Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Αρειανές ηλιακές εκλείψεις

Ηλιακή έκλειψη, αλλά στον Άρη! Στο ρόλο της Σελήνης, ο ένας από τους δυο φυσικούς δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος. Το “Mars Perseverance” απαθανάτισε τον Φόβο μπροστά από τον Ήλιο, στις 30/9. Ο άλλος φυσικός δορυφόρος του Άρη, ο Δείμος, είναι πολύ μικρός και πολύ μακριά για να προκαλέσει έκλειψη. Οι Ηλιακές εκλείψεις είναι συχνότερες στον Άρη σε σχέση με τη Γη, αλλά διαρκούν λιγότερο (μερικά δευτερόλεπτα).

 
Περισσότερα για τις εκλείψεις αλλά και όλα τα γνωστά, άγνωστα, εντυπωσιακά αστρονομικά, καιρικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και απλή επιστημονική εξήγηση, θα βρείτε στους τόμους Ι και ΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Laser μεγάλης ισχύος από αστρομηχανική εξελιγμένων πολιτισμών θα μπορούσε να ανιχνευτεί από εμάς

Σε μία από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο φετινό συμπόσιο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στο Durham της Αγγλίας, γίνεται λόγος για τις υπερκατασκευές Dyson αλλά και τις διάφορες εναλλακτικές που θα είχε ένας πιο προηγμένος, σε σχέση με εμάς σήμερα, πολιτισμός, ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πρώτες ύλες αλλά και να επεκταθεί στο διάστημα για διάφορους λόγους που, στο πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται προφανείς. Αυτές οι εναλλακτικές όντας πιο πιθανές, θα μπορούσαν να αποτελούν τον στόχο των επιστημονικών ομάδων που αναζητούν ενδείξεις από προηγμένους πολιτισμούς. 

 
Οι υπερκατασκευές Dyson αποτελούν θεωρητικές κατασκευές αστρονομικού μεγέθους (π.χ. η «σφαίρα Dyson» η οποία έχει κέντρο τον Ήλιο και ακτίνα της τάξης της μίας αστρονομικής μονάδας, δηλαδή ίσης με την απόσταση Γης-Ήλιου) οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός πολύ πιο ανεπτυγμένου πολιτισμού (π.χ. βαθμίδα 2 στην κλίμακα Kardashev). Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν πιο πρακτικές, είναι η μεταφορά πλανητών στην «κατοικήσιμη ζώνη» του ηλιακού συστήματος με τη χρήση laser μεγάλης ισχύος ή ακόμη και η «σύλληψη» αστεροειδών ή πλανητοειδών. 
 
Αυτά τα δυο τελευταία είναι εντός των δυνατοτήτων ενός προηγμένου πολιτισμού. Η χρήση laser τέτοιας ισχύος για αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς από έναν υποθετικό ανεπτυγμένο πολιτισμό στον Γαλαξία μας, θα ήταν εντός των δικών μας ικανοτήτων ανίχνευσης.
 
Περισσότερα για τη διαστημική εξερεύνηση, τις υπερκατασκευές Dyson, την αστρομηχανική, όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Η έκδοση o1 του Chat GPT

Ερευνητές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, οι οποίοι βοήθησαν στις δοκιμές της νέας έκδοσης του ChatGPT, της ο1 η οποία θα διαδεχτεί την 4o, αναφέρουν ότι αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για να χρησιμοποιηθεί και για επιστημονικούς σκοπούς. Οι επιδόσεις του σε δύσκολα τεστ σε Χημεία και Βιολογία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκδοση 4o, ενώ στη Φυσική πλησιάζει το «απόλυτο» με 92.8 (σε σχέση με το 59.5 στην έκδοση 4o). Σε προκριματικό τεστ για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα η o1 έφτασε στο 83% όταν η προηγούμενη 4o πέτυχε μόλις στο 13% των απαντήσεων.

 
Η OpenAI αναφέρει ότι η έκδοση o1 είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες ως προς το ότι η συγκεκριμένη είναι πιο «αργή» καθώς «σκέφτεται» περισσότερο πριν δώσει μια απάντηση. Αυτό της επιτρέπει να μπορεί να επιλύσει δυσκολότερα επιστημονικά, προγραμματιστικά και μαθηματικά προβλήματα. Ωστόσο η εταιρεία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με την o1 για διάφορους λόγους (τόσο επιχειρηματικούς όσο και ηθικούς).
 
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ερευνητής Kyle Kabasares ο οποίος χρησιμοποίησε την έκδοση o1 του ChatGPT για να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο υπολογισμού μάζας μελανών οπών, κάτι που το έκανε σε 1 ώρα όταν ο ίδιος είχε αφιερώσει μήνες, όπως και η γενετίστρια Catherine Brownstein που χρησιμοποιεί την έκδοση αυτή στο νοσοκομείο της Βοστόνης επικουρικά/δοκιμαστικά ώστε να βρίσκει γρήγορα και με ακρίβεια την πιθανότητα να πάσχουν από κάποια σπάνια ασθένεια ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία. 
 
Περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Είσαι φοιτητής και δίνεις Ανάλυση; Τότε αυτά τα βιβλία θα σου λύσουν τα χέρια! Ανάλυση συναρτήσεων μίας μεταβλητής (2 βιβλία) και πολλών μεταβλητών (3 βιβλία), με σύντομη θεωρία, μεθοδολογίες επίλυσης και μεγάλη ποικιλία λυμένων θεμάτων κλιμακωτής δυσκολίας με αναλυτικές πράξεις και διαφωτιστικά σχήματα που δεν υπάρχουν αλλού. Τώρα με την καλύτερη προσφορά που κάναμε ποτέ, αλλά και με δυνατότητα για μηδενικά έξοδα αποστολής! 

Δείτε τα περιεχόμενα των βιβλίων της Ανάλυσης μαζί με ένα δείγμα:
 
Κάθε βιβλίο από 14 ευρώ, τώρα στα 10 ευρώ, δηλαδή ακόμη φθηνότερα και από παλαιότερες προσφορές μας! Όμως όποιος αγοράσει και τα 5, η τιμή είναι 45 ευρώ συνολικά (9 ευρώ/βιβλίο).
 
Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει μόνο στη σελίδα μας και για παραγγελίες ως και την Κυριακή 1/12/2024!
 
Η δωρεάν αποστολή ισχύει με την αγορά τουλάχιστον 3 βιβλίων, και γίνεται μέσω ΕΛΤΑ με παραλαβή συστημένου από το πλησιέστερο ταχυδρομικό γραφείο του παραλήπτη ή με BOX NOW.


 

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Ακτίνες Χ από πυρηνικές βόμβες για απώθηση απειλητικών αστεροειδών

Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998), σε κάποια στιχομυθία αναφέρεται ότι η πυροδότηση πυρηνικής βόμβας στην επιφάνεια του αστεροειδούς που απειλούσε τη Γη, δεν θα ήταν παρά «…ένα ακριβό πυροτέχνημα…» υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσε να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 23/9 στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Physics”, επιδεικνύεται πως η παραπάνω δήλωση δεν ισχύει, τουλάχιστον για αστεροειδείς που ναι μεν έχουν διαστάσεις ικανές να αφανίσουν τη ζωή στη Γη αλλά όχι πάνω από 4-5 km σε διάμετρο.

 
Πιο αναλυτικά, σε πείραμα προσομοίωσης στο εργαστήριο Sandia στην Albuquerque, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν 2 μινιατούρες αστεροειδών από πυρίτιο και χαλαζία, ώστε να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές συστάσεις που μπορεί να βρει κάποιος σε αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος. Αυτοί ήταν αιωρούμενοι σε θάλαμο κενού και για την προσομοίωση της πυρηνικής έκρηξης χρησιμοποιήθηκε ισχυρό laser που παρήγαγε 80 τρις Watt (80 TW) ηλεκτρικής ισχύος για 0.1 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η ακραία αιχμή ηλεκτρικής ισχύος δημιουργεί «στιγμιαία» πλάσμα θερμοκρασίας εκατομμυρίων βαθμών το οποίο εκπέμπει ακτίνες Χ (οι οποίες, εκτιμήθηκε από την ερευνητική ομάδα, ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στην απώθηση ενός αστεροειδούς). Οι ακτίνες Χ εξέτρεψαν τους «αστεροειδείς του εργαστηρίου» εξατμίζοντας την επιφάνειά τους και τα αέρια από αυτήν τους προώθησαν μακριά από την «καταστροφική» τους πορεία.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η τεχνική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να απωθήσει αστεροειδείς διαμέτρου ~4 km (θυμίζουμε πως οτιδήποτε με διάμετρο πάνω από 1-2 km πέσει στη Γη, μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες), ενώ το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση και η εξέλιξη της τεχνικής αυτής ή μελλοντικά ακόμη και μια πραγματική δοκιμή στο διάστημα, κάτι ανάλογο δηλαδή με την αποστολή DART στον αστεροειδή «Δίμορφο». Η επιτυχία αυτής της τεχνικής θα τοποθετούσε όχι απλά ένα «λιθαράκι» αλλά έναν μεγάλο λίθο στο «τείχος» της πλανητικής άμυνας έναντι τέτοιων απειλών, καθώς η αποστολή DART ήταν μια επιτυχημένη αρχή αλλά η τεχνική της απώθησης με ακτίνες Χ από πυρηνική έκρηξη παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτερα σε περιπτώσεις απειλών μεγάλης διαμέτρου.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.nature.com/articles/s41567-024-02633-7
 
Περισσότερα, με λεπτομέρειες, σχήματα, γραφήματα και φωτογραφίες, για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, την πιθανότητα πρόσκρουσης με τη Γη, την ανάπτυξη διαστημικής άμυνας, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, θα βρείτε στους τόμους ΙΙ και ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής από τη σελίδα μας με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Φακοειδές νέφος

Μοναχικό και καλοσχηματισμένο φακοειδές νέφος (lenticular cloud) όπως φάνηκε από τον δορυφόρο LandSat 8 στις 7/9 δίπλα από όρη στην περιοχή Otago, στο South island της Ν. Ζηλανδίας. Αυτά τα νέφη που, πολλές φορές μοιάζουν με ιπτάμενο δίσκο, δημιουργούνται όταν υπάρχει ευστάθεια στην ατμόσφαιρα (καλός καιρός), ισχυρός άνεμος και ικανοποιητική υγρασία στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.

 
Η αέρια μάζα όταν συναντήσει ένα εμπόδιο, όπως ένα βουνό (στη συγκεκριμένη περίπτωση φυσά από ΒΔ, αριστερά στη φωτογραφία, και σχεδόν κάθετα στην οροσειρά που φαίνεται δίπλα από το νέφος), τότε αναγκάζεται σε ανύψωση και ψύξη. Αν ψυχθεί αρκετά (και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται ικανοποιητική υγρασία) τότε συμπυκνώνεται σε ορατά νέφη τα οποία «σμιλεύονται» τόσο από την κατεύθυνση του ανέμου, όσο και από το γεγονός ότι υπάρχει ευστάθεια (επομένως τα νέφη δεν έχουν τάση να αναπτυχθούν περαιτέρω κατακόρυφα). Στη συνέχεια, αν υπάρχει αρκετή υγρασία στο επίπεδο (ύψος) του νέφους, τότε θα συσσωρευτούν και άλλα νεφικά στρώματα στο προϋπάρχον. Αυτά τα νέφη μοιάζουν σχεδόν στάσιμα πάνω από λόφους και βουνά ακόμη και για αρκετές ώρες.
 
Φωτογραφία: LandSat 8 (OLI) - 7/9/2024
 
Στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με διάφορα εντυπωσιακά ή και άγνωστα, στο ευρύ κοινό, φυσικά φαινόμενα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λεπτομερείς εξηγήσεις και σχήματα για το πώς δημιουργούνται αλλά και πώς να τα αναζητάτε. Αποκτήστε τον από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής, με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Διατροφικός περιορισμός και μακροζωία

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature” στις 9/10, εξετάζονται οι επιπτώσεις δυο βασικών μορφών διατροφικού περιορισμού (δίαιτας) στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής 960 ποντικών. Η μία είναι ο απλός θερμιδικός περιορισμός (μείωση πρόσληψης θερμίδων σε ποσοστά 20% και 40% σε σχέση με τον μέσο όρο) και η άλλη είναι η διαλειμματική νηστεία (στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκε η μορφή της μίας και των δύο ημερών νηστείας ανά εβδομάδα). Αν και ο θερμιδικός περιορισμός φαίνεται να επεκτείνει τη διάρκεια της «καλής ζωής», δηλαδή χωρίς προβλήματα υγείας, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί πιστά από τον άνθρωπο, ο οποίος συνήθως καταφεύγει στην διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της τελευταίας αλλά και οι επιπτώσεις της, παραμένουν ανεξερεύνητες εν πολλοίς.

 
Στην έρευνα συμπεραίνεται ότι τόσο ο θερμιδικός περιορισμός όσο και η διαλειμματική νηστεία οδηγούν σε παράταση της διάρκειας ζωής χωρίς προβλήματα υγείας ανάλογα με τον βαθμό περιορισμού σε κάθε περίπτωση (μέγιστη παράταση στο 40% για τον θερμιδικό περιορισμό και στις 2 μέρες/εβδομάδα για τη διαλειμματική νηστεία). Ωστόσο, η συνολική διάρκεια ζωής είναι κληρονομήσιμη και ενώ ο διατροφικός περιορισμός έχει κάποια επιρροή, τη μεγαλύτερη την έχει ο γενετικός παράγοντας.
 
Από την άλλη, οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν ποικίλες ανάλογα με τις παρεμβάσεις και δεν είχαν σαφή συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής. Για παράδειγμα, ο θερμιδικός περιορισμός κατά 40% ήταν μεν αποτελεσματικότερος ως προς την παράταση της διάρκειας της «καλής ζωής», αλλά οδήγησε σε απώλεια μυϊκής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Επίσης, η διαλειμματική νηστεία δεν επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών που είχαν υψηλό σωματικό βάρος πριν το ξεκίνημα της νηστείας, ενώ η διήμερη νηστεία ανά εβδομάδα συσχετίστηκε με διαταραχές στον αριθμό των ερυθροειδών κυττάρων (erythroid cells).
 
Τέλος, οι μεταβολικές αποκρίσεις στον διατροφικό περιορισμό δεν είχαν ευθεία συσχέτιση με την παράταση της διάρκειας ζωής των ποντικών, κάτι που υποδεικνύει ότι ο διατροφικός περιορισμός (είτε αυτός έχει τη μορφή θερμιδικού περιορισμού είτε διαλειμματικής νηστείας) δεν λειτουργεί με προφανή τρόπο στον οργανισμό και ότι η βελτίωση της υγείας μας με την παράταση της ζωής μας δεν έχουν ευθεία ή προφανή συσχέτιση.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://doi.org/10.1038/s41586-024-08026-3
 
Περισσότερα για τις εξελίξεις στη Γεροντολογία αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!