Η Κοινή Ποικίλη Ανοσοανεπάρκεια (Common Variable ImmunoDeficiency, CVID), είναι μία από τις σπάνιες ασθένειες (1 στους 25000 ανθρώπους) που δεν διαγιγνώσκονται εύκολα και συχνά περνάνε χρόνια ή και δεκαετίες με τα συμπτώματα να είναι πολύ διαφορετικά από άτομο σε άτομο και να μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα πιο συνηθισμένων ασθενειών. Αυτό οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία του ασθενούς, εξέλιξη της νόσου εφόσον αυτή δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως (ή και καθόλου), αχρείαστες εξετάσεις και τεράστιο οικονομικό κόστος.
Έτσι, ερευνητές υπολογιστικής ιατρικής, γενετικής και παθολογίας από το UCLA στις ΗΠΑ, που ειδικεύονται σε αυτού του είδους τις ασθένειες, ανέπτυξαν ένα λογισμικό με (στενή) τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ονομάζεται “ PheNet” και παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους, στην έρευνά τους η οποία δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.
Ο άνθρωπος που πάσχει από CVID, παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις κάθε είδους, αυτοάνοσες διαταραχές και διάφορα άλλα συμπτώματα που πολλές φορές επικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών. Σε μια τόσο σπάνια ασθένεια που, σχεδόν πάντα διαφεύγει από τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι παρατηρούν συμπτώματα τα οποία προσομοιάζουν σε άλλες ασθένειες, ένα τέτοιο υπολογιστικό εργαλείο είναι σωτήριο για τους ασθενείς και λύνει τα χέρια των γιατρών.
Το λογισμικό αυτό, στις πρώτες του δοκιμές σε αμερικάνικες βάσεις ιατρικών δεδομένων, παρουσίασε επιτυχία 75% στην ανεύρεση συγκεκριμένων συμπτωμάτων σε ασθενείς με CVID επιταχύνοντας τη διάγνωση κατά έως και 4 έτη σε σχέση με πριν, γλιτώνοντας έτσι αυτούς τους ανθρώπους από ταλαιπωρία, χρόνο, χρήμα και στρες.
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.ade4510
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου