Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ραδιοτηλεσκόπιο Σεληνιακού Κρατήρα

Πόσοι από τους λάτρεις της (ράδιο)αστρονομίας, γνωρίζουν για το LCRT (Lunar Crater Radio Telescope ή Ραδιοτηλεσκόπιο Σεληνιακού Κρατήρα); Καταρχάς αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο και είναι ό,τι λέει το όνομά του: ένα ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 1.3 km, που θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε έναν, κατάλληλα επιλεγμένο, κρατήρα (διαμέτρου 3-5 km) του φυσικού μας δορυφόρου. Για σύγκριση, το (κατεστραμμένο) ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo είχε διάμετρο 0.3 km και το FAST στην Κίνα 0.5 km.

 
Ένα τέτοιο τηλεσκόπιο θα μπορεί να προσφέρει έναν θησαυρό παρατηρήσεων οι οποίες δεν είναι εφικτές από τα ραδιοτηλεσκόπια της Γης. Θα μπορεί να παρατηρεί σε συχνότητες μικρότερες των 30 MHz, οι οποίες δεν μπορούν να διαπεράσουν το ιονοσφαιρικό πλάσμα της Γης, ερευνώντας για πρώτη φορά την κοσμολογική «Σκοτεινή Εποχή». Αυτή αναφέρεται στην εποχή πριν τη δημιουργία των πρώτων αστεριών στο Σύμπαν μας, παρατηρώντας έτσι τις διαδικασίες που οδήγησαν στη δημιουργία τους ή βρίσκοντας ίσως και κάποιες ενδείξεις για τη φύση της «σκοτεινής ύλης». Επίσης, η Σελήνη θα δρα ως φυσική «ασπίδα» απομονώνοντας το LCRT από παρεμβολές και «θόρυβο» στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα των παρατηρήσεών του. Παρεμβολές από τη Γη, τους δορυφόρους γύρω από αυτήν και από τον Ήλιο (βλ. πρώτο σχήμα, χαμηλά).
 
Γιατί, απλά δεν βάζουμε ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο διάστημα, όπως το Hubble ή το JWST; Διότι τα ραδιοτηλεσκόπια θα πρέπει να είναι πολλές φορές μεγαλύτερα από τα προαναφερθέντα. Αυτό συμβαίνει διότι όσο μεγαλώνει το μήκος κύματος λ που παρατηρούμε, αντίστοιχα μεγαλώνει και ο δέκτης μας για να λαμβάνει αυτό το ηλεκτρομαγνητικό κύμα, σύμφωνα με την κυματική εξίσωση λ = c/f, με f την παρατηρούμενη συχνότητα και c την ταχύτητα του φωτός.
 
Στο δεύτερο σχήμα φαίνεται, εν συντομία, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να στηθεί το πλέγμα για την τοποθέτηση του ραδιοτηλεσκοπίου με τη βοήθεια σεληνιακών rovers (ονομάζονται DuAxels). Για την αποστολή χρειάζεται ένα διαστημικό όχημα που θα περιέχει δυο προσεδαφιστές (landers). Ο ένας θα φέρει το πλέγμα του ανακλαστήρα και την κεραία του δέκτη του τηλεσκοπίου και θα οδηγηθεί στο κέντρο του κρατήρα. Ο άλλος θα οδηγηθεί στο χείλος του κρατήρα φέροντας μερικά DuAxels και εξοπλισμό τροφοδοσίας και επικοινωνιών.
 
Πριν προχωρήσει η κατασκευή του LCRT ωστόσο, η NASA προγραμματίζει ένα άλλο εγχείρημα για το 2025 (το LuSEE-Night), από το οποίο θα συγκεντρωθούν πολύτιμα δεδομένα για το πώς θα αντιμετωπιστούν θερμοκρασιακές (π.χ. τεράστιες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις εκατοντάδων βαθμών Κελσίου) και άλλες προκλήσεις για το LCRT, ενώ θα κάνει και κάποιες πρώτες παρατηρήσεις προς την κοσμολογική «Σκοτεινή Εποχή» χρησιμοποιώντας αναπτυσσόμενες κεραίες που θα φέρει μαζί του.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα», τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου