Ένας υποθετικός ανεπτυγμένος πολιτισμός στον πλανήτη TRAPPIST-1e, 40 έτη φωτός μακριά από εμάς, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον πολιτισμό μας χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ανάλογο του δικού μας JWST; Αυτό είναι το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας έρευνας αστροβιολόγων, που αναρτήθηκε στον επιστημονικό δικτυακό τόπο ArXiv στα τέλη Αυγούστου. Οι αναγνώστες της σελίδας μας ίσως να θυμούνται μια αντίστοιχη έρευνα λίγο παλιότερα (https://www.facebook.com/TaFisikaFainomena/posts/723520153118649).
Η μόλυνση της ατμόσφαιράς μας, θα μας «πρόδιδε» σύμφωνα με την έρευνα. Στη γήινη ατμόσφαιρα υπάρχουν στοιχεία ζωής αλλά και τεχνολογίας (π.χ. τα γνωστά CFCs που χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως ψυκτικό μέσο σε κλιματιστικά και ψυγεία αλλά είχαν και πολλές άλλες χρήσεις). Οι ερευνητές υποβίβασαν με συγκεκριμένους τρόπους την ποιότητα του γήινου φάσματος εκπομπής στο υπέρυθρο, ώστε να κάνουν προσομοίωση για το πώς θα φαινόταν αυτό από απόσταση 40 ετών φωτός, στον υποθετικό εξωγήινο πολιτισμό. Έπειτα, σε αυτό το χαμηλής ποιότητας γήινο φάσμα, προσπάθησαν να εξετάσουν για στοιχεία ζωής και πολιτισμού με τον ίδιο τρόπο που κάνει και το James Webb όταν ερευνά εξωπλανήτες. Τελικώς κατέληξαν ότι η ύπαρξη αλλά και η (τεχνολογική) μας δραστηριότητα, θα ήταν ορατές σε έναν αντίστοιχο πολιτισμό στο σύστημα TRAPPIST-1 και φυσικά θα ήταν και εκείνοι ορατοί σε εμάς (εφόσον υπήρχαν).
Το σύστημα TRAPPIST-1, αποτελείται από 7 βραχώδεις «γήινους» πλανήτες οι οποίοι περιφέρονται γύρω από έναν ερυθρό νάνο. Τα αποτελέσματα από παρατηρήσεις του JWST σε αυτό το σύστημα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εξωπλανήτες 1b και 1c (οι πλησιέστεροι στον ερυθρό νάνο) φαίνεται να μην είναι κατοικήσιμοι. Ωστόσο οι 1e και 1f ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες (εκκρεμούν παρατηρήσεις σε αυτούς).
Έρευνα: https://arxiv.org/abs/2308.14804
Γράφημα (από την παραπάνω έρευνα): Το φάσμα εκπομπής της Γης σε τμήμα του υπέρυθρου και τα διάφορα αέρια που συνεισφέρουν σε αυτό.
Εικόνα: Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανητικού συστήματος του TRAPPIST-1 (ο ερυθρός νάνος στο βάθος). Βλέπε: https://science.nasa.gov/.../10-things-all-about-trappist-1/
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση αλλά και στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου