Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών, σε άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στις 22/3 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Machine Intelligence”, μοιράζονται την εκτίμησή τους για την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια. Όσο προχωρά η εξέλιξή της, οι ικανότητές της θα προσομοιάζουν εκείνες του χαρακτήρα “Borg” (στην καλή εκδοχή του) από τη γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας “Star Trek”. Τι σημαίνει αυτό όμως;

 
Μέχρι στιγμής, έχουμε πολλές αυτόνομες μονάδες με «στενή τεχνητή νοημοσύνη», δηλαδή υπολογιστικές μονάδες που μπορούν να εκτελέσουν με μεγάλη επιτυχία (σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη και από τους ανθρώπους) εργασίες σε συγκεκριμένους τομείς (δηλαδή σε ένα «στενό» φάσμα δραστηριοτήτων, όπως π.χ. στην αναγνώριση καρκινικών όγκων σε ιατρικές απεικονίσεις).
 
Στο άρθρο αναφέρεται πως το επόμενο βήμα θα είναι η δικτύωση αυτών των αυτόνομων έξυπνων υπολογιστικών μονάδων, όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν δεξιότητες και να μαθαίνουν διαρκώς η μία από την άλλη, δημιουργώντας μια ενιαία «συλλογική νοημοσύνη». Αυτή αναμένεται να είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμη σε νέες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αν κάποια μονάδα ανιχνεύσει μία απειλή, τότε θα μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες και γνώση με τις υπόλοιπες οδηγώντας σε μία συλλογική αντίδραση έναντι της απειλής, περίπου όπως αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν ανιχνεύσει έναν «εισβολέα». Άλλο παράδειγμα είναι οι λύσεις που αυτά τα συστήματα θα μπορούν να προσφέρουν σχεδόν άμεσα σε ιδιάζουσες περιπτώσεις ή άγνωστες καταστάσεις που όμως θα χρειάζονται γρήγορες και σωστές αποφάσεις (π.χ. στην ιατρική ή σε φυσικές καταστροφές).
 
Αν και ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να μοιάζει δυνητικά επικίνδυνο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η δικλείδα ασφαλείας του είναι πως πρόκειται για σύστημα που αποτελείται από μονάδες τεχνητής νοημοσύνης και η καθεμία έχει τους δικούς της στόχους ανεξάρτητα από τις άλλες. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να επικρατήσει ένας επικίνδυνος στόχος.
 
Συγκρίνοντας ένα σύστημα «συλλογικής νοημοσύνης» με γνωστά (στο ευρύ κοινό) συστήματα όπως το “ChatGPT”, οι διαφορές είναι σημαντικές καθώς το σύστημα «συλλογικής νοημοσύνης» έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει διαρκώς και να μοιράζεται τη γνώση με άλλα αντίστοιχα συστήματα, έχοντας μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Είναι κάτι που βοήθησε και τους ανθρώπους να εξελιχθούν (ο διαμοιρασμός της γνώσης), επομένως αναμένεται ότι θα επικρατήσει αυτή η λογική και μεταξύ των μονάδων τεχνητής νοημοσύνης.
 
Δημοσιευμένο Άρθρο: https://www.nature.com/articles/s42256-024-00800-2
 
Περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, τα όριά της, τις προκλήσεις αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου