Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Παρασεληνιακός κύκλος

Ένα υπέροχο και σπάνιο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο απαθανάτισε ο Tom Lowe, στο Shropshire της Αγγλίας το βράδυ στις 25/11. Αυτό είναι ο παρασεληνιακός κύκλος, ο οποίος είναι ο λευκός μεγάλος κύκλος που περνά από τη Σελήνη και καλύπτει όλο τον ουρανό του παρατηρητή, μέχρι το διαμετρικό ως προς της Σελήνη σημείο. Είναι αντίστοιχο φαινόμενο του παρηλιακού κύκλου με μόνη διαφορά την πηγή φωτός (εκεί ο Ήλιος, εδώ η Σελήνη). Πιο κάτω και δεξιά στη φωτογραφία φαίνεται και η γνωστή άλως, ενώ δεξιά από τη Σελήνη φαίνεται ο Δίας.

 
Αιτία για αυτά τα οπτικά φαινόμενα, είναι οι παγοκρύσταλλοι εντός των ημιδιάφανων νεφών (της κατηγορίας των θυσάνων / cirrus), οι οποίοι δρουν ως μικροσκοπικά πρίσματα διαθλώντας το ηλιακό ή σεληνιακό φως. Το φως που πέφτει σε αυτούς, σε συνδυασμό με το διαφορετικό σχήμα του καθενός, το πλήθος τους, την καθαρότητά τους και τις διαφορετικές γωνίες εισόδου του φωτός στους παγοκρυστάλλους, οδηγούν σε αυτό το υπερθέαμα. Αλλαγές στις παραπάνω ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους, οδηγούν και σε διαφορετικά είδη και αριθμούς οπτικών φαινομένων που παρατηρούμε σε κάθε περίπτωση.
 
Όσοι έχετε τον τόμο Ι από «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τότε με τους χάρτες αναγνώρισης των οπτικών φαινομένων στις σελίδες 81 και 82, θα μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτά αλλά και κάθε άλλο αντίστοιχο φαινόμενο που μπορεί να δείτε!
 
Περισσότερα για όλα τα ατμοσφαιρικά οπτικά φαινόμενα, με φωτογραφίες, χάρτες, σχήματα, συχνότητες εμφάνισης στη χώρα μας και οδηγίες για το πως να τα βρίσκετε και να τα ξεχωρίζετε, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου