Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Διαστημική ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα ακόμη «όπλο» που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο και αυτή όπως και η αιολική, δεν είναι αποδοτική και αξιόπιστη, καθώς δεν είναι διαθέσιμη όταν δεν έχει ήλιο ή τη νύχτα. Επίσης και η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες για μετέπειτα χρήση όπως και η κατασκευή δικτύων μεγάλων αποστάσεων για μεταφορά ηλιακής ενέργειας από περιοχές όπως η Σαχάρα προς περιοχές όπως η κεντρική και βόρεια Ευρώπη (π.χ. βλέπε παλαιότερο εγχείρημα “DESERTEC”) αποτελούν προκλήσεις με δισεπίλυτα προβλήματα.

 
Ωστόσο, τι θα γινόταν αν είχαμε ηλιακούς συλλέκτες στο διάστημα, όπου θα συλλεγόταν ηλιακή ενέργεια αδιάλειπτα και θα ήταν κατά μέσο όρο 1 τάξη μεγέθους (10 φορές) εντονότερη σε σχέση με αυτή που συλλέγουμε από επίγειους συλλέκτες και είναι «φιλτραρισμένη» από τη διέλευσή της μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα; Θα μπορούσαμε να εκπέμψουμε τη συλλεχθείσα ενέργεια με τη μορφή μικροκυματικής ακτινοβολίας ή laser σε επίγειους συλλέκτες για τη μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια.
 
Αυτό είναι εφικτό (τόσο η JAXA, η Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία το 2015, όσο και το CalTech το 2023, έχουν αποδείξει ότι αυτό μπορεί να συμβεί) αλλά είναι και αποτελεσματικό; Προς τούτο υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές υπηρεσίες για τέτοιες δοκιμές, όπως η ESA (Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) με το “SOLARIS” για την επόμενη δεκαετία, η Κίνα με τον Tiangong με χρονικό ορίζοντα το 2028, η JAXA για το 2025, αλλά και το ερευνητικό τμήμα της αεροπορίας των ΗΠΑ (AFRL) έχει δεσμεύσει ένα κονδύλι για ανάλογα εγχειρήματα. Η NASA από την πλευρά της, με έκθεση σχετικά με το συγκεκριμένο εγχείρημα, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου, διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το κόστος αν και έχει εξεταστεί το χειρότερο δυνατό σενάριο εκεί.
 
ESA “SOLARIS”: https://www.esa.int/.../Space.../SOLARIS/SOLARIS2 (από όπου και η φωτογραφία του άρθρου / ESA - A. Treuer)
 
Έκθεση NASA: https://www.nasa.gov/.../space-based-solar-power-report/ (βρείτε το .pdf στο κάτω μέρος της σελίδας)
 
Περισσότερα για το “DESERTEC”, τις ενεργειακές επιλογές της ανθρωπότητας τώρα και στο μέλλον αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου