Η Κοινή Ποικίλη Ανοσοανεπάρκεια (Common Variable ImmunoDeficiency, CVID), είναι μία από τις σπάνιες ασθένειες (1 στους 25000 ανθρώπους) που δεν διαγιγνώσκονται εύκολα και συχνά περνάνε χρόνια ή και δεκαετίες με τα συμπτώματα να είναι πολύ διαφορετικά από άτομο σε άτομο και να μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα πιο συνηθισμένων ασθενειών. Αυτό οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία του ασθενούς, εξέλιξη της νόσου εφόσον αυτή δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως (ή και καθόλου), αχρείαστες εξετάσεις και τεράστιο οικονομικό κόστος.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2024
Η τεχνητή νοημοσύνη στην έγκαιρη διάγνωση της Κοινής Ποικίλης Ανοσοανεπάρκειας
Κυριακή 26 Μαΐου 2024
Υβριδικά κατασκευασμένα «ζωντανά» υλικά
Πολυμερή όπως π.χ. σακούλες που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά και αναρίθμητα προϊόντα, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να αντέχουν πολύ περισσότερο σε τάσεις εφελκυσμού χωρίς να σκίζονται/καταστρέφονται αλλά και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. 135 βαθμοί Κελσίου) χωρίς να λιώνουν. Και εκτός αυτού, μπορούν να αποσυντίθενται πολύ ταχύτερα όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσουν τον κύκλο χρήσης τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό, παρουσιάζεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications” στις 30/4.
Σάββατο 25 Μαΐου 2024
Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής την τελευταία 30ετία
Το προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο, αυξήθηκε κατά 6.2 έτη από το 1990 ως το 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, στις 3/4. Αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από τη μείωση των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, διαρροϊκές ασθένειες, καρδιακά και εγκεφαλικά. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος επιβραδύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας το 2020. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα του είδους της που ενσωματώνει και τα δεδομένα από την COVID-19.
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
Η οροσειρά Sulaiman ως φυσικό "τείχος"
Αυτή είναι μια φωτογραφία της οροσειράς Sulaiman στο Πακιστάν, η οποία ελήφθη από αστροναύτη του διεθνούς διαστημικού σταθμού (ISS) στις 17/12/2023. Η οροσειρά αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα συνάντησης της Ινδικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Αποτελεί ένα φυσικό «τείχος» ύψους ως και 3500 μέτρων, με αποτέλεσμα οι υγρές αέριες μάζες που έρχονται από τον Ινδικό ωκεανό, να ανυψώνονται εκεί, να ψύχονται και να συμπυκνώνονται σε νέφη, αλλά να μην προχωράνε δυτικότερα. Έτσι, σχηματίζεται αυτό το εντυπωσιακό κοντράστ όπου από την ανατολική πλευρά (πάνω) συσσωρεύονται ομίχλη και σύννεφα, ενώ από την δυτική πλευρά (κάτω) όλα φαίνονται καθαρά.
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Διαστημική ηλιακή ενέργεια
Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα ακόμη «όπλο» που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο και αυτή όπως και η αιολική, δεν είναι αποδοτική και αξιόπιστη, καθώς δεν είναι διαθέσιμη όταν δεν έχει ήλιο ή τη νύχτα. Επίσης και η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για μετέπειτα χρήση όπως και η κατασκευή δικτύων μεγάλων αποστάσεων για μεταφορά ηλιακής ενέργειας από περιοχές όπως η Σαχάρα προς περιοχές όπως η κεντρική και βόρεια Ευρώπη (π.χ. βλέπε παλαιότερο εγχείρημα “DESERTEC”) αποτελούν προκλήσεις με δισεπίλυτα προβλήματα.
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Κεραυνοβόληση κολόνας
Ένα ακόμη εντυπωσιακό βίντεο όπου κάμερα ασφαλείας καταγράφει κεραυνό να χτυπά κολόνα φωτισμού στη Wichita των ΗΠΑ, στις 28/4. Ένας ακόμη λόγος για να προστατευόμαστε όταν πλησιάζει καταιγίδα προς το μέρος μας. Αυτήν την περίοδο και ως τις αρχές Ιουνίου, είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γραμμές ισχυρών καταιγίδων που πολλές φορές συνοδεύονται από σίφωνες ξηράς στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ (π.χ. Οκλαχόμα, Κάνσας, Τέξας).
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
Οριζόντιο τόξο στην Αλαμπάμα
Το υπέροχο κάδρο στη λίμνη Wilmore της Alabama στις ΗΠΑ, συμπληρώθηκε από ένα όμορφο οριζόντιο τόξο στον ουρανό στις 6/4.
Κυριακή 12 Μαΐου 2024
Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών, σε άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στις 22/3 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Machine Intelligence”, μοιράζονται την εκτίμησή τους για την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια. Όσο προχωρά η εξέλιξή της, οι ικανότητές της θα προσομοιάζουν εκείνες του χαρακτήρα “Borg” (στην καλή εκδοχή του) από τη γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας “Star Trek”. Τι σημαίνει αυτό όμως;
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
Hubble Tension
Σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Astrophysical Journal Letters” στις 6/2, έρχεται η επιβεβαίωση, με βάση τα παρατηρησιακά δεδομένα τόσο του τηλεσκοπίου Hubble όσο και του James Webb (JWST), ότι το Σύμπαν φαίνεται να διαστέλλεται με διαφορετικό ρυθμό όταν υπολογίζουμε τη διαστολή με διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, αυτή τη διαφωνία στις μετρήσεις επιβεβαίωσε το Hubble το 2019, ενώ ακριβέστερες μετρήσεις από το JWST το 2023 συνέκλιναν προς αυτό. Για να αποκλειστεί κάθε περίπτωση σφάλματος στις μετρήσεις, έγινε ένας τρίτος έλεγχος και από τα δυο τηλεσκόπια ταυτόχρονα, και το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης επιβεβαίωση αυτού του προβλήματος που στα αγγλικά απαντάται με τον όρο “Hubble tension”.
Παρασκευή 10 Μαΐου 2024
Θαλάσσιοι καύσωνες και χαλάζι-γίγας
Οι «θαλάσσιοι καύσωνες», δηλαδή οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται συστηματικά πλέον τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες, φαίνεται να συσχετίζονται με καταιγίδες που παρουσιάζουν ακραία χαρακτηριστικά, όπως συμπεραίνεται και στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22/3 στο επιστημονικό περιοδικό “Geophysical Research Letters”. Μία από αυτές τις ακραίες περιπτώσεις (αφορμή για την έρευνα) ήταν και η χαλαζόπτωση που έπληξε την Gerona/Girona στη βορειοανατολική Ισπανία στις 30/8/2022, όπου έπεσαν χαλαζόκοκκοι που έφταναν ως και τα 12 εκατοστά (ρεκόρ Ισπανίας), ενώ σκοτώθηκε 1 άνθρωπος και τραυματίστηκαν 67.
Κυριακή 5 Μαΐου 2024
Εντυπωσιακά φακοειδή νέφη στις κορυφές του όρους St. Helens
Φακοειδή νέφη (lenticular clouds) στις 2/4 στις κορυφές του όρους St. Helens στις ΗΠΑ. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.
Σάββατο 4 Μαΐου 2024
Εξωγήινη ζωή στον εξωπλανήτη Κ2-18b;
Τι συμβαίνει με τον εξωπλανήτη K2-18b; Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο ιστορική ανακάλυψη, αυτήν της εξωγήινης ζωής; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αυτή τη βδομάδα ίσως να διαβάσατε διάφορα άρθρα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ περί του Κ2-18b ο οποίος αποτελεί έναν εξωπλανήτη 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη, περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, στην κατοικήσιμη ζώνη του και έχει μάζα 8.6 φορές και ακτίνα 2.6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης.
Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
Διαλειμματική νηστεία και αυξημένο ρίσκο καρδιολογικών προβλημάτων
Η διαλειμματική νηστεία 8 ωρών αποτελεί έναν τρόπο διατροφής κατά τον οποίο το υποκείμενο τρώει μόνο εντός 8 ωρών μέσα στη μέρα, ενώ τις υπόλοιπες 16 νηστεύει. Για αυτό θα την συναντήσετε και ως «δίαιτα 16:8». Αν και έχουν επισημανθεί οφέλη με αυτού του είδους τη δίαιτα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις 18/3 σε συνέδριο Αμερικανών καρδιολόγων, τη συνδέει με 91% μεγαλύτερο ρίσκο θανάτου από καρδιολογικό πρόβλημα. Τα δεδομένα της έρευνας ελήφθησαν από 20000 ανθρώπους που πέθαναν από καρδιολογικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και παρακολουθήθηκαν ιατρικά για 8 έτη κατά μέσο όρο.