Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Καφές και αντί-γήρανση

Η συστηματική κατανάλωση μετρημένων ποσοτήτων καφέ (που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο), μειώνει την πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες (all-cause mortality), δημιουργεί «ανάχωμα» στις συνδεδεμένες με το γήρας ασθένειες (καρδιαγγειακές, εγκεφαλικό, καρκίνος), ενώ τα κύρια συστατικά του (καφεΐνη, χλωρογενικά οξέα) βοηθούν στην προσαρμογή του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2024 στο επιστημονικό περιοδικό “ Ageing Research Reviews” και έλαβε υπόψη της πάνω από 50 προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες επί του θέματος, από διάφορες χώρες με δεδομένα (θνησιμότητα και ποικιλία ιατρικών δεικτών που αποκαλύπτουν την κατάσταση του οργανισμού) που αφορούσαν περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

 
Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση λελογισμένων ποσοτήτων καφέ, συσχετίστηκε με μείωση στην πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 17% και με επέκταση της καλής και ποιοτικής ζωής με υγεία, χωρίς τις προαναφερθείσες ασθένειες κατά 1.8 έτη. Επίσης συσχετίστηκε με αποτροπή της απώλειας μνήμης, της επιδείνωσης της γνωστικής λειτουργίας, της πτώσης της διάθεσης και της φυσικής κατάστασης. Οι έρευνες που εστιάζουν στην επίδραση του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, τείνουν να μετατοπίσουν αυτό το ρόφημα από τα «διεγερτικά» προς τα εκείνα που αποτελούν μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας όσων επιδιώκουν να επιμηκύνουν εκείνο το διάστημα της ζωής τους που θα είναι απαλλαγμένο από ασθένειες.
 
Δημοσιευμένη Έρευνα: https://www.sciencedirect.com/.../pii/S1568163724003994...
 
Περισσότερα για την αντί-γήρανση όπως και τις γενικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη και την Τεχνολογία τόσο στο άμεσο αλλά και στο βαθύ μέλλον, θα βρείτε στον συναρπαστικό τόμο ΙΙΙ του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου