Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Το Parker Solar Probe περνά μέσα από ισχυρή εκτόξευση στεμματικής μάζας

Σε ανακοίνωση της NASA στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ένα εντυπωσιακό βίντεο από το ηλιακό παρατηρητήριο – διαστημική συσκευή “Parker” (Parker Solar Probe), όταν στις 5/9/2022 διαπεράστηκε από μία ισχυρή εκτόξευση στεμματικής μάζας (Coronal Mass Ejection ή CME) από τον Ήλιο. Αυτό το συμβάν και η καταγραφή του από το συγκεκριμένο παρατηρητήριο, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης των CMEs με τη διαπλανητική σκόνη και τις συνέπειες που αυτή έχει για την πρόβλεψη του διαστημικού καιρού.

 
Οι CMEs αποτελούνται από πλάσμα (θερμό συνονθύλευμα ελεύθερων ηλεκτρονίων και ιόντων) και μαγνητικά πεδία. Όταν φτάνουν στη Γη, αλληλεπιδρούν με τη μαγνητόσφαιρά της και είναι υπεύθυνες, εκτός των άλλων, και για την εμφάνιση του σέλαος. Η ακρίβεια στην πρόβλεψη του διαστημικού καιρού είναι σημαντική, καθώς οι CMEs θέτουν σε κίνδυνο δορυφόρους (πλοήγησης, τηλεπικοινωνιακούς, κ.λπ.), τους αστροναύτες που βρίσκονται έξω από την προστατευτική ασπίδα της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος λόγω αλληλεπίδρασης με τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού. 
 
Η διαπλανητική σκόνη αποτελείται από κόκκους σκόνης που έχουν διάμετρο μερικές δεκάδες ως εκατοντάδες μικρόμετρα και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από κομήτες των οποίων η τροχιά επηρεάζεται από τον πλανήτη Δία. Βρίσκονται πάνω στο επίπεδο της εκλειπτικής (το επίπεδο που κινείται ο Ήλιος, η Γη και οι πλανήτες, για αυτό λέγεται και διαπλανητική σκόνη). Το λεγόμενο «ζωδιακό φως» (π.χ. βλέπε διαγώνια υπόλευκη γραμμή στον ουρανό, εδώ: https://flic.kr/p/2mVRePp) προκύπτει από την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στη διαπλανητική σκόνη. Δηλαδή είναι η διαπλανητική σκόνη που φωτίζεται από τον Ήλιο.
 
Στο βίντεο λοιπόν, αυτό που παρατηρούμε είναι το προσωρινό «σάρωμα» ή «σκούπισμα» της διαπλανητικής σκόνης εξαιτίας μιας εκτόξευσης στεμματικής μάζας (CME) μέσα από στην οποία βρέθηκε η διαστημική συσκευή. Προσωρινό διότι το κενό της σκόνης που δημιουργήθηκε, αναπληρώθηκε αμέσως από τη διαπλανητική σκόνη που υπήρχε τριγύρω. Στο υπόβαθρο, μπορεί κάποιος να διακρίνει τα αστέρια και τον Γαλαξία μας.
 
Το Parker Solar Probe μελετά τον Ήλιο από το 2018 και η προγραμματισμένη έρευνά του αναμένεται να διαρκέσει ως το 2025. Στο πλησιέστερο, στον Ήλιο, σημείο της τροχιάς του, το 2025, αναμένεται να βρίσκεται μόλις 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το κέντρο του άστρου μας, ενώ η ταχύτητα που θα έχει εκεί, θα προσεγγίσει το 0.064% της ταχύτητας του φωτός (ήτοι 690000 km/h ή 191 km/s), αποτελώντας το ταχύτερο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.
 
 
Περισσότερα για το Parker Solar Probe: https://en.wikipedia.org/wiki/Parker_Solar_Probe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου