίνουν βελτίωση, οι κόκκινες επιδείνωση.
3ος χάρτης: Μεταβολή στους θανάτους που σχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2.5 σε ποσοστό επί τοις εκατό, το διάστημα 2000-2019. Οι πράσινες αποχρώσεις σημαίνουν βελτίωση, οι κόκκινες επιδείνωση. 

 

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Η Τεχνητή Νοημοσύνη "συμπληρώνει" αρχαία κείμενα

Στις 9/3 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας συνεργασίας ερευνητών της DeepMind (Google) με το Παν/μιο της Βενετίας και το ΟΠΑ (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών), που είχε ως σκοπό τη συμπλήρωση των κενών που έχουμε σε αρχαία κείμενα, με χρήση (στενής) τεχνητής νοημοσύνης.

 
Πιο συγκεκριμένα, τα αρχαία κείμενα σε πέτρινες επιγραφές και αγγεία αλλά και άλλα έργα τέχνης της εποχής, μας δίνουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει φθορά ή λείπουν κομμάτια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στα κείμενα αυτά. Οι ερευνητές, με τη χρήση τεχνητού νευρωνικού δικτύου (αλλιώς «στενής» τεχνητής νοημοσύνης), το οποίο «εκπαιδεύτηκε» σε 60000 αρχαία ελληνικά κείμενα της εποχής, δοκίμασαν την εφαρμογή τους σε 8000 γνωστά αρχαία κείμενα, και αυτή σημείωσε επιτυχία 62% στην εύρεση των σωστών λέξεων που έλειπαν από τα κείμενα αυτά. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό επιτυχίας των ιστορικών στην αντίστοιχη επίπονη εργασία. Μάλιστα, όταν η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ιστορικούς, το ποσοστό επιτυχίας ανέβηκε στο 72%.
 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί επίσης να αντιστοιχίσει το αρχαίο κείμενο με το χώρο και το χρόνο στον οποίο γράφτηκε, με επιτυχία 71% και χρονικό εύρος 30ετίας κατά μέσο όρο. Αυτό φαίνεται και στην εικόνα (η οποία προέρχεται από την έρευνα), όπου δίνεται στο πρόγραμμα μία πρόταση από την οποία λείπει μία λέξη και το πρόγραμμα, βάσει της «εκπαίδευσής» του, δοκιμάζει κάποιες (όχι τυχαίες) λέξεις εκ των οποίων προκρίνεται εκείνη με το πράσινο (η οποία είναι τελικά σωστή), ενώ με βάση το κείμενο, γίνεται αντιστοίχιση στο χώρο και το χρόνο που αυτό γράφτηκε.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04448-z