Τα superbolts (υπέρ-κεραυνοί, σε ελεύθερη μετάφραση), είναι ένα ιδιαίτερο είδος κεραυνού, πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με έναν τυπικό κεραυνό. Η ενέργεια που εκπέμπει, είναι ως 3 τάξεις μεγέθους (1000 φορές) μεγαλύτερη από εκείνη ενός «συνηθισμένου» κεραυνού και είναι σπάνιοι (αποτελούν περίπου το 1% των εκκενώσεων). Στον χάρτη φαίνονται οι καταγραφές superbolts στον πλανήτη το χρονικό διάστημα 2010-2018 και σε αυτόν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους στα υψίπεδα των Άνδεων, τον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, ενώ σε γενικές γραμμές φαίνεται να ευνοούνται οι θάλασσες και οι χειμερινοί μήνες σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Geophysical Research: Atmospheres”, αναζητείται ο μηχανισμός που τους δημιουργεί. Αυτός φαίνεται πως έχει να κάνει με την απόσταση που έχει η ζώνη «ηλεκτρικής φόρτισης» του νέφους (μια περιοχή εντός του νέφους όπου λόγω των κατακόρυφων κινήσεων και των κρούσεων μεταξύ υπέρψυχρων σταγονιδίων και πάγου, προκύπτουν και συσσωρεύονται μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, τα οποία οδηγούν στις αστραπές και τους κεραυνούς) από το έδαφος. Αυτός φαίνεται να είναι ο κυριότερος παράγοντας για να προκύψει ένας υπέρ-κεραυνός, ενώ η ύπαρξη αεροζόλ (μείγμα σταγονιδίων, καπνού, σκόνης και άλλων μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων) στην ατμόσφαιρα δεν διαδραματίζει κάποιο σημαντικό ρόλο για το συγκεκριμένο είδος κεραυνών.
Η πιθανή εξήγηση για το παραπάνω συμπέρασμα, είναι ότι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στη «ζώνη φόρτισης» του νέφους (πρακτικά, του επιπέδου παγοποίησης, καθώς η «ζώνη φόρτισης» εκκινεί πάνω από αυτό, μέσα στο καταιγιδοφόρο νέφος) και το έδαφος, μικραίνει την ηλεκτρική αντίσταση, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα για δεδομένη ηλεκτρική τάση, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/.../2022JD038254
Περισσότερα για τους κεραυνούς, τα διάφορα είδη ηλεκτρικών εκκενώσεων και τις καταιγίδες, με φωτογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχήματα κ.α., στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, από τη σελίδα μας, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου