Τι συμβαίνει με τον εξωπλανήτη K2-18b; Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο ιστορική ανακάλυψη, αυτήν της εξωγήινης ζωής; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αυτή τη βδομάδα ίσως να διαβάσατε διάφορα άρθρα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ περί του Κ2-18b ο οποίος αποτελεί έναν εξωπλανήτη 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη, περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, στην κατοικήσιμη ζώνη του και έχει μάζα 8.6 φορές και ακτίνα 2.6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης.
Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης, είχε απασχολήσει ξανά πριν λίγους μήνες τα ΜΜΕ σχετικά με την πιθανότητα εύρεσης ζωής εκεί, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb (JWST), λαμβάνοντας το φάσμα εκπομπής του εξωπλανήτη, είχε ανιχνεύσει μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, απουσία αμμωνίας αλλά και πιθανά ίχνη διμεθυλοσουλφιδίου (DMS) το οποίο, από όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, παράγεται μόνο από ζωντανούς θαλάσσιους οργανισμούς (βλέπε έρευνα 2023, παρακάτω). Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε (εφόσον επιβεβαιωθεί) DMS στο φάσμα εκπομπής εξωπλανήτη και για να επιβεβαιωθεί ή απορριφθεί η αρχική πιθανή ανίχνευση, το JWST θα κάνει και άλλες μετρήσεις. Μία από αυτές έγινε στις 26/4 και για αυτό υπήρξε «αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος στα ΜΜΕ. Τα δεδομένα θα χρειαστούν κάποιες βδομάδες για να αναλυθούν και να δημοσιευτούν.
Τα παραπάνω ευρήματα σημαίνουν ότι πρόκειται για έναν εξωπλανήτη με ατμόσφαιρα υδρογόνου, ωκεανούς με μεγάλο βάθος και ενδεχομένως κατοικήσιμες επιφάνειες. Αυτοί οι εξωπλανήτες ονομάζονται «Υκεανοί» (Hyceans) και δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο στο δικό μας πλανητικό σύστημα, οπότε και αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον.
Τι θα σημαίνει η επιβεβαίωση ύπαρξης DMS στον Κ2-18b; Στη Γη, το DMS παράγεται από μεταβολικές διαδικασίες θαλάσσιων οργανισμών. Επομένως, αν δεν υπάρχει κάποια αβιοτική διαδικασία που να μπορεί να παράγει το DMS (προς τούτο, υπάρχει μια παράλληλη θεωρητική έρευνα), τότε θα μιλάμε για την πιθανή ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.
Όπως είχε πει ο Carl Sagan, «οι εντυπωσιακές δηλώσεις απαιτούν και εντυπωσιακές αποδείξεις». Επομένως, πριν φτάσουμε να ισχυριστούμε ότι ανιχνεύουμε εξωγήινη ζωή, οφείλουμε να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους αλλά και να αποκλείσουμε κάθε άλλη περίπτωση, κάτι που αναφέρει σε κάθε ευκαιρία και ο κύριος ερευνητής Nikku Madhusudhan.
Δημοσιευμένη Έρευνα (2023): https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/acf577
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του K2-18b με τον ερυθρό νάνο K2-18 (https://en.wikipedia.org/wiki/K2-18b...)
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου