Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του "Cassini"

Το “Cassini” μας έχει χαρίσει αναρίθμητες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα κατά την 20ετή αποστολή του (1997-2017). Η συγκεκριμένη ελήφθη στις 10/6/2006 και φαίνονται τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπροστά από τον Τιτάνα και την ατμόσφαιρά του στο βάθος. Κάτω δεξιά φαίνεται ένας μικρότερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (με διάμετρο μόλις 505 km, σχεδόν 10 φορές μικρότερη από εκείνη του Τιτάνα). Παρατηρήστε ότι στην νότια (κάτω) πλευρά του Εγκέλαδου, φαίνονται αμυδρά πίδακες πάγου.

 
Ο Τιτάνας έχει πυκνή ατμόσφαιρα αζώτου και μεθανίου, ενώ έχει και κύκλο μεθανίου αντίστοιχο του κύκλου νερού της Γης. Η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι κοντά στους -180 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, ο Εγκέλαδος έχει επιφανειακή θερμοκρασία κοντά στους -200 βαθμούς Κελσίου ενώ έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 100 πίδακες πάγου στο νότιο πόλο του. Κάποιο από αυτό το υλικό γυρνά πίσω στην επιφάνεια του Εγκέλαδου ως χιόνι, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει τροφοδοτώντας τον δακτύλιο Ε του Κρόνου.
 
Φωτογραφία: NASA / JPL / Space Science Institute - https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA08235
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση αλλά και τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ήχοι και ανάπτυξη φυτών

Μπορούν οι ήχοι να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών; Αν και η αυθόρμητη απάντηση πολλών μπορεί να είναι «ναι» σε αυτήν την ερώτηση, χρειάζεται επιστημονική έρευνα πριν αποφανθεί κάποιος με ασφάλεια. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters”, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα εργαστηριακών πειραμάτων όπου μύκητες (συγκεκριμένα το είδος Trichoderma harzianum) οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, εκτέθηκαν σε ήχους συγκεκριμένης συχνότητας (γύρω στα 8 kHz) και έντασης για 30’ κάθε μέρα.

 
Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι, οι μύκητες που εκτέθηκαν στους (στατικούς, «λευκούς») ήχους μεγάλωσαν περισσότερο σε σχέση με μύκητες που δεν εκτέθηκαν σε ήχους, ενώ η βιομάζα τους ήταν 1.7 φορές μεγαλύτερη. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτή τη διαφορά, αλλά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα οικοσυστήματα, η ομάδα των ερευνητών έχει κάποιες πιθανές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι ότι επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων έχουν υποδοχείς μηχανικών δονήσεων, οι δονήσεις από τα ηχητικά κύματα διεγείρουν τους υποδοχείς και αυτό στη συνέχεια βοηθά στην έκφραση κάποιων γονιδίων που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του μύκητα (και κατ’επέκταση του φυτού).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1098/rsbl.2024.0295
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ "Τα φυσικά φαινόμενα"!

Αποκτήστε το μεγάλο τρίτομο έργο που φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση σε όλους για κάθε συναρπαστικό, γνωστό ή άγνωστο φαινόμενο γύρω μας, ως τις 16/12 με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και κάντε ένα μοναδικό δώρο γνώσης σε εσάς και όσους αγαπάτε! Πληροφορίες στη σελίδα μας!


 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Τι γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά σήμερα;

Η πρώτη φορά που έγινε ερευνητική αναφορά στα μικροπλαστικά και τις πιθανές συνέπειές τους στο περιβάλλον, ήταν το 2004. Τι μάθαμε για τα αυτά μέσα στην τελευταία 20ετία; Μία σύνοψη όσων γνωρίζουμε σήμερα για αυτά, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science” τον Σεπτέμβριο.

 
Σήμερα, με τον όρο «μικροπλαστικά» αναφερόμαστε σε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού με μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές κατά τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης αντικειμένων που περιέχουν πλαστικά. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος ευνοεί την εύκολη μεταφορά τους με το νερό και τον αέρα στο περιβάλλον και την κατανομή τους σε όλη την τροφική αλυσίδα με κάθε τρόπο. Κάθε χρόνο παράγουμε δεκάδες εκατομμύρια τόνους μικροπλαστικών με αυξητική τάση. Ακόμη όμως και αν παύαμε άμεσα την παραγωγή τους, πάλι θα υπήρχε αύξηση για ένα μεγάλο διάστημα λόγω της αποσύνθεσης των ήδη υπαρχόντων πλαστικών. 
 
Σήμερα, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε κορυφές βουνών αλλά και υποθαλάσσια παντού όπου έχουν γίνει έρευνες, όπως και σε πάνω από 1300 είδη ζώων σε ξηρά και θάλασσα αλλά και σε διάφορους ιστούς και όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυξάνει και αναζητείται τόσο μια πλήρης χαρτογράφηση των συνεπειών αυτής της ευρείας κατανομής μικροπλαστικών στο περιβάλλον, όσο και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής.
 
Ωστόσο, διάφορες χώρες επεξεργάζονται ή έχουν ήδη επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στη χρήση ή την τελική απόρριψή τους στο περιβάλλον. Για παράδειγμα έχει απαγορευτεί η χρήση πλαστικών μικροσφαιριδίων αλλά και άλλων μικροπλαστικών τόσο στην κοσμετολογία όσο και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Αυτή η απαγόρευση ισχύει σε 44 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Επίσης έχουν απαγορευτεί τα διασπώμενα πλαστικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κάποιες χώρες (π.χ. Γαλλία) έχουν προχωρήσει και στο στάδιο της σύλληψης των ήδη υπαρχόντων μικροπλαστικών πριν αυτά βγουν στο περιβάλλον, επιβάλλοντας φίλτρα σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων αλλά και σε πλυντήρια (από εκεί, όπως είχαμε δει σε παλαιότερη ανάρτησή μας, διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών από την πλύση συνθετικών υφασμάτων).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα (η οποία περιέχει πολλά ενδιαφέροντα κατανοητά γραφικά στα Αγγλικά): https://www.science.org/doi/10.1126/science.adl2746
 
Σχήμα (από την παραπάνω έρευνα): Αναφέρεται στις κυριότερες πηγές μικροπλαστικών όπως τα λάστιχα, τα συνθετικά ρούχα, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, οι μπογιές. Επίσης αναφέρεται στην επιρροή τους στην τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, και παρακάτω γίνεται αναφορά στην ανίχνευση και κατανόηση του ζητήματος και των συνεπειών του, και στα μέτρα αντιμετώπισής του.
 

 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οριζόντιο τόξο πάνω από τα βουνά της Καλιφόρνιας

Στις 11/8, και ενώ ο John Harley έκανε αναρρίχηση στα βουνά Sierra της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, αντίκρυσε αυτό το θέαμα κοιτώντας προς την κορυφή 12225. Το όνομα αυτής της κορυφής προέρχεται από το ύψος της (σε πόδια, ενώ σε μέτρα είναι 3726). Το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, ονομάζεται «οριζόντιο τόξο» (circumhorizontal arc). Παρατηρήστε τα νέφη cirrus, δηλαδή θύσανοι που από την ινώδη όψη τους εντάσσονται στην υποκατηγορία fibratus. Αυτά τα νέφη που εμφανίζονται σε μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα (πάνω από τα 6 km), παρέχουν τους απαραίτητους παγοκρυστάλλους οι οποίοι δρουν ως πρίσματα διαθλώντας το ηλιακό φως και παράγοντας διάφορα οπτικά φαινόμενα όπως αυτό.

 
Για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, οι ακτίνες του ήλιου θα πρέπει να εισέλθουν στους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους των νεφών με μεγάλη γωνία, άνω των 58 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα του παρατηρητή. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οριζόντιο τόξο μπορούμε να δούμε και στη χώρα μας από τα τέλη Απριλίου ως και τον Αύγουστο. Αυτό το οπτικό φαινόμενο, ξεχωρίζει από το γεγονός ότι συνήθως έχει πολύ έντονα χρώματα (τα εντονότερα και εντυπωσιακότερα που θα δείτε σε οπτικό φαινόμενο), κάτι που προκαλείται από τη (διπλή) διάθλαση των ηλιακών ακτίνων από κάθετες, μεταξύ τους, πλευρές (την πλαϊνή και την κατώτερη) του παγοκρυστάλλου. Το οριζόντιο τόξο μπορεί να έχει σχετικά μεγάλο μήκος (εφόσον υπάρχουν νέφη) και παρουσιάζει μικρή καμπυλότητα (για αυτό λέγεται και οριζόντιο).
 
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παρασυρόμενο χιόνι και "θαλάσσιος καπνός" στην Ανταρκτική

Σπανίως δίνεται η ευκαιρία για φωτογράφιση της Ανταρκτικής χωρίς νέφη. Ωστόσο στις 10/10, ο δορυφόρος LandSat 8 τράβηξε αυτή τη φωτογραφία πάνω από τη βορειοδυτική Ανταρκτική, στον παγετώνα “Pine island”. 

 
Οι σφοδροί επιφανειακοί άνεμοι δημιουργούν λωρίδες χιονιού πάνω από τα παγωμένα εδάφη (παρασυρόμενο χιόνι) αλλά και «θαλάσσιο καπνό» πάνω από τη θαλάσσια επιφάνεια στο κέντρο της φωτογραφίας. Ο «θαλάσσιος καπνός» δημιουργείται όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες διέρχονται πάνω από σχετικά θερμά ύδατα με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών και τη δημιουργία νεφικών λωρίδων παράλληλων με τη διεύθυνση του πνέοντος ανέμου.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI)
 
Περισσότερα για όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για το βιβλίο "Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα"

Το μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα για τις εντυπωσιακές ηλεκτρικές εκκενώσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας, γνωστές και ως «παροδικά φωτεινά συμβάντα». Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μοιάζουν και γιατί; Πού και πώς μπορείτε να τις δείτε και να τις καταγράψετε; Ένα βιβλίο για ΟΛΟΥΣ, με απλά λόγια, πληθώρα βοηθητικών σχημάτων και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την πρωτοποριακή ελληνική ομάδα καταγραφής! Αποκτήστε το τώρα με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα στη σελίδα μας!


 

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Ψυχρά και θερμά θερμοκρασιακά ρεκόρ

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, αναφέρεται η συμφωνία παρατηρήσεων (των τελευταίων 50 ετών) και κλιματικών μοντέλων ως προς την προοδευτική μείωση των ψυχρών θερμοκρασιακών ακροτήτων και τη μετάβαση προς ηπιότερους χειμώνες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου (30-60 μοίρες βόρεια) όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που το παρατηρούμε και το βιώνουμε χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα.

 
Στην ίδια έρευνα καταρρίπτεται και το συμπέρασμα κάποιων άλλων παλαιότερων ερευνών ότι «τα ψυχρά θερμοκρασιακά ρεκόρ αυξάνονται με αποτέλεσμα να έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων». Αυτό το συμπέρασμα στις συγκεκριμένες έρευνες δεν ισχύει, καθώς προερχόταν από ελλιπή δεδομένα μιας και είχαν στοχευμένα συμπεριληφθεί σταθμοί με ελάχιστες χρονιές (π.χ. 1990-2013 ή 2000-2013) στις οποίες φαινομενικά (αλλά όχι πραγματικά) υπήρχε μια αύξηση των ψυχρών ρεκόρ η οποία όμως αποτέλεσε μια από τις πρόσκαιρες και τοπικές διακυμάνσεις στον γενικότερο κανόνα της προοδευτικής θέρμανσης του πλανήτη και εξαλείφθηκε άμεσα στις επόμενες χρονιές οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ή δεν θα υπήρχε καν εφόσον είχαν συμπεριληφθεί περισσότερες χρονιές στο δείγμα (πάνω από 30 έτη).
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adp1346
 
Περισσότερα για την κλιματική αλλαγή, το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αλλά και όλα τα γνωστά ή άγνωστα, εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η "έξυπνη" ινσουλίνη

Στον πλανήτη μας κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με διαβήτη και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στην αποτροπή μακροχρόνιων συνεπειών (π.χ. καρδιαγγειακών, εγκεφαλικών, τύφλωσης). Ωστόσο, είναι μια απαιτητική διαδικασία καθώς μεγάλη δόση ινσουλίνης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου αρκετά, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία η οποία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπλοκές. 

 
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 16/10, παρουσιάζεται ένα κατάλληλα τροποποιημένο μόριο ινσουλίνης με όνομα NNC2215, το οποίο είναι ευαίσθητο στα επίπεδα γλυκόζης (το πρώτο στο είδος του με αυτήν την «ευαισθησία» - μια παλιότερη εκδοχή του είχε «ευαισθησία» στην φρουκτόζη) στο αίμα και αποτελείται από έναν μοριακό «διακόπτη» με δύο μέρη: μια δακτυλιοειδή μοριακή δομή (μακρόκυκλος) και την γλυκοσίδη (μόριο που προέρχεται από τη γλυκόζη). Όταν οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλές, η γλυκοσίδη συνδέεται με τον δακτύλιο, διατηρώντας την ινσουλίνη σε κλειστή, ανενεργή κατάσταση, ενώ όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, το σάκχαρο εκτοπίζει τη γλυκοσίδη και αλλάζει το σχήμα της ινσουλίνης έτσι ώστε να ενεργοποιείται.
 
Τόσο η συγκεκριμένη ομάδα όσο και άλλες ερευνητικές ομάδες, συνεχίζουν ώστε να παραχθούν ανάλογα χάπια τροποποιημένης «έξυπνης» ινσουλίνης με ποικιλία ορίων ενεργοποίησης όσο αφορά τα επίπεδα γλυκόζης, ώστε οι γιατροί να μπορούν να εξειδικεύουν την αγωγή για τον κάθε ασθενή με τις δικές του ιδιαιτερότητες.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41586-024-08042-3
 
Φωτογραφία: Κρύσταλλοι ινσουλίνης
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Οι αλλαγές στον ποταμό Betsiboka

Ο ποταμός Betsiboka στη Μαδαγασκάρη, έχει αλλάξει αρκετά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγάλη φωτογραφία ελήφθη από αστροναύτη του ISS φέτος, ενώ η μικρή φωτογραφία κάτω δεξιά δείχνει την ίδια περιοχή 40 χρόνια πριν. 

 
Μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες με αποτέλεσμα την αύξηση της διάβρωσης του εδάφους και την εισροή του στον ποταμό. Αυτό το, πλούσιο σε σίδηρο, υλικό το οποίο προσδίδει και αυτήν την πορτοκαλί απόχρωση σε μεγάλο τμήμα του δέλτα, έχει δημιουργήσει μικρές νησίδες με βλάστηση (φαίνονται με σκούρο πράσινο χρώμα στο κέντρο και λίγο αριστερά στη μεγάλη φωτογραφία). Το δέλτα του συγκεκριμένου ποταμού, έχει έκταση περίπου 35 km. Πριν από 100 χρόνια περίπου αυτό το δέλτα δεν υπήρχε και γινόταν διέλευση πλοίων.
 

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Αρειανές ηλιακές εκλείψεις

Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, ο ένας από τους δυο φυσικούς δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 30/9. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Οι Ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα).

 
Περισσότερα για τις εκλείψεις αλλά και όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά αστρονομικά, καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στους τόμους Ι και ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Laser μεγάλης ισχύος από αστρομηχανική εξελιγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να ανιχνευτεί από εμάς

Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς. 

 
Οι υπερκατασκευές Dyson αποτελούν θεωρητικές κατασκευές αστρονομικού μεγέθους (π.χ. η «σφαίρα Dyson» η οποία έχει κέντρο τον Ήλιο και ακτίνα της τάξης της μίας αστρονομικής μονάδας, δηλαδή ίσης με την απόσταση Γης-Ήλιου) οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός πολύ πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού (π.χ. βαθμίδα 2 στην κλίμακα Kardashev). Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν πιο πρακτικές, είναι η μεταφορά πλανητών στην «κατοικήσιμη ζώνη» του ηλιακού συστήματος με τη χρήση laser μεγάλης ισχύος ή ακόμη και η «σύλληψη» αστεροειδών ή πλανητοειδών. 
 
Αυτά τα δυο τελευταία είναι εντός των δυνατοτήτων ενός προηγμένου πολιτισμού. Η χρήση laser τέτοιας ισχύος για αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς από έναν υποθετικό ανεπτυγμένο πολιτισμό στον Γαλαξία μας, θα ήταν εντός των δικών μας ικανοτήτων ανίχνευσης.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, τις υπερκατασκευές Dyson, την αστρομηχανική, όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Η έκδοση o1 του Chat GPT

Ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι οποίοι βοήθησαν στις δοκιμές της νέας έκδοσης του ChatGPT, της ο1 η οποία θα διαδεχτεί την 4o, αναφέρουν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς. Οι επιδόσεις του σε δύσκολα τεστ σε Χημεία και Βιολογία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκδοση 4o, ενώ στη Φυσική πλησιάζει το «απόλυτο» με 92.8 (σε σχέση με το 59.5 στην έκδοση 4o). Σε προκριματικό τεστ για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα η o1 έφτασε στο 83% όταν η προηγούμενη 4o πέτυχε μόλις στο 13% των απαντήσεων.

 
Η OpenAI αναφέρει ότι η έκδοση o1 είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες ως προς το ότι η συγκεκριμένη είναι πιο «αργή» καθώς «σκέφτεται» περισσότερο πριν δώσει μια απάντηση. Αυτό της επιτρέπει να μπορεί να επιλύσει δυσκολότερα επιστημονικά, προγραμματιστικά και μαθηματικά προβλήματα. Ωστόσο η εταιρεία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την o1 για διάφορους λόγους (τόσο επιχειρηματικούς όσο και ηθικούς).
 
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ερευνητής Kyle Kabasares ο οποίος χρησιμοποίησε την έκδοση o1 του ChatGPT για να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο υπολογισμού μάζας μελανών οπών, κάτι που το έκανε σε 1 ώρα όταν ο ίδιος είχε αφιερώσει μήνες, όπως και η γενετίστρια Catherine Brownstein που χρησιμοποιεί την έκδοση αυτή στο νοσοκομείο της Βοστόνης επικουρικά/δοκιμαστικά ώστε να βρίσκει γρήγορα και με ακρίβεια την πιθανότητα να πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία. 
 
Περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βιβλία θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με την καλύτερη προσφορά που κάναμε ποτέ, αλλά και με δυνατότητα για μηδενικά έξοδα αποστολής! 

Δείτε τα περιεχόμενα των βιβλίων της Ανάλυσης μαζί με ένα δείγμα:
 
Κάθε βιβλίο από 14 ευρώ, τώρα στα 10 ευρώ, δηλαδή ακόμη φθηνότερα και από παλαιότερες προσφορές μας! Όμως όποιος αγοράσει και τα 5, η τιμή είναι 45 ευρώ συνολικά (9 ευρώ/βιβλίο).
 
Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει μόνο στη σελίδα μας και για παραγγελίες ως και την Κυριακή 1/12/2024!
 
Η δωρεάν αποστολή ισχύει με την αγορά τουλάχιστον 3 βιβλίων, και γίνεται μέσω ΕΛΤΑ με παραλαβή συστημένου από το πλησιέστερο ταχυδρομικό γραφείο του παραλήπτη ή με BOX NOW.


 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ακτίνες Χ από πυρηνικές βόμβες για απώθηση απειλητικών αστεροειδών

Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998), σε κάποια στιχομυθία αναφέρεται ότι η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στην επιφάνεια του αστεροειδούς που απειλούσε τη Γη, δεν θα ήταν παρά «…ένα ακριβό πυροτέχνημα…» υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23/9 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Physics”, επιδεικνύεται πως η παραπάνω δήλωση δεν ισχύει, τουλάχιστον για αστεροειδείς που ναι μεν έχουν διαστάσεις ικανές να αφανίσουν τη ζωή στη Γη αλλά όχι πάνω από 4-5 km σε διάμετρο.

 
Πιο αναλυτικά, σε πείραμα προσομοίωσης στο εργαστήριο Sandia στην Albuquerque, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν 2 μινιατούρες αστεροειδών από πυρίτιο και χαλαζία, ώστε να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές συστάσεις που μπορεί να βρει κάποιος σε αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Αυτοί ήταν αιωρούμενοι σε θάλαμο κενού και για την προσομοίωση της πυρηνικής έκρηξης χρησιμοποιήθηκε ισχυρό laser που παρήγαγε 80 τρις Watt (80 TW) ηλεκτρικής ισχύος για 0.1 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η ακραία αιχμή ηλεκτρικής ισχύος δημιουργεί «στιγμιαία» πλάσμα θερμοκρασίας εκατομμυρίων βαθμών το οποίο εκπέμπει ακτίνες Χ (οι οποίες, εκτιμήθηκε από την ερευνητική ομάδα, ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στην απώθηση ενός αστεροειδούς). Οι ακτίνες Χ εξέτρεψαν τους «αστεροειδείς του εργαστηρίου» εξατμίζοντας την επιφάνειά τους και τα αέρια από αυτήν τους προώθησαν μακριά από την «καταστροφική» τους πορεία.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η τεχνική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να απωθήσει αστεροειδείς διαμέτρου ~4 km (θυμίζουμε πως οτιδήποτε με διάμετρο πάνω από 1-2 km πέσει στη Γη, μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες), ενώ το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση και η εξέλιξη της τεχνικής αυτής ή μελλοντικά ακόμη και μια πραγματική δοκιμή στο διάστημα, κάτι ανάλογο δηλαδή με την αποστολή DART στον αστεροειδή «Δίμορφο». Η επιτυχία αυτής της τεχνικής θα τοποθετούσε όχι απλά ένα «λιθαράκι» αλλά έναν μεγάλο λίθο στο «τείχος» της πλανητικής άμυνας έναντι τέτοιων απειλών, καθώς η αποστολή DART ήταν μια επιτυχημένη αρχή αλλά η τεχνική της απώθησης με ακτίνες Χ από πυρηνική έκρηξη παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα σε περιπτώσεις απειλών μεγάλης διαμέτρου.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41567-024-02633-7
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, την ανάπτυξη διαστημικής άμυνας, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Φακοειδές νέφος

Μοναχικό και καλοσχηματισμένο φακοειδές νέφος (lenticular cloud) όπως φάνηκε από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 7/9 δίπλα από όρη στην περιοχή Otago, στο South island της Ν. Ζηλανδίας. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.

 
Η αέρια μάζα όταν συναντήσει ένα εμπόδιο, όπως ένα βουνό (στη συγκεκριμένη περίπτωση φυσά από ΒΔ, αριστερά στη φωτογραφία, και σχεδόν κάθετα στην οροσειρά που φαίνεται δίπλα από το νέφος), τότε αναγκάζεται σε ανύψωση και ψύξη. Αν ψυχθεί αρκετά (και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται ικανοποιητική υγρασία) τότε συμπυκνώνεται σε ορατά νέφη τα οποία «σμιλεύονται» τόσο από την κατεύθυνση του ανέμου, όσο και από το γεγονός ότι υπάρχει ευστάθεια (επομένως τα νέφη δεν έχουν τάση να αναπτυχθούν περαιτέρω κατακόρυφα). Στη συνέχεια, αν υπάρχει αρκετή υγρασία στο επίπεδο (ύψος) του νέφους, τότε θα συσσωρευτούν και άλλα νεφικά στρώματα στο προϋπάρχον. Αυτά τα νέφη μοιάζουν σχεδόν στάσιμα πάνω από λόφους και βουνά ακόμη και για αρκετές ώρες.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI) - 7/9/2024
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με διάφορα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.

 
Στην έρευνα συμπεραίνεται ότι τόσο ο θερμιδικός περιορισμός όσο και η διαλειμματική νηστεία οδηγούν σε παράταση της διάρκειας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας ανάλογα με τον βαθμό περιορισμού σε κάθε περίπτωση (μέγιστη παράταση στο 40% για τον θερμιδικό περιορισμό και στις 2 μέρες/εβδομάδα για τη διαλειμματική νηστεία). Ωστόσο, η συνολική διάρκεια ζωής είναι κληρονομήσιμη και ενώ ο διατροφικός περιορισμός έχει κάποια επιρροή, τη μεγαλύτερη την έχει ο γενετικός παράγοντας.
 
Από την άλλη, οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν ποικίλες ανάλογα με τις παρεμβάσεις και δεν είχαν σαφή συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής. Για παράδειγμα, ο θερμιδικός περιορισμός κατά 40% ήταν μεν αποτελεσματικότερος ως προς την παράταση της διάρκειας της «καλής ζωής», αλλά οδήγησε σε απώλεια μυϊκής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Επίσης, η διαλειμματική νηστεία δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών που είχαν υψηλό σωματικό βάρος πριν το ξεκίνημα της νηστείας, ενώ η διήμερη νηστεία ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με διαταραχές στον αριθμό των ερυθροειδών κυττάρων (erythroid cells).
 
Τέλος, οι μεταβολικές αποκρίσεις στον διατροφικό περιορισμό δεν είχαν ευθεία συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής των ποντικών, κάτι που υποδεικνύει ότι ο διατροφικός περιορισμός (είτε αυτός έχει τη μορφή θερμιδικού περιορισμού είτε διαλειμματικής νηστείας) δεν λειτουργεί με προφανή τρόπο στον οργανισμό και ότι η βελτίωση της υγείας μας με την παράταση της ζωής μας δεν έχουν ευθεία ή προφανή συσχέτιση.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1038/s41586-024-08026-3
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη Γεροντολογία αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!