Το προσδόκιμο ζωής για τον άνθρωπο, αυξήθηκε κατά 6.2 έτη από το 1990 ως το 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, στις 3/4. Αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από τη μείωση των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, διαρροϊκές ασθένειες, καρδιακά και εγκεφαλικά. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος επιβραδύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας το 2020. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα του είδους της που ενσωματώνει και τα δεδομένα από την COVID-19.
Η μεγαλύτερη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής την τελευταία 30ετία, παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασία όπως και της Ωκεανίας με 8.3 έτη, κυρίως χάρη στη μείωση των θανάτων από χρόνιες αναπνευστικές νόσους (π.χ. τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), εγκεφαλικά, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο, ενώ είχε και την καλύτερη διαχείριση όσο αφορά την πανδημία.
Η πανδημία επίσης, άλλαξε για πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια, τη λίστα με τις 5 κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, καθώς η COVID-19 ανέβηκε στην κορυφή με το εγκεφαλικό να εκτοπίζεται στη 2η θέση. Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία ήταν και οι φτωχότερες, όπως η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική και η υποσαχάρια Αφρική. Σε τοπικό επίπεδο ωστόσο, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε αύξηση 10.7 έτη στο προσδόκιμο ζωής την τελευταία 30ετία κυρίως χάρη στον έλεγχο των διαρροϊκων ασθενειών.
Η έρευνα επισημαίνει την αυξανόμενη απειλή παγκοσμίως από μη-μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι ασθένειες των νεφρών. Επίσης επισημαίνεται πως η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διασφαλίσει ότι η τεχνογνωσία και τα επιστημονικά εφόδια που σώζουν ζωές, κυρίως από ισχαιμικά επεισόδια, εγκεφαλικά και άλλες μη-μεταδοτικές ασθένειες στις πιο πλούσιες χώρες, θα πρέπει να διαχυθούν και στις υπόλοιπες ώστε να είναι διαθέσιμα για όλους τους ανθρώπους.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(24.../fulltext
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου