Το “Cassini” μας έχει χαρίσει αναρίθμητες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το διάστημα κατά την 20ετή αποστολή του (1997-2017). Η συγκεκριμένη ελήφθη στις 10/6/2006 και φαίνονται τα δαχτυλίδια του Κρόνου μπροστά από τον Τιτάνα και την ατμόσφαιρά του στο βάθος. Κάτω δεξιά φαίνεται ένας μικρότερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος (με διάμετρο μόλις 505 km, σχεδόν 10 φορές μικρότερη από εκείνη του Τιτάνα). Παρατηρήστε ότι στην νότια (κάτω) πλευρά του Εγκέλαδου, φαίνονται αμυδρά πίδακες πάγου.
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του "Cassini"
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
Ήχοι και ανάπτυξη φυτών
Μπορούν οι ήχοι να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών; Αν και η αυθόρμητη απάντηση πολλών μπορεί να είναι «ναι» σε αυτήν την ερώτηση, χρειάζεται επιστημονική έρευνα πριν αποφανθεί κάποιος με ασφάλεια. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters”, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα εργαστηριακών πειραμάτων όπου μύκητες (συγκεκριμένα το είδος Trichoderma harzianum) οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και προάγουν την ανάπτυξη των φυτών, εκτέθηκαν σε ήχους συγκεκριμένης συχνότητας (γύρω στα 8 kHz) και έντασης για 30’ κάθε μέρα.
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ "Τα φυσικά φαινόμενα"!
Αποκτήστε
το μεγάλο τρίτομο έργο που φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση σε όλους για
κάθε συναρπαστικό, γνωστό ή άγνωστο φαινόμενο γύρω μας, ως τις 16/12 με
έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και
κάντε ένα μοναδικό δώρο γνώσης σε εσάς και όσους αγαπάτε! Πληροφορίες στη σελίδα μας!
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
Τι γνωρίζουμε για τα μικροπλαστικά σήμερα;
Η πρώτη φορά που έγινε ερευνητική αναφορά στα μικροπλαστικά και τις πιθανές συνέπειές τους στο περιβάλλον, ήταν το 2004. Τι μάθαμε για τα αυτά μέσα στην τελευταία 20ετία; Μία σύνοψη όσων γνωρίζουμε σήμερα για αυτά, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Science” τον Σεπτέμβριο.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
Οριζόντιο τόξο πάνω από τα βουνά της Καλιφόρνιας
Στις 11/8, και ενώ ο John Harley έκανε αναρρίχηση στα βουνά Sierra της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, αντίκρυσε αυτό το θέαμα κοιτώντας προς την κορυφή 12225. Το όνομα αυτής της κορυφής προέρχεται από το ύψος της (σε πόδια, ενώ σε μέτρα είναι 3726). Το συγκεκριμένο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, ονομάζεται «οριζόντιο τόξο» (circumhorizontal arc). Παρατηρήστε τα νέφη cirrus, δηλαδή θύσανοι που από την ινώδη όψη τους εντάσσονται στην υποκατηγορία fibratus. Αυτά τα νέφη που εμφανίζονται σε μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα (πάνω από τα 6 km), παρέχουν τους απαραίτητους παγοκρυστάλλους οι οποίοι δρουν ως πρίσματα διαθλώντας το ηλιακό φως και παράγοντας διάφορα οπτικά φαινόμενα όπως αυτό.
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
Παρασυρόμενο χιόνι και "θαλάσσιος καπνός" στην Ανταρκτική
Σπανίως δίνεται η ευκαιρία για φωτογράφιση της Ανταρκτικής χωρίς νέφη. Ωστόσο στις 10/10, ο δορυφόρος LandSat 8 τράβηξε αυτή τη φωτογραφία πάνω από τη βορειοδυτική Ανταρκτική, στον παγετώνα “Pine island”.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
ΠΡΟΣΦΟΡΑ για το βιβλίο "Παροδικά Φωτεινά Συμβάντα"
Το μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα για τις εντυπωσιακές ηλεκτρικές εκκενώσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας, γνωστές και ως «παροδικά φωτεινά συμβάντα». Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μοιάζουν και γιατί; Πού και πώς μπορείτε να τις δείτε και να τις καταγράψετε; Ένα βιβλίο για ΟΛΟΥΣ, με απλά λόγια, πληθώρα βοηθητικών σχημάτων και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την πρωτοποριακή ελληνική ομάδα καταγραφής! Αποκτήστε το τώρα με έκπτωση και χωρίς έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα στη σελίδα μας!
Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
Ψυχρά και θερμά θερμοκρασιακά ρεκόρ
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 2/10 στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances”, αναφέρεται η συμφωνία παρατηρήσεων (των τελευταίων 50 ετών) και κλιματικών μοντέλων ως προς την προοδευτική μείωση των ψυχρών θερμοκρασιακών ακροτήτων και τη μετάβαση προς ηπιότερους χειμώνες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου (30-60 μοίρες βόρεια) όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που το παρατηρούμε και το βιώνουμε χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα.
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
Η "έξυπνη" ινσουλίνη
Στον πλανήτη μας κάτι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με διαβήτη και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών χρειάζεται ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στην αποτροπή μακροχρόνιων συνεπειών (π.χ. καρδιαγγειακών, εγκεφαλικών, τύφλωσης). Ωστόσο, είναι μια απαιτητική διαδικασία καθώς μεγάλη δόση ινσουλίνης μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου αρκετά, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία η οποία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπλοκές.
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
Οι αλλαγές στον ποταμό Betsiboka
Ο ποταμός Betsiboka στη Μαδαγασκάρη, έχει αλλάξει αρκετά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγάλη φωτογραφία ελήφθη από αστροναύτη του ISS φέτος, ενώ η μικρή φωτογραφία κάτω δεξιά δείχνει την ίδια περιοχή 40 χρόνια πριν.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Αρειανές ηλιακές εκλείψεις
Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, ο ένας από τους δυο φυσικούς δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 30/9. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Οι Ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα).
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024
Laser μεγάλης ισχύος από αστρομηχανική εξελιγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να ανιχνευτεί από εμάς
Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς.
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024
Η έκδοση o1 του Chat GPT
Ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι οποίοι βοήθησαν στις δοκιμές της νέας έκδοσης του ChatGPT, της ο1 η οποία θα διαδεχτεί την 4o, αναφέρουν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς. Οι επιδόσεις του σε δύσκολα τεστ σε Χημεία και Βιολογία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκδοση 4o, ενώ στη Φυσική πλησιάζει το «απόλυτο» με 92.8 (σε σχέση με το 59.5 στην έκδοση 4o). Σε προκριματικό τεστ για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα η o1 έφτασε στο 83% όταν η προηγούμενη 4o πέτυχε μόλις στο 13% των απαντήσεων.
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βιβλία θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με την καλύτερη προσφορά που κάναμε ποτέ, αλλά και με δυνατότητα για μηδενικά έξοδα αποστολής!
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
Ακτίνες Χ από πυρηνικές βόμβες για απώθηση απειλητικών αστεροειδών
Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998), σε κάποια στιχομυθία αναφέρεται ότι η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στην επιφάνεια του αστεροειδούς που απειλούσε τη Γη, δεν θα ήταν παρά «…ένα ακριβό πυροτέχνημα…» υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23/9 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Physics”, επιδεικνύεται πως η παραπάνω δήλωση δεν ισχύει, τουλάχιστον για αστεροειδείς που ναι μεν έχουν διαστάσεις ικανές να αφανίσουν τη ζωή στη Γη αλλά όχι πάνω από 4-5 km σε διάμετρο.
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024
Φακοειδές νέφος
Μοναχικό και καλοσχηματισμένο φακοειδές νέφος (lenticular cloud) όπως φάνηκε από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 7/9 δίπλα από όρη στην περιοχή Otago, στο South island της Ν. Ζηλανδίας. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.