Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ο "AI χημικός" φέρνει πιο κοντά τον αποικισμό του Άρη

Ο αποικισμός του πλανήτη Άρη ή έστω μία μόνιμη ερευνητική βάση εκεί, έχει πολλές δυσκολίες και μία από αυτές είναι η έλλειψη οξυγόνου. Τι θα γινόταν όμως αν αυτό το σημαντικό πρόβλημα λυνόταν επί τόπου από έναν ρομποτικό χημικό με τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό ακριβώς έκαναν Κινέζοι ερευνητές με το κατόρθωμά τους να δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Synthesis” στις 13/11.

 
Πολύ περιληπτικά, αυτό που κατασκεύασαν οι ερευνητές είναι έναν ρομποτικό χημικό ο οποίος, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση (ένα είδος «στενής» ή «περιορισμένης» τεχνητής νοημοσύνης), έχει τη δυνατότητα να παράγει οξυγόνο από υλικά που θα βρει στον «κόκκινο πλανήτη», αντί να τα μεταφέρει από τη Γη (κάτι μη-πρακτικό που κοστίζει). Χρησιμοποιώντας νερό (από τον πάγο που υπάρχει στους πόλους του Άρη) και ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες μπορεί και συνθέτει τους απαραίτητους καταλύτες που βοηθούν στην παραγωγή οξυγόνου, από υλικά που υπάρχουν εκεί, στις συνθήκες που επικρατούν εκεί και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μόλις 15 ώρες ηλιακής ακτινοβολίας θα ήταν αρκετές για να παραχθεί το απαραίτητο οξυγόνο για την επιβίωση ανθρώπων σε έναν Αρειανό σταθμό με όγκο 300 κυβικών μέτρων. 
 
Αυτός ο “AI Χημικός”, ολοκλήρωσε την πολύπλοκη διαδικασία εύρεσης του καλύτερου καταλύτη με βάση τα διαθέσιμα υλικά στον Άρη, εκτελώντας υπολογισμούς που θα αντιστοιχούσαν σε 3764376 5ωρα πειράματα, κάτι που ένας χημικός θα ολοκλήρωνε σε περισσότερα από 2100 χρόνια με τη σημερινή τεχνολογία, ακόμη και αν δούλευε όλο το 24ωρο.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s44160-023-00424-1
 
Φωτογραφία από τον Άρη: https://www.esa.int/ESA.../Images/2022/03/Martian_landscape
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου